Del artiklen:

Aarhus Elite (moderselskab for fodboldklubben AGF) bragte sig i udgangen af september i mediernes søgelys på flere måder. Ingen af dem var positive.

Først offentliggjorde Aarhus Elite et underskud i regnskabsåret 2016/17 på 9 mio. kr. Det var et væsentligt større underskud end forventet ved indledningen på året, hvor man budgetterede med et resultat omkring 0 med en margin på plus/minus 3 mio. kr.

Dagen efter fyrede AGF så sin cheftræner, hvilket skete under højlydte protester fra spillerne, som offentligt kritiserede AGF’s ledelse. Det er ikke sædvanligt i et børsnoteret selskab, men viser at der på ingen måde er ro i AGF. I den forløbne uge måtte direktøren således forsøge at overbevise medierne om, at AGF ikke er et galehus.

I forhold til børsnoterede Aarhus Elite er dette ikke ligegyldige begivenheder, da Aarhus Elites aktiviteter primært består af AGF Fodbold. De sportslige resultater i AGF har derfor en helt afgørende betydning for økonomien i Aarhus Elite.

Det er derfor heller ikke ligegyldigt, hvis spillere begynder at blackliste AGF som arbejdsplads, da det kan gøre det endnu vanskeligere for klubbens ledelse at nå målsætningen om en Top 6 placering i Superligaen.

Negativ mediedækning koster

Aarhus Elite er da også opmærksom på sammenhængen mellem den negative medieopmærksomhed omkring AGF og økonomien i Aarhus Elite. I ledelsesberetningen for 2016/17 pointeres det tre gange, at medieomtale kan få ”væsentlig negativ indvirkning” på Aarhus Elite.

Med det in mente må de seneste 1½ uges dramatik omkring AGF have givet Aarhus Elite en start op ad bakke, mht. at nå målsætningen for 2017/18. Den er – ligesom sidste år – at holde balance i regnskabet med et forventet resultat omkring 0 kr.

En vigtig forudsætning for at opfylde den målsætning er, at AGF placerer sig i Top 6. Dette kiksede i sæsonen 2015/16, som i stedet endte med at AGF måtte spille knald-eller-fald kampe for at undgå nedrykning.

De bristede sportslige forventninger anføres i årsregnskabet 2016/17 som den primære årsag til, at man ikke opfyldte de økonomiske forventninger fra årets start.

Om det bliver det samme i år kan kun tiden vise. I skrivende stund ligger AGF nr.8 i Superligaen med 4 point op til den afgørende 6. plads. Det er ikke en umulig opgave. Men eftersom storklubberne OB og AaB i øjeblikket også ligger under den forjættende 6. plads, er det på ingen måde sikkert, at AGF lykkes i år.

Usikker fremtid ved kikset målsætning

Aarhus Elite erklærer den sportslige målsætning om mindst en 6. plads til AGF for en vigtig forudsætning for et regnskab i balance. Kikser den sportslige målsætning derfor igen i år, er der udsigt til endnu et dårligt økonomisk år for Aarhus Elite.

Med en likviditetsreserve på 9 mio. kr. ultimo 2016/17 (mod 18 mio. kr. i 2015/16) kan det give anledning til bekymring. Men med tilførsel af 11 mio. kr. i to rettede emissioner efter afslutningen af årsregnskabet 2016/17, vurderer ledelsen, at likviditetsberedskabet er tilstrækkeligt til at fortsætte driften i hele regnskabsåret 2017/18.

Hvordan det ser ud derefter er et åbent spørgsmål, som i høj grad afhænger af de sportslige resultat hos AGF i denne sæson.

Børskurs på analysetidspunktet: 0,23

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr): N/A