Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

ØU Klima Rating 2024: Ekstra point for scope 3 og topchefbonus

Claus Strue Frederiksen

lørdag 17. februar 2024 kl. 17:55

ØU Klima Rating 2024: Ekstra point for scope 3 og topchefbonus

Guide til ØU Klima Rating 2024: I forberedelsen af det­te års Klima Rating for de 60 største danske selskaber tilføjes et nyt målepunkt til vores ratingmodel, der har til formål at gøre status over de store selskabers aktuelle evner til at levere klimaresultater. Det nye målepunkt i dette års rating omhandler udviklingen i selskabernes samlede CO2-aftryk set over en treårig periode. Der indføres også mulighed for ekstrapoint i målepunktet om klimakomponenter i topchefbonus. Redaktør Claus Strue Frederiksen præsenterer her en guide til ØU Klima Rating 2024.

Økonomisk Ugebrevs Klima Rating 2024 er opdelt i fire sel­skabskategorier: Life science, finans, C25 og 25 store uno­terede selskaber. Vinderne i de tre første kategorier kåres i foråret, hvorimod ratingen for de 25 store unoterede først offentliggøres i efteråret, da unoterede selskaber typisk of­fentliggør klimadata senere end noterede selskaber.

Økonomisk Ugebrevs Klima Rating for 2024 gør status over de store danske selskabers aktuelle evner til at levere klimaresultater baseret på syv konkrete målepunkter.

Fire af målepunkterne angår CO2-reduktioner og er inspireret af Science Based Targets initiative (SBTi), der i sin Progress Report 2021 proklamerer: “An annual 4.2% emissions reduction is required for 1.5ºC-aligned scien­ce-based targets. A typical SBTi-approved company has been even more ambitious than the 1.5ºC trajectory, with a linear rate of 8.8% scope 1 and 2 reductions a year du­ring the period with approved targets.”

Udover de fire SBTi-inspirerede målepunkter indgår et målepunkt for andelen af vedvarende energi (inspireret af Erhvervsstyrelsens oplæg til ESG-nøgletal, punkt 8), ét om transparens samt et målepunkt, der tildeler point til virk­somheder, der anser klimadagsordenen for så væsentlig, at klimaresultater er en integreret del af topchefens bo­nusprogram.

Nyt målepunkt og mulighed for ekstrapoint

I 2024 introducerer vi et nyt målepunkt: Målepunkt 7 om­handler udviklingen i selskabers samlede scope 1, 2 og 3 udledning, set over en treårig periode.

For at opnå point skal virksomheden have reduceret sit samlede CO2-aftryk med mindst 12,6 pct. de seneste tre år. Hvis reduktionen overstiger 26,4 pct. tildeles 2 point.

Det ekstra målepunkt er indført for at give scope 3 af­trykket, der for de fleste selskabers vedkommende udgør klart den største post i klimaregnskabet, mere vægt i ra­tingen. Tidligere har udviklingen i scope 3 aftrykket kun indgået i et enkelt målepunkt (punkt 3).

Da vi designede ratingen for et par år siden, var fyl­destgørende scope 3 rapportering stadig forholdsvis nyt. Mange selskaber havde ikke sammenlignelige data, der gik mere end et par år tilbage. Vi vurderer imidlertid, at virksomheders dataindsamling og rapporteringspraksis har forbedret sig så meget, at det i år giver mening at in­troducere det nye målepunkt.

Udover det nye målepunkt indføres også mulighed for ekstrapoint i målepunkt 6, der omhandler klimakompo­nenter i topchefbonus. For at opnå ekstrapoint skal det fremgå klart og tydeligt af officielle rapporter, at klima­komponenterne udgør mindst 10 pct. af topchefens enten kortsigtede eller langsigtede incitamentsprogram.

Det er værd at bemærke, at vi fra i år kun har fokus på topchefen. Det er således ikke længere muligt at opnå point i målepunkt 6, hvis andre medlemmer af topledel­sen, eksempelvis CFO’en, har klimakomponenter i bonus­programmet, men ikke topchefen.

Det nye målepunkt og muligheden for ekstrapoint be­tyder, at selskaber i år kan opnå 16 point i ØU Klima Rating mod 13 sidste år.

Claus Strue Frederiksen

Sigtet med ØU Klima Rating

De mest visionære og klimaambitiøse virksomheder sco­rer ikke nødvendigvis højt i vores rating. Formålet med ra­tingen er først og fremmest at belønne det grønne resul­tat, ikke den grønne politik. Lidt på samme måde, som når ØU rater på kønsdiversitet i bestyrelser. Her er det også langt hen ad vejen de faktuelle tørre tal, der er afgørende – og knap så meget de gode intentioner.

Læs hele artiklen her.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank