Novo Nordisk har allerede sprængt sine strategiske mål for 2025. Men nu begynder slagsmålet om det globale marked for fedmeterapi for alvor. Novo Nordisk forbereder sig ved at skrue dramatisk op for investeringerne i produktion og forskning, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
Novo Nordisks globale markedsandel af diabetesmarkedet er i årets første tre måneder oppe på 33,3 pct. Dermed er det første af de kommercielle strategiske mål for 2025 indfriet. Salget af midler mod fedme er i de første ni måneder øget 174 pct. i faste valutaer til 30,4 mia. kr. Her er målsætningen for helårsomsætningen i 2025 på 25 mia. kr. afgørende overgået.
Da de to centrale mål for Novo Nordisks vigtigste forretning, diabetes- og fedmeterapien, nu er hjemme, er der brug for en ny masterplan for koncernen.
En tredje kommerciel målsætning er ganske vist ikke indfriet. Den går ud på at sikre ”konstante vækstudsigter” for koncernens Rare Diseases-division, der efterhånden har minimal betydning for koncernens vækst og indtjening. Men den skrumper markant og trækker lidt irriterende ned i Novoledelsens ellers fantastiske karakterbog.
Især dette års forrygende vækst har skabt et Novo Nordisk, der ser helt anderledes ud end for fire år siden. Men samtidig med, at vækstraterne for både omsætning og indtjening er skudt i vejret, betyder andre aspekter af Novo Nordisks udvikling, at koncernens risikoprofil er ved at ændre sig:
1) Investeringerne stiger nu væsentligt mere end både omsætning og indtjening. Investeringerne i immaterielle og materielle aktiver er ifølge steget til 22,7 mia. kr. i de første ni måneder af 2023 fra 8,6 mia. kr. i samme periode sidste år.
Det betyder, at selvom pengestrømmen fra driftsaktiviteter er steget imponerende til 99,4 mia. kr. fra 71,8 mia. kr., så er den frie pengestrøm relativt steget noget mindre, nemlig til 75,6 mia. kr. fra 62,5 mia. kr.
2) Den voldsomme fremgang i år kan især forklares med, at Novo Nordisk mere eller mindre har været alene på markedet for lægemidler mod fedme. Det bliver nu anderledes, efter at ærkekonkurrenten, amerikanske Eli Lilly, har fået godkendt brugen af Mounjaro til fedmebehandling, som under navnet Zepbound skal konkurrere med Novo Nordisks fedmemidler, og måske er endnu bedre.
På lidt længere sigt vil også andre lægemiddelgiganter kaste sig ud i kampen om dette lovende marked, der globalt måske kan nå over 700 mia. kr. i 2030. Blandt andet Pfizer og danske Zealand Pharma. Sidstnævnte dog primært via sin partner Boehringer Ingelheim, der netop har skudt fase 3 programmet i gang for survodutide.
Udviklingen hidtil i 2023 giver et indtryk af, at the sky is the limit for Novo Nordisk. Men koncernens størrelse, markedssituation og risikoprofil er inde i en gennemgribende forandring.
Der er blevet hårdt brug for overordnet vejledning fra koncernens ledelse om, hvordan den ser fremtidens marked, markedsposition, investerings- og forskningsbehov – og dermed Novo Nordisks muligheder, vækst og indtjeningspotentiale.
Morten A. Sørensen
Konklusion
Aktuel kurs 698,70
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 624
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.