Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Novo Nordisk Q1: Konkurrent på vej med lovende fedmemiddel

Frank Hørning Andersen

torsdag 25. maj 2023 kl. 11:40

Novo Nordisk

Novo Nordisk leverede et pænt kvartalsregnskab, hvor væksten i både omsætning og indtjening overraskede positivt. Medicinalselskabet havde dog allerede i april opjusteret forventningerne til 2023, hvilket havde taget en del spænding ud af regnskabet. Regnskabet var dog ikke helt uden tidsler, hvor især meldinger om kapacitetsbegrænsninger har presset aktiekursen efterfølgende, skriver Økonomisk Ugebrevs analytiker Frank Hørning Andersen.

Efter kvartalsregnskabet kunne man konstatere, at Novo Nordisk igen er ved at blive kvalt i sin egen succes. Således kunne Novo meddele, at man midlertidigt reducerer udbuddet af den lave dosis af fedmemidlet Wegovy i nogle måneder. Det skyldes en kraftig efterspørgsel.

Wegovy gives med en startdosis på hhv. 0,25 mg og 0,50 mg, og efterfølgende løftes dosis gradvist til 2,4 mg. Ved at reducere antallet af startdoser med omkring 50 pct. sikres det, at Novo Nordisk ”har nok Wegovy” til at optrappe de nuværende patienter i dosis i henhold til indlægssedlen og dermed få det vægttab, som de er blevet stillet i udsigt.

Det er ikke første gang, vi hører om kapacitetsproblemer for Wegovy. Midlet har siden lanceringen i 2021 været udfordret af begrænsninger afledt af både en højere efterspørgsel end ventet og problemer hos en kontraktproducent/underleverandør.

Reduktion af udbuddet af Wegovy gav anledning til spekulationer om, hvorvidt den høje ende af Novo Nordisk guidance for årets omsætningsvækst på 30 pct. også skal tolkes som et produktionsmæssigt loft. Det vil bringe de yderligere forventede opjusteringer hen over året i fare.

Novo Nordisk meddelte dog, at en omsætningsvækst på 30 pct. ikke skal betragtes som et hårdt loft for produktionen, men at selskabet med disse vækstrater kommer tættere på et produktionsloft.

Produktionskapaciteten udvides kontinuerligt, og Novo har allerede to kontraktproducenter og forventer at bringe endnu en ombord henimod slutningen af året. Hertil kommer forventede investeringer på omkring 25 mia. kr. i udvidelse af produktionskapaciteten.

Kvartalsregnskabet havde også andre små tidsler. Med hensyn til blødermidlet Concizumab har Novo Nordisk fået afvist sin ansøgning til FDA. De amerikanske sundhedsmyndigheder har udbedt sig flere oplysninger, før de vil overveje en godkendelse. Derudover har Novo måttet stoppe udviklingen af et nyt kombinationsmiddel baseret på Wegovy og en ny aktiv ingrediens. Det skyldes, at kombinationsbehandlingen viste sig ikke at være bedre end Wegovy som selvstændig behandling.

Det er endnu engang selskabets GLP-1 portefølje indenfor diabetes og fedme, som er den primære vækstmotor. Således leverede Novo i 1. kvartal 50 pct. vækst i salget af sine GLP-1 produkter indenfor diabetes, mens væksten i salget af fedmemidlet Wegovy nåede 225 pct. drevet af den stærke relancering i USA, efter at man havde løst kapacitetsproblemerne i slutningen af 2022.

Markedet for fedmemedicin ventes i løbet af de kommende 10-15 år at kunne nå over 100 mia. USD under forudsætning af, at behandling af overvægt viser, at det redder liv, og at adgangen til tilskud fra myndighederne lettes. Næste store fokuspunkt, som investorer bør holde særligt øje med, bliver resultaterne fra hjerte-kar-studiet med Wegovy, som ventes midt-2023.

Studiet er statistisk set designet til at vise en reduktion i hjerte-kar-sygdom på 17 pct. ved brug af Wegovy til behandling af fedme. Bliver studiet en succes vil det som nævnt ovenfor bane vejen for tilskud til Wegovy i de lande, hvor man er mere påpasselige eller betænkelig ved at give tilskud til fedmemedicin. Omvendt vil svage data tage toppen af salgspotentialet for Wegovy, men det står helt klart, at det ikke kan stoppe den nuværende Wegovy-bølge.

Her er det især afgørende, hvis det viser sig, at behandling af svær overvægt med medicin reducerer risikoen for blodpropper og slagtilfælde samt andre hjerte-kar-sygdomme. Det vil kunne bane vejen for tilskud i lande, hvor myndighederne i dag er mere betænkelige.

Konkurrencen til Novo er dog på vej fra den evige konkurrent Eli Lilly, der med produktet Mounjaro har vist lovende vægttab, der faktisk overgår de resultater, som er opnået med Wegovy i kliniske forsøg. Nogle børshuse vurderer, at Mounjaro kan generere et topsalg på 26 mia. USD i 2030, hvoraf en tredjedel vil komme fra type 2-diabetes og to tredjedele fra fedmeindikationen.

Frank Hørning Andersen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank