Kære læser
Overordnet landede 1. kvartalsresultaterne i de 600 største børsnoterede selskaber i Europa, i Stoxx 600-indeks, overraskende godt.
For blot en måned siden var det analytikernes forventning, at EPS-overskuddene i de store europæiske selskaber i gennemsnit ville falde 12 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. I forlængelse af regnskaberne er dette gennemsnit steget til minus 2 pct, altså markant bedre end forventet.
For de danske C25-selskaber er billedet knap så rosenrødt. I gennemsnit steg EPS-overskuddene med 5 pct. siden samme kvartal sidste år, og det var stort set også forventningen for en måned siden. Under ét har de store danske selskaber altså leveret nogenlunde som forventet.
Forklaringen på dette skal man finde i performance i de enkelte sektorer: Finansaktierne var den store positive overraskelse med 16 pct. fremgang i EPS-overskud mod forventet nul.
Healthcare-aktierne klarede sig lidt bedre end forventet med plus 2 pct., mod forventet minus 2 pct. Store skuffelser var industri og stabile forbrugsvarer, som leverede minus 23 pct. og minus 3 pct., hvilket var ringere end forventet.
Hvis vi kigger fremad mod 2.-kvartalsregnskaberne, kan man ikke sige, at der har været den store ændring i det samlede billede. Men inden for de enkelte sektorer er der sket ryk: Finansaktierne har fået en mindre opjustering i analytikernes estimater til plus 5 pct. i 2. kvartal.
Healthcare ses fortsat ligge underdrejet med uændrede overskud i forhold til samme kvartal sidste år. De stabile forbrugsaktier ses klare sig rimeligt godt med en mindre overskudsfremgang, mens industri efter skuffelserne i 1. kvartal er nedjusteret i 2. kvartal.
Meget vil naturligvis afhænge af det makroøkonomiske miljø, som fortsat er præget af svage ledende indikatorer og fortsat relativt høje renter. Særligt synes en opbremsning i USA’s økonomi at kunne smitte negativt af på Europa.
De ledende flashindikatorer for erhvervstilliden torsdag viste et mudret billede med tilbagegang i servicekomponenten for fransk erhvervsliv, mens erhvervstilliden for tysk erhvervsliv viste lidt større fremgang end forventet. Overordnet er billedet positivt.
I en kommentar til PMI-målingen hedder det (frit oversat), at ”PMI for maj indikerer vækst for nu tre måneder i træk, og eurozonens økonomi er ved at blive yderligere styrket. Det er opmuntrende, at nye ordrer vokser med en sund hastighed, mens virksomhedernes tillid afspejles af et stabilt ansættelsestempo. Denne gang er der også gode nyheder for Den Europæiske Centralbank (ECB), da inflationen for input- og outputpriser i servicesektoren er aftaget i forhold til måneden før. Dette vil understøtte ECB’s holdning om at sænke renten på mødet den 6. juni. De bedre inflationsudsigter vil dog højst sandsynligt ikke være nok til, at centralbanken kan meddele, at yderligere rentenedsættelser vil følge trop.”
Estimatet for Eurozonens BNP-vækst lyder nu på 0,3 pct. i 2. kvartal. Fortsat økonomisk opbremsning i USA eller signaler på fornyet inflationspres kan dog hurtigt spolere den positive stemning.
Torsdagens flash-PMI for USA viste bedre tal end forventet, især for serviceindustrien, men også stigende priser. Citigroups Economic Surprise indeks viser også, at der meget vel kan være mere opbremsning forude.
God læselyst
Morten W. Langer
Chefredaktør
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.
399,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her