Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Samråd om minusrenter: Kollerup vil øge bankkonkurrence, undersøgelse igangsat

Morten W. Langer

fredag 16. juli 2021 kl. 16:00

Torsdag blev der holdt samråd om erhvervsminister Simon Kollerups udsagn om ”grådige” banker og kritikken af bankernes minusrenter på kunders indlån. Ud over en masse mindre saglig politikersnak kom der to ting ud af det. Chefredaktør Morten W. Langer har lyttet sig igennem samrådet på en time og 19 minutter.

For det første vil ministeren gribe politisk ind, hvis bankerne sænker grænsen for minusrenter på indlån under 100.000 kr. Og det argumenterede han godt for: Danskerne er tvunget til at have en bankkonto til at modtage løn og offentlige ydelser og til at betale regninger. Banksektoren har en særlig forpligtelse, og det er vigtigt, at danskerne har tillid til banksystemet.

Simon Kollerup sagde på samrådet: ”Jeg gentager gerne mit budskab: Grænsen for de negative renter er nået nu ved de 100.000 kr. Bankerne skal tænke sig ekstra godt om, hvis de overvejer at gøre renterne endnu mere negative.”

Overskyder negative renter
For det andet sagde Simon Kollerup mere tydeligt end tidligere, at han vil have styrket konkurrencen i banksektoren med indirekte hentydning til, at de fleste banker har fulgt samme forøgelse af minusrenterne, så de fleste banker nu har større minusrenter end Nationalbanken og en risikofri statsobligation.

Erhvervsministeren sagde ikke kun, at han har bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge konkurrenceforholdene i banksektoren. Han sagde direkte, at han har bedt om, at styrelsen undersøger konkret, hvordan konkurrencen kan styrkes. Ministeren sagde: ”Seneste undersøgelse af konkurrencen på bankmarkedet er fra 2013. Vi er vel alle enige om, at effektiv konkurrence er sundt. Derfor har jeg bedt Konkurrencestyrelsen om at undersøge, hvordan man kan forbedre konkurrencen på bankmarkedet.”

Hovedparten af samrådet gik med, at ministeren på den ene side, og de borgerlige partier anført af Liberal Alliances Alex Vanopslagh på den anden, fremførte tidligere kendte synspunkter. Det var tydeligt, at ministeren havde forberedt sig langt bedst, og han havde også de bedste argumenter for at fastslå, at nok er nok. At bankerne risikerer et indgreb, hvis de nedsætter beløbsgrænsen for indlånsbeløb, der pålægges minusrenter.

Vanopslaghs synspunkter var teoretiske, og han mindede mest som en middelgod repræsentant – og lobbyist – for Finans Danmark. Hans synspunkt er, at indlånsrenter nødvendigvis må følge Nationalbankens minusrente på indskudsbeviser. Men sådan behøver det naturligvis ikke at være, var erhvervsministerens synspunkt.

Vanopslaghs synspunkt undlader også fuldstændig at tage højde for det forhold, at udlånsrenterne de seneste mange år slet ikke er fulgt med indlånsrenterne ned. Alene det forhold gennemhuller hans overfladiske argument. Økonomisk Ugebrev påviste for nylig i en artikel, at bankerne i over et årti har fastholdt høje udlånsrenter for at kompensere for minusrenter på indlån. Men det blev glemt i den til tider personlige debat, som mest virkede som en tvekamp, der skulle afgøres.

I artiklen skrev vi: ”Lektor emeritus Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet har gravet i den historiske udvikling i bankernes indlåns- og udlånsrenter og konkluderer, at bankerne siden begyndelsen af 2010’erne har taget alt for høje udlånsrenter netop for at kompensere for underskud på bankernes bankindlån. Opsigtsvækkende erkender bankernes brancheforening Finans Danmark i et notat, at det hænger sådan sammen. Argumentet for minusrenter krakelerer.”

Monopol-agtige forhold
Vanopslagh kritiserede også ministeren for, at han overhovedet blander sig i prisdannelsen på et frit marked, og den kritik har fået støtte fra Nationalbanken (som tænker mest på Finansiel Stabilitet), fra mange eksperter (hvoraf mange af dem har økonomisk bånd til den finansielle sektor) og fra borgerlige partier (som synes at have ageret mest som finanssektorens lobbyister).

Sagen er den, at erhvervsministeren også er ansvarlig for konkurrenceområdet, og han er derfor i sin gode ret til at påpege eventuelle markedsnedbrud på grund af monopolagtige konkurrenceforhold. Økonomisk Ugebrev har i en analyse påvist, at danske banker har nogle af Europas højeste omkostninger, og der skulle være mere end 12.000 færre ansatte i banksektoren, hvis den var lige så effektiv som gennemsnittet af otte nære EU-lande. Selvom Finans Danmark ikke er enig i konklusionerne, er der et godt grundlag for at kigge nærmere på banksektorens markedsforhold.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Udløber snart
Business Controller
Region Hovedstaden
Udløber snart
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Udløber snart
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank