Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Vestas satser: Nu skal ordrerne komme. Lagre svulmer.

Morten Sørensen

mandag 14. november 2022 kl. 11:00

Tema: 3. kvartalsregnskaber – Vestas satser: Nu skal ordrerne komme. Lagre svulmer.

Ordreindgangen bliver usædvanligt spændende for Vestas i december. Årets sidste måned – der normalt helt dominerer ordreindgangen i fjerde kvartal – vil vise, om Vestas-ledelsens strategiske satsning på kraftige prisforhøjelser lykkes. Foreløbig er salg og ordreindgang bremset op. Men ledelsen satser tilsyneladende på et snarligt gennembrud, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Vestas’ topchef Henrik Andersen satser yderligere på prisforhøjelser. Der er blevet sat streg under den satsning i løbet af tredje kvartal. Vestas har løftet prisen for hver megawatt møllekapacitet til gennemsnitligt 1,06 euro mod 0,96 euro i andet kvartal og 0,81 euro i tredje kvartal 2021.

Konkurrenter som tysk-spanske Siemens Gamesa og tyske Nordex er ganske vist begyndt at følge efter med prisforhøjelser. Nordex har således løftet prisen i tredje kvartal til 0,90 euro per megawatt mod 0,69 et år tidligere. Men med sine seneste prisforhøjelser er Vestas igen gået i spidsen i branchen. Prisforskellene afspejles tilsyneladende også i ordreindgangen. Den mindre rival Nordex’ ordreindgang er i årets første ni måneder kun faldet 4 pct. til 4424 megawatt onshore-kapacitet, mens Vestas’ er faldet 37 pct. til 6996 megawatt.

Vestas’ konsekvente prisforhøjelser giver tillid til, at ledelsen har vilje til at satse mere på at genskabe en solid indtjeningsevne end på at opretholde store markedsandele. Det er aktiemarkedet tilsyneladende så tilfreds med, at det accepterer, at omsætningen og resultatet for tredje kvartal 2022 lå væsentligt lavere end forventet. Og prognosen for hele året blev endda sænket, så der nu ventes EBIT-overskudsgrad på minus 5 pct. mod tidligere minus 5-0 pct.

Vestas’ servicedivision leverer godt, og vindmølleproducenten kan være på rette spor med sine prisforhøjelser.

Men det er også nødvendigt, at de accepteres af kunderne i de kommende måneder. Efter omsætningsfaldet hidtil i 2022 er der nemlig flere indikationer af, at Vestas’ kapacitet nu er rigelig:

For det første er lagerbeholdningerne i løbet af et år steget med over 8,6 mia. kr. til 52,5 mia. kr. Lagrene modsvarede per ultimo september 181 pct. af tredje kvartals omsætning mod 107 pct. et år tidligere.

For det andet er antallet af ansatte ganske vist faldet med over 1000 til 28.286 ved udgangen af september. Men hver af Vestas’ ansatte har i de første ni måneder af 2022 – hvor priserne vel at mærke er sat betydeligt op – i gennemsnit kun præsteret en omsætning på 342.000 euro mod 375.000 euro i den tilsvarende periode af 2021. Den ringere udnyttelse af organisationen kan man til en vis grad forklare med de fortsatte vanskeligheder i forsyningskæderne. Men det er bemærkelsesværdigt, at de to store konkurrenter Siemens Gamesa og General Electric i efteråret har varslet nedskæringer af medarbejdertallet på 10-20 pct. for at tilpasse sig markedet. Vestas synes derimod at satse på stort set at opretholde sit produktionsapparat.

Det kan ses som et tegn på en optimistisk forventning hos ledelsen om, at der snart kommer et gennembrud i ordreindgang og aktivitetsniveau i takt med, at flere kunder får gang i flere projekter og i øvrigt indstiller sig på at betale de højere priser, som Vestas nu sælger til.

De underliggende tendenser og fremtidsudsigterne burde være gode. Der skal uden tvivl investeres meget mere i bæredygtig energi de kommende år. Og det må den store producent Vestas få gavn af. Men for en virksomhed med en negativ fri pengestrøm på over 15 mia. kr. i årets første ni måneder er det dog også nødvendigt, at der sker en vending på kort sigt.

Stadigt flere analytikere har derfor blikket rettet mod Vestas’ ordreindgang. Den vil være den bedste indikator for, om kunderne er villige til at give mere for Vestas’ møller end for et år siden, og mere end de skal give for konkurrenternes møller.

Morten A. Sørensen

Morten A. Sørensen har aktier i Siemens Energy, der kontrollerer Siemens Gamesa samt i Nordex.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank