I vores dækning af Royal Unibrews 1. kvartalsregnskab den 6. maj fortalte vi om flere faktorer, som skabte usikkerhed om resten af året. Vi troede på den positive vinkel i 1. kvartalsregnskabet, men at anså investorernes krav om en vis risikopræmie for rimelig.
I den forløbne uge præsenterede Royal Unibrew så næste regnskabsmeddelelse, og den løfter i hvert fald delvist sløret for de forhold, som bekymrede os en smule i forbindelse med 1. kvartal.
Lad os indledningsvis starte fra bunden i regnskabet, og slå fast, at halveringen af bundlinjeresultat ikke afslører en katastrofal udvikling i indtjeningen. Forklaringen ligger i Royal Unibrews køb af Hansa Borg Bryggerier i starten af 2022. Man ejede i forvejen 25 pct. af selskabet, og den del blev i forbindelse med købet revalueret, hvilket medførte en regnskabsmæssig justering, som optræder i 2022-regnskabet som en finansiel post.
Posteringen er ren regnskabsteknik og forvrænger i praksis sammenligningsforholdet mellem første halvdel af 2022 og første halvdel af 2023. Her bør man i stedet standse blikket ved driftsresultatet EBIT, som på en mere reel måde påvirkes af de forhold, som vi påpegede i den seneste analyse.
Et af disse forhold var de planlagte prisforhøjelser, hvormed man ønskede at neutralisere den negative effekt af inflationen på selskabets omkostninger. Målet var at øge profitabiliteten.
Ledelsen ser ud til at være lykkedes med begge dele. I hvert fald delvist. Royal Unibrews CEO Lars Jensen oplyser således i det nye halvårsregnskab, at man nu har opfyldt ambitionen om at afbøde de stigende materielle omkostninger gennem 2. kvartal. Der er dog stadig et vist efterslæb på lønomkostningerne samt valutakurseffekter, som mangler at blive udlignet.
Et andet forhold, som påvirkede 1. kvartalsregnskabet negativt, var lagernedbringelse i Royal Unibrews engros virksomhed i Italien. Her konstaterer man nu, at denne ”de-stocking” er afsluttet, og at der i de sidste tre måneder har været balance mellem ind- og udgående salg.
Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var Royal Unibrews omsætning i år 12 pct. højere, og driftsresultatet 5 pct. højere. Forklaringen på forskellen mellem fremgang i omsætning og i driftsresultat skyldes primært tilkøbet af virksomheder, som bidrager fuldt ud på toplinjen i regnskabet, men som på kort sigt ikke bidrager til indtjeningen.
På trods af de gode nyheder sendte Royal Unibrews justering af helårsforventningerne signaler i to forskellige retninger.
På den ene side nedjusterer man omsætningsforventningerne til ”omkring 13 mia. kr.” fra tidligere 13-14 mia. kr. Men på den anden side opjusterer man forventningerne til driftsresultatet en smule til 1600-1750 mio. kr. fra tidligere 1550- 1750 mio. kr.
En væsentlig årsag til nedjusteringen i omsætningsforventningerne ligger i valutakursudviklingen, hvor den faldende værdi af norske og svenske kroner forventes at påvirke Royal Unibrews omsætning negativt med 250 mio. kr.
På trods heraf løfter man altså den nederste del af driftsresultatets forventningsinterval en smule, og det sker med udgangspunkt i et skarpere billede af 2023 nu, hvor højsæsonen er overstået.
Det ser altså som udgangspunkt godt ud, og markedet kvitterede da også med en kursstigning, da halvårsregnskabet blev offentliggjort i tirsdags.
Men inden begejstringen bliver for stor, vil vi godt henlede opmærksomheden på det sidste af de usikkerhedselementer, som vi omtalte i vores forrige analyse af Royal Unibrews kvartalsregnskab. Nemlig den fremtidige forbrugeradfærd.
Dette punkt følger selskabet også op på i halvårsregnskabet, hvor man konstaterer, at forbrugeradfærden indtil videre ikke har ændret sig som følge af de højere priser.
Men det pointeres, at priseffekten stadig er vigtig, og at private labels og discountmærker forventes at vinde en større andel af markedet. Det vil lægge pres på Royal Unibrews indtjening, da disse områder opererer med en lavere indtjeningsmargin end mærkevarer.
På sigt vil Royal Unibrew kompensere herfor ved en strategisk satsning på produkter med højere marginer, men på kort sigt er der en grænse for, hvor stor betydning en langsigtet strategisk målsætning kan have for aktiekursen. Vi anser stadig Royal Unibrews aktiekurs for at være i den høje ende i forhold til konkurrenterne.
Bruno Japp
Aktuel kurs 595,00
Kursmål (6 mdr.) 510,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.