Udviklingen i UIE-aktien har ikke kunnet følge med den positive udvikling i de underliggende aktiver på det seneste. Dermed er konglomeratrabatten igen blevet udvidet til et niveau, der begynder at blive interessant.
Der har været medvind for værdien af United International Enterprises (UIE) væsentlige aktiver i år. Først og fremmest er markedsværdien af aktieposten på 48,6 pct. i United Plantation Berhad (UPB) steget med 10 pct., og næsten lige så godt er det gået for selskabets næststørste aktiv Schörling, hvor vi anslår, at den underliggende portefølje af svenske aktier er steget med 8 pct. Det modvirkes en smule af et fald i værdien af svenske kroner på 1 pct.
Med de resterende aktiver, som primært er en kassebeholdning på 100 mio. dollar og en aktiepost i investeringsselskabet Greenbridge, får vi en aktuel holding- eller konglomeratrabat i UIE på 21-22 pct. Det kan vi se i forhold til en rabat, der ved samme tid sidste år kun lå i omegnen af 12 pct., og siden da har været tæt på 0 pct. i løbet af 3. kvartal 2022. En holdingrabat, der krydser 20 pct., stiller det naturlige spørgsmål, om UIE snart begynder at købe egne aktier op for derigennem at indvande værdi til de tilbageværende aktionærer?
Går vi tilbage i historiebøgerne for de senere år, skal rabatten nok eksistere på det niveau (eller højere) over en længere periode, førend bestyrelsen vil vælge at gå den vej. Derfor er det oplagte svar på det spørgsmål nok et nej på kort sigt.
Her lægger vi også vægt på, at selskabet trods en solid kontantholdning ikke valgte at investere yderligere i løbet af 2022 (med undtagelse af en investeringsrunde i Greenbridge) trods den store uro på de finansielle markeder, som ellers burde have åbnet for interessante investeringsmuligheder. Ifølge UIE’s CEO Ulrik Juul Østergaard var de globabe usikkerheder for store, og man valgte den mere forsigtige vej og så tiden an.
Da vi skrev om UIE for omtrent et år siden, var det på mange måder fantastiske tider for det vigtigste aktiv UPB. Mest af alt fordi palmeolieprisen var historisk høj omkring 6.500 MYR per ton. Efterfølgende faldt prisen hen over sommeren voldsomt og blev på kort tid halveret. Prisen ligger aktuelt omkring 3.700 og er relevant for UIE, fordi det Malaysia-baserede plantageselskab UPB producerer palmeolie.
Den stigende inflation, eksploderende omkostninger til gødning og energi samt udfordringerne med at skaffe udenlandsk arbejdskraft gik ikke uset forbi UPB’s produktionsomkostninger, der er steget markant fra 1.247 MYR per ton i 2021 til 1.656 per ton i 2022. Med tanke på salgsprisernes niveau er det dog klart, at plantagedriften fortsat er en ganske god forretning.
UIE lægger i deres omtale af forventningerne til UPB for 2023 ikke skjul på, at priserne nok vil udvise en faldende tendens, fordi flere af faktorerne bag de store stigninger sidste år ændrer sig.
Man undlader dog at nævne én væsentlig ting. Nemlig at UPB i lighed med de tidligere år har hedget en betydelig del af 2023-produktionen på priser omkring 4300 MYR per ton. Det fremgår umiddelbart kun af noterne i UIE’s 110 sider lange årsrapport og UPB’s 220 sider lange (og meget omfattende og ikke mindst informative) årsrapport.
Tager vi højde for, at 2022 resultatet for UPB også var præget af et par større negative engangsposter, er der formentlig udsigt til, at resultatet i 2023 også bliver meget godt. Det bør lægge en solid bund under kursen i både UPB og dermed også i UIE.
Steen Albrechtsen
Aktuel kurs 184,00
Kursmål (6 mdr.) 210,00
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.