Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Der er håb forude for ISS’ aktionærer og den nye CEO

Steen Albrechtsen

mandag 07. september 2020 kl. 7:00

Tilliden til Nasdaq skrider: Oplysningskvalitet halter

Det er bestemt ikke et ISS i topform, som nytiltrådte CEO Jacob Aarup-Andersen netop har overtaget ledelsen af. Corona-krisen blev ekstra forstærket af et hackerangreb, men spørgsmålet er, om ikke ISS trods alt er kommet lidt pænere igennem corona end konkurrenterne?

Værst ramt af nedlukningerne rundt omkring er fortsat cateringdelen (food services), som er på-virket af, at kontorer, arbejdspladser, m.v. stod (og står) tomme. Divisionen udgør omkring 15% af koncernomsætningen, og så i 1. halvår en nedgang på 23%.

For 2. kvartal var nedgangen på hele 44 %. Halvårsregnskabet gav lidt mere gennemsigtighed omkring det ekstra arbejde, der naturligt følger af corona, og som hos ISS går under betegnelsen ”disinfection and deep cleaning”. Disse ekstraopgaver kommer også med en bedre margin.

Ekstraopgaverne var dog ikke nok til at opveje det øvrige tab af opgaver og omsætning, ligesom ethackerangreb i februar i praksis satte en række strategiske og omstruktureringsprojekter på standby. Det ramte de forventede indtjeningsforbedringer, og hackerangrebet medførte i sig selv en række direkte omkostninger og nedskrivninger i niveauet 800 mio. kr.

resten af regnskabsåret var en nedgang på 27% i 4. kvartal, dvs. juni-juli-august. Selskabet oplyste også om en forventet drop-down effekt på omtrent 25% fra omsætning til driftsresultat.

Sodexo er tung på rengøring, mens en anden oplagt konkurrent, Compass Group, er fokuseret på kantinedrift og efter eget udsagn verdens største ”food service provider” med 600.000 ansatte og en omsætning på 25 mia. pund – dvs. mere end dobbelt så meget som ISS’ totale omsætning.

Også Compass kører med forskudt regnskabsår, og i deres ni måneders opdatering, som dækkede 3. kvartal (april-maj-juni), ser man et omsætningsfald på hele 44% og en negativ margin på 6,3%. I de to seneste fulde regnskabsår har Compass nået en margin på 7,4%, og det viser måske meget godt, hvilket potentiale ISS bør kunne stile efter på kantinesiden.

Selvom man ikke bør sammenligne på tværs af regnskaber, forretningsområder og landegrænser, så er det i lyset af de to konkurrenters regnskaber dog stadig oplagt at udlede, at ISS er sluppet relativ nådigt igennem coronakrisen indtil videre.

Tålmodighed påkrævet
Aktien har været lidt svag efter halvårsregnskabet, og den nærmer sig nu bunden af det kursinterval på 90-110/120 som reelt har holdt siden starten af april måned.

Vi nævnte sidst, at gældssituationen ikke burde være et problem, da gælden primært forfalder i 2023/24, og man ikke er underlagt nogle covenants. Det likvide beredskab er stort og på 14 mia. kr. ultimo juli måned. På telefonkonferencen denne gang kan CFO citeres for, at man p.t. ikke ser noget behov for at rejse kapital. Det er naturligvis meget afstemte ord, som selvsagt ikke er en permanent, kategorisk afvisning.

Med en gæld på 16 mia. kr. og udsigt til et driftsunderskud i 2020 inkl. omstruktureringsposter er udbytte for 2020 nu usandsynlig. Der vil heller ikke blive udbetalt ekstraordinært udbytte, førend gearingsmålsætningen på 2,8 x EBITDA igen er indenfor rækkevidde, og det kræver en genopretning af driftsindtjeningen eller en betydelig reduktion af gælden. Det sidste er næppe sandsynligt, og det første ser nu ud til tidligst at indtræffe i løbet af 2021. 2020 må betragtes som et tabt år, også for så vidt angår det frasalgsprogram, der fortsat mangler at rejse et provenu på 1-1,5 mia. kr. Man forventer dog stadig at kunne afslutte dette i 2021 indenfor de oprindelige provenuestimater.

Usikkerheden om 2021 kan ikke fuldt ud opvejes af den nye aura som et CEO-skifte kan medføre, og derfor sænker vi vort kursmål marginalt til 120. Tidligere bankdirektør Jacob Aarup-Andersens tiltrædelse 1. september vil trække ny fokus til aktien, og den første ageren med investorer og analytikere vil blive fulgt tæt de næste måneder.

En ny CEO medfører altid risiko en for (endnu) en oprydning i koncernen, selvom strategien tilsyneladende burde ligge fast for de kommende år. Det vil ikke være utænkeligt, at tavlen skal viskes så ren som muligt, for det er givet, at de senere års halten i forretningen har tæret hårdt på investorernes tillid til selskabet og aktien. Kursudviklingen forud for coronakrisen viser dette med al tydelighed.

Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet 93,50

AktieUgebrevets kursmål (6 mdr) 120,00

Læs tidligere analyser af ISS her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank