Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Svære tider for NTG’s opkøbsstrategi

Steen Albrechtsen

torsdag 31. august 2023 kl. 11:55

NTG bremses af europæisk modvind

Tiderne er sværere end forventet, og NTG ser li­gesom konkurrenterne en forsinkelse i det for­ventede volumen-comeback i logistikkæderne. Trods et større kursfald på nedjusteringen for­mår aktien at fastholde en høj og aktuelt uat­traktiv kurs, hvilket sandsynligvis kan henføres til aktietilbagekøbsprogrammet.

NTG’s regnskab for 1. halvår blev ledsaget af en nedjustering, som især var begrundet i, at aktivi­teten i juni og juli ikke var som forventet og heller ikke havde vist tegn på bedring. Dermed måtte NTG nedjustere forventningen til justeret EBIT fra 620-700 mio. kr. til 600-650 mio. kr.

Det er primært i den mere følsomme Air & Ocean division, at markedsudviklingen har skuffet, mens Road har været mere stabil. Segmentregnskaberne viser det med tydelighed, og det er helt på linje med regnskabet fra DSV, som kom en uges tid inden NTG’s regnskab.

F.eks. blev det til et organisk fald i toplinjen i 2. kvartal på 10 pct. i Road og hele 49 pct. i Air & Sea for NTG, som nu har iværksat besparelser i administra­tionen for at sikre indtjeningsniveauet. Samlet byg­ger forventningen på en forudsætning om gradvis bedring af aktiviteten i løbet af 2. halvår, hvilket stem­mer overens med udmeldingerne fra peers. Sidste år leverede NTG i øvrigt et justeret EBIT på 758 mio. kr., og det var endda kun med 8 måneders effekt fra AGL (NTG’s største opkøb til dato), så det er tydeligt, at markedet er anderledes i 2023 end sidste år.

Men vi kan også konstatere, at NTG har været rimeligt gode til at beskytte indtjeningen, hvilket givetvis også er en konsekvens af den asset-light-model, hvor man principielt kun er mellemmænd og dermed ikke sidder med dyr kapacitet/anlægs­aktiver, når markedet falder sammen.

NTG benyttede regnskabet til at fastholde sin 2027-strategi, hvis væsentligste målsætning er et justeret EBIT-resultat på 1 mia. kr. senest i 2027. Målet skal nås via både organisk vækst og opkøb. Fra niveauet i år på 600-650 mio. kr. er der et stykke vej endnu, for sektoren er ikke et område, hvor den organiske vækst er tårnhøj.

Det er uden tvivl, at festen i logistiksektoren er ovre, hvilket vi også ser hos konkurrenter, såsom Maersk og DSV, for nu at tage de oplagte dan­ske selskaber. De faldende overskud og sværere markedsbetingelser betyder også, at købere (som NTG) ikke kan forsvare at betale lige så meget for et selskab, som man måske kunne for et år siden.

Som vi ofte ser, tager det længere tid for sæl­gerne virkelig at indse, at værdien af deres aktiv/virksomhed er faldet betydeligt efter en korrektion. Derfor skriver NTG også i deres regnskab, at der i øjeblikket er en større forskel mellem købernes og sælgernes prisforventning, hvilket betyder, at det er svært at finde egnede opkøbsmuligheder p.t. som tilfører værdi. Derudover er man stadig i gang med at integrere AGL i primært Air & Ocean divisionen og derfor ikke helt klar til et opkøb her.

Det ventes, at afstanden mellem køber og sælger bliver bedre over de næste par kvartaler, og så er vi faktisk inde i 2024, førend at man for alvor kan forvente, at NTG tidligst tager yderligere markante skridt i sin vækststrategi.

En udfordring mere for opkøbsstrategien er den stigende rente, for det er planen at nå 2027 målsætningen på basis af cash flow fra driften og gældsætning. Det er blevet markant dyrere at låne det seneste år, og det lægger p.t. også en dæmper på selskabets muligheder for opkøb.

Ser man på værdiansættelsen af aktien, har vi tidligere påpeget, at den bestemt var til den høje side, og det til trods så vi, at aktien hen over som­meren deltog pænt i aktierallyet og holdt sig pænt i kursintervallet 400-450. Det fik dog en brat ende med nedjusteringen og regnskabet for 2. kvartal.

Et nyt tilbagekøbsprogram er sat i søen, og ud­over at det vidner om en sund gældsætning, lægger det formentlig også en ny bund for aktiekursen. I løbet af de første par uger af programmet er det typiske billede, at NTG har tilbagekøbt, hvad der svarer til 10-15 pct. af den daglige volumen i aktien.

Aktien handler fortsat til en relativt høj Price/ Earnings i underkanten af 20. Det gør ikke aktien attraktiv i vores øjne, selvom vi anerkender, at man indtil nu har eksekveret pænt på strategien.

Afvejer man afkast og risiko er det ikke en aktie, vi vil kigge alt for meget på lige nu, selvom den ovenpå regnskabet har fået tæsk for nedjusteringen. Vi fast­holder vort seneste kursmål på 350 velvidende, at aktietilbagekøbsprogrammet den næste måneds tid formentlig vil holde en hånd under kursen.

Steen Albrechtsen

Aktuel kurs 362,50

Kursmål (6 mdr.) 350,00

Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank