Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Danskernes privatforbrug står i stampe

Morten W. Langer

lørdag 01. februar 2020 kl. 13:53

Seneste data fra Danmarks Statistik over detailhandelssalget viser, at danskernes indkøb over det seneste år stort set ikke har bevæget sig. Begynder den økonomiske afmatning at sætte sig i danskernes købelyst?

På flere signaler begynder dansk økonomi nu for alvor at vise svaghedstegn, efter et efterår med overraskende robusthed, ikke mindst i forhold til betydelig makroøkonomisk svaghed i det meste af Europa. I denne opdatering af Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi dykker den samlede score fra minus 0,3 til minus 0,6 – i det samlede udfaldsrum mellem minus to og plus to.

I tre af de ti signaler er der tilbagefald på ét point: Det drejer sig om en svag udvikling i detailhandelssalget, Danmarks Statistiks konjunkturindikator for industrien, som dykker yderligere, og endelig udviklingen i antal lønmodtagere, som nu viser tydeligere underliggende svaghedstegn.

De seneste data for detailhandelssalget for december viser grundlæggende, at danskernes privatforbrug over det seneste år er stort set uændret, men med en svækkelse i december. DST nævner dog, at sæsonkorrektionen måske ikke tager tilstrækkeligt højde for, at en stigende andel af julesalget er flyttet til november i forbindelse med Black Friday. Det ændrer dog ikke ved, at den langsigtede trend er flad til faldende.

Målingen af danskernes forbrugertillid har senest vist en bedring, men det skyldes mest danskernes øgede tro på udviklingen i dansk økonomi, og ikke så meget deres egen privatøkonomi. Danskerne vurderer fortsat ikke, at det er tid til at gå i byen for at købe større varige forbrugsgoder, og lysten er endda faldet fra november til december.

Mest opsigtsvækkende er de seneste data fra DST for udviklingen i antal lønmodtagere . Efter en solid stigning fra september til oktober på 3400 lønmodtagere var der fra oktober til november tale om et lille fald på 200 i totaltallet. Underliggende er udviklingen bekymrende for industrien, hvor antal lønmodtagere var faldende for anden måned i træk. Og endnu mere bekymrende er det, at antal lønmodtagere i erhvervsservice også er faldende for anden måned i træk. Netop erhvervsservice har ellers været en solid pille de seneste år.

Til gengæld er der fortsat fremgang i beskæftigelsen indenfor handel & transport, information & kommunikation samt ejendomshandel. De seneste data for DST for ejendomspriserne viser da også, at ejerboligmarkedet fortsat buldrer derudaf.

I den seneste opdatering skriver DST , at ”Huspriserne er nu steget mere end lejlighedspriserne i et år. I november var det tolvte måned i træk, at priserne på enfamiliehuse steg mere end på ejerlejligheder, når man måler prisudviklingen i forhold til samme måned året før. På landsplan var den årlige prisstigning på enfamiliehuse i november på 3,0 pct., mens ejerlejligheder steg med 1,9 pct.”

4227973d70972a099c97

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank