Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Bekymring over fintech-angreb på bankerne

Peder Bjerge

lørdag 26. januar 2019 kl. 14:21

Ineffektive banker risikerer ulige konkurrence fra fintech-virksomheder, der i værste fald kan skade den finansielle stabilitet i den danske banksektor. Mens den amerikanske nationalbank er bekymret over udviklingen, mener hverken Finanstilsynet eller Finans Danmark, at der er noget at frygte.

Vil de danske fintech startup-virksomheder på sigt udkonkurrere lokale pengeinstitutter eller undergrave deres lønsomhed? Og kan de nye fintechs i virkeligheden blive årsag til den næste økonomiske krise? Indenfor de seneste år har vi over hele verden set nye teknologivirksomheder skabe nye finansielle services, som både er billigere og mere brugervenlige.

Hidtil har fintechs leveret en række forskellige services, som begynder at få tag i det danske marked. Modne services som Mobile Pay og PayPal er allerede populære, men de ligger typisk forankret i de ”gamle” banker. Andre, nyere fintechs, som Spiir og LunarWay, har endnu til gode at bevise, at de for alvor kan slå igennem overfor forbrugerne. Men det begynder at snerpe derhen ad, og senest har Lunarways markedsført 2 procent i indlånsrente på op til 50.000 kr. i indlån.

Bekymring over udviklingen
På den anden side af Atlanten er den amerikanske nationalbank bekymret over udviklingen. Mens fintechs kan være med til at sikre billigere og nemmere adgang til kapital for forbrugere og virksomheder, kan de også være med til at gøre det finansielle system farligt ustabilt, lyder meldingen. ”De (fintechs, red.) vil sandsynligvis have adgang til betalingssystemerne, men de vil ikke undergive sig de regler, som følger med den adgang. Jeg er bekymret for, om fintechs vil blive årsagen til den næste økonomiske krise,” sagde James Bullard til nyhedsbureauet Reuters i slutningen af sidste år. Han er CEO for Federal Reserve Bank of St. Louis. Ifølge Reuters er der blandt flere topfolk i den amerikanske nationalbank en reel bekymring for, at fintech-virksomhederne for alvor slår igennem på det brede marked med adgang til betalingssystemerne, da de ikke har den fornødne risikostyring, og ej heller den forbrugerbeskyttelse, som bankerne er forpligtet til at implementere.

I Finanstilsynet i København deler man ikke den amerikanske bekymring for, at fintechs skal kunne true den finansielle stabilitet. ”I de regler, vi har ansvaret for, er der ikke en særlig regulering af fintech. Vi regulerer de aktiviteter, der udbydes. Og derfor er du underlagt den samme regulering, uanset om du er fintech eller bank. Udbyder du betalingstjenester, er du undergivet lov om betalinger, uanset om du er fintech eller ej,” siger Tobias Thygesen, kontorchef i Finanstilsynet.

Han afviser ikke, at fintech-selskaber kan få så meget succes, at de kan blive reelle konkurrenter til de eksisterende finansielle tjenester, som bankerne f.eks. udbyder. ”Men så længe de er underlagt den almindelige finansielle regulering, konkurrerer de på de samme vilkår som alle andre,” siger Tobias Thygesen.

Umiddelbart mener han dog ikke, at de seneste bevægelser peger i den retning. ”Mens mange for nogle år siden troede, at nu kom fintech-virksomhederne og erobrede markedet, har vi i højere grad set bankerne gå sammen med fintech for at skabe nogle nye produkter. Bankerne har jo den kundebase, som fintech har svært ved at opbygge selv. Kommer man med en helt ny ydelse, er det svært at få mennesker til at bruge den,” siger han.

Indebærer altid en risiko
Rasmus Engbæk Larsen, seniorkonsulent i Finans Danmark, mener heller ikke, at fintech-virksomhederne i dag udgør den store fare for lokalbankerne på det danske marked. ”Vi ser typisk, at banker og fintechs søger partnerskaber på kryds og tværs. Det ser man f.eks. med Danske Banks samarbejde med kontooplysningstjenesten Spiir,” siger han.

Rasmus Engbæk Larsen fortsætter: ”Det indebærer altid en risiko, hvis man ikke følger med der, hvor ens kunder bevæger sig hen. Vi ser, at fintech-virksomhederne og bankerne kan hjælpe hinanden med innovation. Vi kan se, at de mindre banker egentlig har det fint. Og overordnet klarer de mindre banker sig godt på markedet.”

I Finans Danmark er man heller ikke bekymret for, at fintech-selskaberne på sigt kan true den finansielle stabilitet. Rasmus Engbæk Larsen peger på, at man på det amerikanske marked historisk har ladet den type aktiviteter foregå på et ureguleret marked ved siden af det etablerede finansielle marked, mens man i Europa har en anderledes tilgang til regulering af den finansielle sektor.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Udløber snart
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank