Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danske Bank meldt til politiet: Mistænkelig aktiehandel

Morten W. Langer

fredag 26. juni 2020 kl. 7:00

Danske Bank står med endnu en møjsag, efter en politianmeldelse for markedsmisbrug, hvor der i ”stort omfang” er solgt og tilbagekøbt de samme aktier på kundemandater. Finanstilsynet har ikke fundet legitime årsager til transaktionerne.
Dagspressens afdækning af Finanstilsynets politianmeldelse for markedsmisbrug har langt hen ad vejen ført til den konklusion, at der mest er tale om systemfejl i Danske Banks interne kontroller. Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at det næppe er tilfældet, og at myndighederne i den endelige beskrivelse af sagen tager på Danske Bank med fløjlshandsker for ikke yderligere at svække tilliden til Danmarks største bank.

Faktum er, at politianmeldelsen bl.a. bygger på, at Finanstilsynet ikke har fundet en god forklaring på, at banken har handlet, som den har. Tilsynet skriver direkte, at ”der ses som udgangspunkt ikke en legitim årsag til sådanne handler.”

Danske Bank er tilsyneladende formelt af en anden opfattelse: I en pressemeddelelse skriver bankens Philippe Vollot, at ”de enkelte handler havde en reel købs- og salgsinteresse (rebalancering af porteføljer).” Det forklares ikke yderligere, hvornår en ekstern investorkunde har interesse i, at en konkret aktiepost først sælges og så købes tilbage i samme sekund. Økonomisk Ugebrev har spurgt erfarne finansfolk, hvornår der kan være tale om en ”rebalancering”, som den beskrevne, og svaret er, at det ikke giver mening.

Økonomisk Ugebrev har spurgt Danske Bank om følgende: ”Hvornår har en investor brug for at ”rebalancere” en portefølje ved at købe og sælge det samme værdipapir? Alt andet lige betyder det vel en uændret porteføljesammensætning?” Professionelle investorer siger til Økonomisk Ugebrev, at det er en meget uklar forklaring, som umiddelbart ikke giver mening. Danske Bank ønsker ikke at svare på spørgsmålet, med henvisning til en eventuel kommende retssag.

Overfor Økonomisk Ugebrev vurderer jurister, at Finanstilsynet ikke havde taget det drastiske skridt med en politianmeldelse, hvis transaktionerne, som altså er sket ”i stort omfang,” kunne forklares ud fra en forretningsmæssig begrundelse. Eksempelvis undtager markedsreglerne om såkaldte ”wash trades” på den amerikanske CME børs forbuddet mod den slags transaktioner, hvis der er tale om tilfældige krydshandler, hvor køber og sælgerpart ikke har viden om hinandens transaktioner, eller hvis de har et klart forretningsmæssigt formål. EU’s markedsmisbrugsregler opererer ikke med disse lempelser. Men de særlige forhold ses som formildende omstændigheder.

Økonomisk Ugebrev har også spurgt Danske Bank om modsætningen mellem tilsynets og bankens syn på det hændte: ”Finanstilsynet skriver, at der ikke er fundet legitime forklaringer på disse transaktioner. Det kan vel kun opfattes på den måde, at tilsynet ikke har været tilfredse med jeres forklaringer, herunder om rebalancering?” Dette har Danske Bank heller ikke ønsket at svare på.

Endelig har økonomisk Ugebrev spurgt banken, om kunderne har betalt handelskurtage ved de samtidige salg og køb af de samme aktier: ”Har kunderne været vidende om, at I har solgt og købt de samme værdipapirer i deres beholdninger, antageligt på rådgivningsmandater? Har kunderne betalt handelskurtager på disse modgående handler, og har det givet banken en ekstraindtægt? Har Finanstilsynet undersøgt, om Danske Bank har haft ekstraindtægter på sådanne handelskurtager?”

Røgslør
Finanstilsynets pressemeddelelse forsøger også at lægge lidt røgslør ud over sagens alvor. Tilsynets skriver bl.a., at ”Finanstilsynet vurderer ikke, at banken har handlet med sig selv med vilje, men at handlerne afspejler betydelige fejl i bankens markedsovervågning.”

Formuleringen er bemærkelsesværdig, fordi den første del af sætningen handler om selve transaktionerne, og den anden del handler om noget helt andet, nemlig at banken ikke har fanget transaktionerne i den efterfølgende overvågning.

Overfor Økonomisk Ugebrev lyder vurderingen, at tilsynets formulering alene har politiske hensigter, da myndighederne ikke har ønsket, at Danske Banks i forvejen ramponerede omdømme skulle lide yderligere skade. Da tilsynet også skriver, at der ikke er fundet ”legitime” grunde til handlerne, er den egentlige årsag og begrundelse for handlerne fortsat uafklaret, og det er også ufortalt, om der ligger et forsæt bag transaktionerne.

Børskurs på analysetidspunkt 89,22 AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 76,90

Læs tidligere analyser af Danske Bank her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Nyt job
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Nyt job
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Underviser i international Økonomi til Baltorp Business Gymnasium
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Økonomipartner til Arktisk Kommando med tjenestested i Brabrand
Region Midt
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Nyt job
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
Nyt job
Dygtige økonomer søges til De Økonomiske Råds sekretariat
Region Midt
Økonomi/administration
Region Midt

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank