Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

STG leverer 6,3 pct. afkast, men straffes for usikkerhed

Bruno Japp

torsdag 01. juni 2023 kl. 17:25

Overraskende usikkerhed i ellers stabile Scandinavian Tobacco Group

Scandinavian Tobacco Group (STG) levede i april op til positionen som et af de børsnoterede selskaber, der udbetaler det højeste udbytte i forhold til selskabets størrelse. Men 1. kvartalsregnskabet fik alligevel investorerne til at kigge efter udgangen. Vi anser salgspanikken for uberettiget.

På generalforsamlingen den 13. april vedtog STG udbetaling af et udbytte på 8,25 kr. pr. aktie, og sættes det i forhold til aktiekursen den dag, svarer det til et direkte afkast på 6,3 pct.

Men investorer er et troløst folkefærd, og to uger senere begyndte aktiekursen at sive. Der var ingen selskabsspecifikke nyheder til at begrunde ændringen i investorernes holdning, og det er derfor nærliggende at se en stigende usikkerhed omkring det kommende 1. kvartalsregnskab som årsagen. Det blev bekræftet af STG’s kursfald hen over offentliggørelsen af 1. kvartalsregnskabet den 17. maj. Mandag i den forløbne uge var kursfaldet endnu ikke standset. Tværtimod accelererede det, og mandagens kursfald på 5,6 pct. skete under den højeste omsætning i 2½ måned.

Hvad skræmte investorerne?
Reaktionen kan virke overraskende, eftersom STG efter 1. kvartal fastholdt forventningerne til 2023 om en omsætning i intervallet 9000-9300 mio. kr. (2022: 8762 mio. kr.). Altså en forventet fremgang på 3-6 pct., hvilket må betragtes som særdeles tilfredsstillende for et selskab, der opererer på et vigende marked.

Hvis vi flytter blikket over på indtjeningssiden, begynder forklaringen imidlertid at dukke op.

STG fastholder således også de oprindelige forventninger til EBITDA-margin før særlige poster på 24-25 pct., men eftersom EBITDA-margin før særlige poster i 2022 var 25,9 pct., er der altså lagt op til en forringelse i margin.

Når den forventede stigning i omsætningen sammenholdes med den forventede tilbagegang i EBITDA-margin, ender vi med en forventet nulvækst på indtjeningen.

Og måske bliver det værre end det. Faldet i EBITDA-margin i 1. kvartal var nemlig højere (3,3 procentpoint) end det forventede fald for hele året (0,9-1,9 procentpoint). Det skaber frygt for, at STG bliver nødt til at nedjustere indtjeningsforventningerne i løbet af året.

Den langsigtede plan følges
Spørgsmålet er så, om denne frygt begrunder et kursfald af den størrelse, som STG har været udsat for i maj? Det stiller vi os tvivlende overfor.

STG oplyser, at en del af forklaringen på den vigende efterspørgsel efter håndlavede cigarer i USA skyldes resterne af en unormalt høj efterspørgsel under Corona-epidemien. Man taler ligefrem om ”the exceptionally strong two years during the pandemic”. En del af forklaringen på det svage 1. kvartal skal ikke findes i det rapporterede kvartal, men i særlige forhold i sammenligningsperioden. Usikkerheden om forbrugernes adfærd og inflationsudviklingen i omkostningerne betegnes imidlertid som ”moderat høj”, og det vil næsten automatisk medføre et krav fra investorerne om en vis risikorabat. Også selvom STG forventer, at virkningen af omkostningsinflationen vil aftage over de kommende kvartaler.

Selvom STG eventuelt måtte nedjustere forventningerne til 2023 i det kommende halvårsregnskab, ændrer det ikke ved, at selskabet fortsætter sin plan om vækst gennem opkøb.

I den sammenhæng er et forventet frit cash flow i 2023 på 1,2-1,4 mia. kr. et vigtigt element. Det svarer til 11-12 pct. af selskabets markedsværdi, hvilket er ganske ekstremt. Det giver STG mulighed for både at udbetale et højt udbytte og samtidig fortsætte med at opkøbe virksomheder.

Vi sænker på kort sigt kursmålet for STG, men anser stadig aktien for at være undervurderet.

Bruno Japp

Aktuel kurs 115,00

Kursmål (6 mdr.) 138,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Scandinavian Tobacco Group - konkurrentnøgletal

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank