Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nordeas danske kunder rammes af rentehammeren

Morten W. Langer

fredag 05. maj 2023 kl. 11:55

Nordeas danske kunder rammes af rentehammeren

Efter Nordeas regnskab for 4. kvartal 2022 skrev vi, at det overraskende flotte kvartalsregnskab i høj grad var båret af forhøjelse af udlånsrenter i Finland og Sverige for privatkunder og almindelige erhvervskunder. Nordeas 1. kvartalsregnskab viser, at de danske erhvervskunder nu også har fået renteforhøjelserne at mærke.

Nordea synes at holde igen med vokseværk på udlånet på alle de fire nordiske hovedmarkeder, herunder det danske marked, og det gælder for alle de tre store forretningssegmenter, altså privatkunder, erhvervskunder og store virksomheder og institutionelle kunder.

På bankens danske privatkundemarked har det samlede udlån været sivende de seneste tre kvartaler, og for almindelige erhvervskunder har udlånet været fladt, mens udlånet for store virksomhedskunder nu er næsten 15 pct. lavere end for tre kvartaler siden.

Nordeas flotte resultatfremgang er næsten udelukkende drevet af højere udlånsmarginaler i kølvandet på renteforhøjelser, som bliver væltet videre over på bankkunderne. Efter 4. kvartalsregnskabet indikerede tallene, at udlånsmarginalerne især var hævet meget i de andre nordiske lande og ikke så meget i Danmark. Men de nye tal for 1. kvartal viser, at rentehammeren nu også har ramt de danske kunder.

Særligt er almindelige erhvervskunder og store virksomhedskunder blevet ramt. Nordeas privatkundeudlån består for 80 pcts. vedkommende af realkreditudlån, hvor indtægterne er afhængige af bidragssatserne, som antageligt er holdt noget i ro. Nordea har 75 mia. kr. i ikke-realkreditlån til private, og de har nok været den primære drivkraft bag øgede nettorenteindtægter på 8 pct. fra 4. kvartal 202 til 1. kvartal 2023.

For Nordeas almindelige erhvervskunder blev nettorenteindtægterne øget med 12 pct. fra 4. kvartal 2022 til 1. kvartal trods uændret udlån. Nettorenteindtægterne på de svenske erhvervskunders lån steg kun 4 pct., med uændret udlånssum.

Til gengæld er de svenske erhvervskunders renteudgifter de seneste fire kvartaler steget 72 pct., med et svagt faldende udlån, mod plus 31 pct. til de danske erhvervskunder. Det kunne indikere, at de danske erhvervskunder endnu ikke har fået alle renteforhøjelserne at mærke.

Nordea påpeger, at indlånsrenterne også er steget i perioden, men det betyder, at udlånskunderne har løftet nettorenteindtægterne endnu mere, end tallene umiddelbart viser. Selve indlånsvolumen var stort set uændret fra sidste kvartal i 2022.

Favorisering af svenske storkunder
For de store erhvervsvirksomheder og institutioner er billedet endnu tydeligere. De danske kunder ser ud til at få løftet lånerenterne betydeligt mere end kunderne i de andre nordiske lande. I forhold til forrige kvartal har Nordea øget nettorenteindtægterne med 13 pct. på de danske storkunder, og med 70 pct. siden 1. kvartal 2022. Det er sket samtidig med, at udlånet til danske storkunder er faldet.

Modsat er nettorenteindtægterne fra svenske storkunder de seneste år kun steget 22 pct., hvor halvdelen kan forklares af volumenvækst i udlånet. Umiddelbart kunne det tyde på en favorisering af svenske storkunder – på bekostning af danske storkunder.

Baseret på underliggende aktivitet synes Nordeas mest fremgangsrige forretningsområde at være ”Asset & Wealth Management”, herunder private banking. Forvaltningskapitalen, også kaldet AuM, er de seneste tre kvartaler steget mere i Danmark, med ca. 10 pct., end i de andre nordiske lande. Til gengæld synes der at være pres på forvaltningsindtægterne, som samlet set dykkede 4 pct. fra forrige kvartal. Faldet var størst i den danske forretning, nemlig 5 pct., men over det seneste år har der været faldende gebyrindtægter fra kapitalforvaltning på alle de nordiske markeder.

Morten W. Langer

Aktuel kurs 74,99

Kursmål (6 mdr.) 81,10

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Nordea - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden
Udløber snart
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank