Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Anmeldelse: Aktionærindflydelse kræver kampe

Linda

lørdag 14. januar 2017 kl. 14:40

Boganmeldelse: Aktionærernes øgede indflydelse på virksomhederne har det seneste årti krævet kampe – ofte meget hårde kampe – og det er et fænomen, der især er set i USA. Det beskrives i bogen ”Dear Chairman”, som her anmeldes.

Den amerikanske professor og ekspert i valueinvestering, Jeff Gramm, har undersøgt mange af de mest spektakulære opgør mellem aktionærer og bestyrelser, og det er blandt andet sket ved at se på korrespondencen mellem aktionæraktivister og selskabernes bestyrelsesformænd. Derfor har han kaldt sin bog om emnet for ”Dear Chairman.” Der er ikke meget kært i brevene.

Bogen er en beskrivelse af aktionæraktivismens udvikling, og den fokuserer udelukkende på de store kampe mellem aktivistiske storaktionærer og børsnoterede selskaber. Aktivismen er dog ikke af ny dato. Der var kampe om Dutch East India Company for 400 år siden, og i 1800-tallet i USA var der voldsomme slagsmål om kontrollen med de ekspanderende jernbaneselskaber. Men Jeff Gramm holder sig til perioden fra 1920’erne til i dag. Han begynder med Benjamin Graham, der er faderen til valueinvesteringer, og som faktisk er forløberen for den moderne aktionæraktivisme. Gramm beskriver, hvordan nogle af aktivisterne fik betydelig indflydelse, og formåede at vende en dårlig udvikling i et selskab til fornyet fremgang. Han beskriver også tilfælde, hvor aktivister ødelagde aktionærernes værdi og selskaberne. Nogle aktivister går udelukkende efter at score en hurtig gevinst, selv om det kan skade selskabet.

Aktivisme er altså ikke godt for enhver pris, mener han. Alligevel er han af den opfattelse, at det er nødvendigt med aktionærer, der tør stille krav til en virksomhed, især i de tilfælde, hvor der er behov for strategiændringer eller lederudskiftninger. Aktivismen er med andre ord kommet for at blive. Derfor er det afgørende, hvordan en bestyrelse tager imod aktivismen, og hvordan aktivisterne optræder.

I sidste ende handler en aktivisme næsten altid om at skifte ledelsen ud – uanset om det udtrykkes direkte eller indirekte. Derfor vil seriøse aktivister/investorer optræde i et parallelforløb til bestyrelsen, hvis fornemste opgave altid er at tjekke, om virksomheden har den bedst mulige ledelse. Gramms hensigt med bogen er at hjælpe aktionærer med at skelne mellem en god og dårlig aktivisme. Og så pointerer han, at der meget ofte er dyb uenighed mellem bestyrelsen og aktionærerne i de helt afgørende spørgsmål om selskabernes fremtid.

Han påviser, hvordan nogle selskaber som General Motors har brugt enorme millionbeløb for at få kritiske aktionærer til at tie. General Motors foretog i 80’erne milliardinvesteringer i fejlslagne projekter, og selskabet brugte 700 millioner dollar for at skubbe aktivisten Ross Perot ud af bestyrelsen – i stedet for at rette op på de problemer, som den daværende ledelse var ansvarlig for. Kampen mellem Ross Perot og selskabets direktør, Roger Smith, blev indledt med et fem siders langt detaljeret anklageskrift fra Perot til Smith om Smiths fejlslagne ledelse – ifølge Perots opfattelse.

General Motors blev på markedet presset voldsomt i defensiven af bl.a. Toyota. Kampen var et vendepunkt inden for aktionæraktivismen, fordi Ross Perot havde ret, og fordi General Motors ledelse kørte selskabet i sænk. De store pensionsselskaber begyndte derefter at lægge pres på selskaberne for at få et bedre afkast.

Carl Icahn, der betragtes som en af de største corporate raiders, blev kendt ved sit hårdhændede forsøg på at overtage Phillips Petroleum. Han tilbød på venligste måde at købe selskabet, men han kom også med trusler om en fjendtlig overtagelse, hvis hans venlighed ikke blev accepteret. Han sikrede sig kapital fra junkbond specialisten Michael Milken, og dermed blev en meget grov form for aktivisme indledt. Sidenhen blev hedgefondene de vigtigste aktivister.

Gramms konklusion er, at aktivismen er kommet for at blive, uanset udøverne, fordi aktionærernes rolle er en nødvendig funktion for at rette op på de svagheder, der jævnligt ses i børsnoterede selskaber, der ifølge Gramm har en ”ufattelig evne til at optræde klodset og tåbeligt.” Aktivisterne kan så til gengæld få sig en gevinst ved at rette op på fejltagelserne og genskabe dynamikken.

Han er enig i den vurdering, som nogle har, at amerikanske selskaber i henhold til loven ikke har som opgave at maksimere shareholder value. De er til for deres egen skyld. Altså må aktionærerne kæmpe for at skabe værdi – for dem selv. Men hvis virksomhederne lytter til aktivisternes kritik og forslag, vil det som regel gavne begge parter, og dermed får aktionærerne – bestyrelsens egentlige vælgere – en enorm magt og et stærkt ansvar og kan blive den vigtigste faktor i corporate governance, skriver Gramm.

læs hele udgivelsen her

Hugo Gaarden

”Dear Chairman,” HarperCollins, 291 sider, 299 kr.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Nyt job
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Nyt job
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Nyt job
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank