Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

SKAKO overraskende billigt til salg

Bruno Japp

onsdag 19. april 2023 kl. 11:55

SKAKO realiserer skjulte værdier til aktionærerne

Hvorfor sætter bestyrelsen et tilsyneladende succesfuldt SKAKO til salg? Hvorfor er salgskursen lavere end børskursen før Corona-perioden? Og hvorfor falder salgsdrøftelserne til jorden kun 26 dage efter due diligence-processens start? Et ringe informationsniveau efterlader aktionærerne med flere spørgsmål end svar.

Indledningen på SKAKOs årsregnskab 2022 konkluderer uden omsvøb, at 2022 var et fremragende år, og at en historisk stor ordrebog vil sikre den positive udvikling. Også på trods af krigen i Ukraine, energikrise og høj inflation.

Investorerne har kvitteret for optimismen ved at sende selskabets aktier op i den højeste kurs de seneste fem år. Det ligner altså en ren succeshistorie, som langt fra er slut endnu. Men alligevel blev SKAKO sat til salg i starten af 2023.

Den 27. januar informerede SKAKO børsen om, at man havde underskrevet en ikke-bindende hensigtserklæring vedrørende frasalg af alle driftsaktiviteter.

Den mulige køber var Zefyr Invest IV, som var parat til at betale 271 mio. kr. svarende til 87,24 kr. per aktie for SKAKO Concrete og SKAKO Vibrations. Disse to separate selskaber udgør tilsammen SKAKO-koncernen, og bestyrelsens hensigt efter et eventuelt salg var at udlodde provenuet til aktionærerne og derefter likvidere og afnotere den tilbageværende børsskal fra børsen.

Det er en både overraskende og dramatisk udvikling på en historie, som indtil januar så ud til at blive et guldæg for aktionærerne. Og den blev ikke mindre overraskende af, at det hele blev aflyst mindre end en måned senere.

Ifølge børsmeddelelsen den 27. januar havde Zefyr en eksklusivitetsperiode på to måneder, hvori man kunne gennemføre en ”due diligence” af SKAKO.

En ”due diligence” er den engelske betegnelse for en dybdegående undersøgelse af et selskab, som man overvejer at købe. Men så langt nåede man ikke. Blot 26 dage senere meddelte SKAKO i en kortfattet børsmeddelelse, at drøftelserne med Zefyr var ophørt, da man ”ikke kunne blive enige om de nærmere vilkår”.

Flere åbne spørgsmål
Det efterlader aktionærerne i SKAKO med flere spørgsmål:

1) Hvorfor betragter bestyrelsen kurs 87 som et godt tilbud til aktionærerne? SKAKO blev for fem år siden handlet til en kurs tæt på 100, og den forventede Price/Earnings er i dag kun ca. 10, og selskabet er i vækst.

Det er vanskeligt at se værdiskabelsen for aktionærerne i bestyrelsens anbefaling. Og hvis man endvidere medtager det fremtidige vækstperspektiv i regnestykket, bliver den udmeldte kurs en decideret dårlig handel for de nuværende aktionærer. 2) Næste spørgsmål er, om den pludselige afbrydelse af drøftelserne skyldtes, at Zefyr fandt så store problemer i forbindelse med due diligenceundersøgelsen, at de ikke længere var interesseret i handlen? Problemer, som bestyrelsen – men ikke aktionærerne – havde kendskab til, og som var årsagen til deres anbefaling af den beskedne salgspris.

3) Et tredje spørgsmål dukker op, når man kigger nærmere på den potentielle køber, Zefyr Invest IV, som er en gruppe af vestjyske rigmænd, der primært investerer i mellemstore produktionsvirksomheder. På Zefyrs hjemmeside kan man læse, at Zefyrs investeringsstrategi omfatter ”virksomheder, der som led i en fortsat ekspansion og/eller generationsskifte har behov for tilførsel af ledelsesmæssige ressourcer og/eller finansiering via egenkapital.”

Så har SKAKO udsigt til et kapitalbehov, som man ikke ser sig i stand til at dække? Eller ser den nuværende ledelse sig ikke i stand til at føre SKAKO videre fra det nuværende niveau?

Manglende relevant information
Man bliver ikke klogere på nogen af disse spørgsmål ved at læse SKAKOs børsmeddelelser, og årsregnskabet bidrager heller ikke med relevant information. Her oplyses blot, at omkostningerne i forbindelse med den afsluttede proces med Zefyr Invest kostede SKAKO 2,0-2,5 mio. kr.

Ikke et ord om, hvorfor man iværksatte processen, eller hvorfor den løb ud i sandet. Under overskriften ”Events after the balance sheet date” står heller ikke noget om processen.

Det meget lave informationsniveau omkring den fejlslagne salgsproces efterlader nu aktionærerne i usikkerhed om selskabets fremtid.

Artiklen har været præsenteret for SKAKOs bestyrelse, som har følgende bemærkninger:

”Bestyrelsen modtog et tilbud om køb af SKAKO koncernen for 271 mio. kr. på et tidspunkt hvor aktiekursen lå lige over 50 og dermed havde en enterprise value under 180 mio. kr. Den tilbudte pris var væsentligt over de værdisætninger bestyrelsen kunne finde i markedet.

SKAKO er en aktie med meget lav likviditet, og kursen påvirkes ofte af meget små handelsvolumener, og derfor vil det altid være vanskeligt at afgøre, hvad markedsprisen er for hele virksomheden baseret på aktiekursen alene.

Det var ikke planen at informere markedet om den pågående proces med Zefyr, før den endelige Share Purchase Agreement var underskrevet, som det er sædvane i den type processer.

Da aktiekursen imidlertid begyndte at bevæge sig kraftigt op mod den aftalte salgspris, besluttede bestyrelsen, at den ikke ville udsætte investorer for at investere i SKAKO aktien til en pris over den forventede salgspris. Det øgede naturligvis risikoen for at offentliggøre en afbrudt salgsproces. Den risiko var bestyrelsen villig til at løbe.

SKAKO og køber kunne ikke finde hinanden i transaktionen, og besluttede gensidigt at afslutte processen, da det ikke var muligt at nå til enighed om de nærmere vilkår.

SKAKO har i årsrapporten for 2022 opjusteret forventningerne i den nuværende 2024 strategi fra en EBIT på 32-42 mio. kr. til en EBIT på 40-45 mio. kr., hvilket vidner om en koncern i fortsat væsentlig fremgang, ligesom vi opretholder en meget stærk økonomisk kapacitet.”

Bruno Japp

Aktuel kurs 86,00

Kursmål (6 mdr.) 94,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Skako - fem seneste regnskabsår

Skako - Konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank