Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Milliardtab på børsen: Uld i mund giver kurstæsk

Martin Bundgaard

fredag 10. marts 2023 kl. 17:25

Milliardtab på børsen: Uld i mund giver kurstæsk

Hvis nogen var i tvivl om, hvorvidt det gamle mundheld stadig holder, kan de passende spørge aktionærerne i Novozymes, GN Store Nord og NKT. De tre selskabers aktier har fået læsterlige kurstæsk, fordi kommunikationen fra topledelserne i børsmeddelelser om store begivenheder har været alt for uskarp og upræcis. Det skaber usikkerhed, som koster en stor risikopræmie.

Særligt i tre store børsnoterede selskaber har aktionærerne de seneste måneder tabt milliarder af kroner. Det er ikke sket, fordi selskaberne er blevet ringere eller mindre værd. Det er især sket, fordi ledelserne i de tre selskaber har kommunikeret ualmindelig klodset overfor børsmarkedet.

Det første eksempel er Novozymes’ kommunikation omkring selskabets overtagelse af børsnoterede Chr. Hansen. Begge selskaber har forretning indenfor forskellige segmenter af enzymer. Efter meddelelsen blev aktien sendt fra kurs 430 til kurs 350, svarende til et værditab på knap 20 pct.

Noget af kursfaldet kan forklares af en stor præmie til aktionærerne i Chr. Hansen, som aktionærerne i Novozymes betaler. Men samlet set burde summen af de to selskabers børsværdi stige, og det er ikke sket. Rationalet bag sammenlægningen må være store synergier, og dem har ledelsen for Novozymes fuldstændig kikset på at forklare. Den usikkerhed koster på aktiekursen i form af en øget risikopræmie.

Andet eksempel er GN Store Nords udmelding om en mulig fremtidig kapitaludvidelse på 7 mia. kr. Markedet opfattede det som en done deal. Men efterfølgende har selskabets ledelse trukket godt og grundigt i land på timing og kapitaludvidelsens størrelse. Usikkerheden har kostet dyrt på aktiekursen. I første omgang handler det alene om, at det skal vedtages på en generalforsamling, at bestyrelsen får den nødvendige bemyndigelse til at gennemføre kapitalforhøjelsen.

Tredje og sidste eksempel er NKT, hvor ledelsen chokerede den danske finansverden ved at annoncere en mulig historisk stor kapitaludvidelse på op til 50 pct. af den eksisterende aktiekapital. Men det skete, uden at ledelsen ville fortælle, hvad der skal til for at udløse en udvidelse på henholdsvis 20, 30, 40 eller 50 pct. Det gør en enorm forskel, om det bliver det ene eller det andet.

Et af problemerne er naturligvis, at ledelserne af de tre selskaber med disse transaktioner foretager strategiske træk, hvor de konkrete positive resultater først kan aflæses om flere år, mens det omvendt koster en ekstra risikopræmie på den korte bane. Den risiko vil aktionærerne ikke være med til, og derfor handles aktierne ned, så det forventede afkast afspejler den nye risiko.

Tydelig information er afgørende
Derfor er det afgørende, at ledelserne i den slags transaktioner er så tydelige som overhovedet muligt omkring de strategiske rationaler, og hvordan de ser, det vil forplante sig på selskabernes top- og bundlinjer. Disse centrale oplysninger skal ikke fejes under gulvtæppet eller gemmes til lukkede investormøder, hvor kun udvalgte professionelle investorer eller analytikere får denne afgørende information.

Men det sker alligevel. Eksempelvis har ledelsen for NKT på et lukket investormøde forklaret, at baggrunden for den store kapitaludvidelse er, at den alene i første halvår af 2023 forventer ordrer på mellem 5 og 7 mia. euro. Men de har også fortalt, at de nye ordrer først kommer til at ramme top- og bundlinje i 2026.

Kære venner i NKT’s ledelse: Hvordan skal almindelige investorer have nogen som helst mulighed for at forholde sig til det? Og hvorfor melder I ikke den information ud til hele markedet på én gang? Havde jeg haft aktier i NKT, ville jeg føle mig godt og grundigt snydt, fordi nogle aktionærer forkæles med en central viden, som jeg ikke havde fået på samme tidspunkt.

Martin Bundgaard, tidligere børsmægler

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank