Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema: Mangfoldighedsrating 2023 – Ny lovgivning stopper mange selskabers mangfoldighedssminke

Morten W. Langer

fredag 08. september 2023 kl. 11:25

Tema: Mangfoldighedsrating 2023 – Ny lovgivning stopper mange selskabers mangfoldighedssminke

En stribe store danske selskaber definerer sig ud af lavt antal kvinder i deres topledelser. I deres egne officielle opgørelser tager de afsæt i en markant bredere ledergruppe end den egentlige topledergruppe, viser Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning. Ratingen tager udgangspunkt i executive management, som typisk kun er direktion plus et par ledende direktører. Ny lovgivning gældende fra næste forår håndterer problemstillingen med en skarpere definition på øverste daglige ledelseslag.

Som læser af de store børsnoterede selskabers rapporter om mangfoldighed, typisk præsenteret i de såkaldte bæredygtighedsrapporter, kan man let blive forvirret over de signaler, selskaberne sender om deres kvindeandel i topledelserne.

I en stribe tilfælde adskiller selskabernes egne opgørelser over kvindeandelen i deres topledelse sig meget fra Økonomisk Ugebrevs opgørelse i dette års Mangfoldighedsrating. ØU tager i ratingopgørelsen afsæt i den absolutte topledelse, som typisk består af direktionen (normalt CEO og CFO) samt et par topdirektører mere. En stribe selskaber definerer deres topledelse (ved opgørelse af kvindeandelen) betydeligt bredere, og det er så den kvindeandel, de oplyser i deres Sustainability rapport.

Eksempelvis i Demant oplyses i bæredygtighedsrapporten, at 23 pct. af ”Global top-level management” består af kvinder. Målet er 30 pct. i 2025. I ØU’s ratingmodel har Demant nul kvinder i topledelsen, fordi trepersoners direktionen alene består af mænd. Hos Demant består Global Top-level management af 84 mænd og 25 kvinder. Hos Jyske Bank er kvindeandelen også nul i ØU Rating. Banken oplyser, at der er fire pct. kvinder i executive management team, og 27 pct. i management positions. I bankens group executive board på fire personer er alle mænd. Blandt den markant større Group Supervisory Board på i alt 23 personer er der én enkelt kvinde. Direktør Hanne Møller er ifølge diagrammet chef for Corporate services, som står for ”koncernsupport”.

I Vestas’ bæredygtighedsrapport oplyses, at kvindeandelen er 23 pct. for bestyrelsen sammen med management team. Bag procenttallet er, at Vestas har to mænd i direktionen, og yderligere seks personer i management team, heraf én kvinde. Det svarer i bedste fald til 16 pct. kvinder i en gruppe på otte personer. I ØU’s rating noteres Vestas for nul pct. kvinder i topledelsen.

Hos Ringkjøbing Landbobank oplyses, at banken har et nøgletal om ”kønsdiversitet i øvrige ledelseslag” – og der oplyses et nøgletal på 20 pct. Det er uklart, hvad nøgletallet dækker, men det dækker i hvert fald ikke direktionen, som består af fire mænd. I ØU’s rating bliver banken noteret for nul kvinder i øverste daglige ledelse. Der er ikke nærmere oplyst, hvor mange personer, der indgår i definitionen på de ”øvrige ledelseslag”

Der er lavet flere undersøgelser, der viser, at kønsdiversitet har en korrelation med bedre finansiel performance. En ulige kønsfordeling kan også indikere en risiko for mere generel ulighed på arbejdspladsen og deraf følgende problemer med at tiltrække kvindeligt talent.

Hos DSV er der mere klar tale: I bæredygtighedsrapporten oplyses direkte, at der er nul kvinder i både Executive board og ledelseslaget under i Group Executive Comitee med fem pct. kvinder i ledelseslag nummer tre. DSV’ bestyrelse erklærer åbent, at det skal der gøres noget ved:

“To accelerate an equal gender distribution at the highest management levels, the Executive Board and the Nomination Committee of the Board of Directors has, in 2022, as the basis for its preparatory work, considered these issues as part of the Executive Board’s longer term succession planning. Consequently, it has been decided to work towards a target of 40% female representation at Executive Management levels in the large Danish companies within the DSV Group in 2030.”

I stramningen af de store selskabers rapportering om kvindeandel i den øverste daglige ledelse bliver det markant sværere at snyde på vægten fra næste år, hvor en ny lovgivning i træder i kraft: “I virksomheder omfattet af § 139 c i selskabsloven omfatter det første ledelsesniveau direktionen og de personer, som organisatorisk er på samme ledelsesniveau som direktionen”, hedder det i de nye regler . Definitionen betyder, at der fremover skal rapporteres kvindeandel i direktionen og sideordnede topdirektører. Fremover skal der også særskilt rapporteres kvindeandel på de chefer, der refererer til den øverste ledelsesgruppe. Samtidig skal det oplyses, hvor mange personer, der tilhører de enkelte grupperinger.

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i temaet om Mangfoldighedsrating 2023:

Hvert 3. store selskab uden kvinder i executive management

Mere end hvert 4. large cap-selskab øger kvindeandelen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank