Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Derfor er store opkøb mindre populære

Morten Sørensen

lørdag 25. januar 2020 kl. 22:53

Store opkøb er blevet en sjældenhed i det store danske erhvervsliv. Bortset fra serie-opkøberne DSV og Lundbeck har C25-selskaberne nu i adskillige år været fuldt optaget af effektivisering og fokusering. Selvom eksempelvis A.P. Møller-Mærsk og Coloplast udtrykker lyst til akkvisitioner, ser vi næppe en ny bølge af opkøb, som den, der prægede årtusindets første årti.

De helt store købs tider er forbi – og kommer næppe igen foreløbig. De milliardstore strategiske opkøb, som stribevis af store virksomheder, herunder A.P. Møller-Mærsk, Ørsted, Danske Bank, Arla, ISS, GN Store Nord, FLSmidth, Vestas, Danish Agro, TDC og Danisco, foretog i årtiet 2000-2010, er snart fjern historie.

I flere år har de store danske virksomheder – med enkelte bemærkelsesværdige undtagelser – i stedet fokuseret, effektiviseret og digitaliseret. De har snarere solgt ud og spaltet fra end købt op og fusioneret.

Er denne lange periode med fokus på de indre linjer nu til ende? Man kan fristes til at tro det, efter at topchefen for A.P. Møller-Mærsk, Søren Skou, i de sidste dage af 2019 varslede flere opkøb. Også andre store virksomheder har i det seneste år fortalt om deres lyst til at købe op. Men efterhånden virker den slags udtalelser rituelle – de har været fremsat i årevis og har sjældent ført til det store.

Kapitalen er der
Jo, i visse sektorer købes der stadig op: Logistikvirksomheder som DSV, DFDS og (i mindre omfang) NTG køber stadig flittigt op, og har dermed skabt betydelige værdier til aktionærerne. I pharmasektoren har for eksempel Lundbeck og Bavarian Nordic i 2019 markeret sig med betydelige indkøb af virksomheder og udviklingsprojekter.

Opkøbslystne virksomheder med en blot nogenlunde kreditværdighed kan også glæde sig over meget lave finansieringsomkostninger. Og nok er aktiekurserne – og dermed virksomhedspriserne generelt – steget over det seneste år, men store indeks som Kurs-DAX og Euro Stoxx 50 ligger stadig under niveauet i 2015, og langt under niveauet før finanskrisen.

Men det er ikke sandsynligt, at vi ser en gentagelse af 00’ernes vilde, brede, transformerende, opkøbsbølge, der bragte adskillige danske virksomheder op blandt de betydeligste globale aktører i deres branche. Det er der flere grunde til:

• Globaliseringen i 1990’erne og 00’erne åbnede for en række oplagte internationale sammenlægninger. Store globale grupper opsnappede i den periode stribevis af de mellemstore spillere i deres branche. I mange brancher er det nu simpelthen begrænset, hvad der er til salg.
• Det er ikke mangel på kapacitet, der præger de fleste store virksomheder eller deres brancher. Tilskyndelsen til at opkøbe rivaler for at få adgang til deres produktionsanlæg eller organisationer er begrænset.
• Adskillige af de dristige store opkøb i perioden 2000-2010 blev – målt ud fra et shareholder valuesynspunkt – ikke til de store triumfer, og andre har været fiaskoer. Det har aktiemarkedet ikke glemt. Flere af datidens ekspansionslystne topchefer har betalt med deres jobs. Hvilket den nye generation af effektivitetsorienterede topchefer nok stadig har i baghovedet.
• De aktuelle opkøb er typisk mindre, fordi topledelser i dag ofte foretrækker at opkøbe virksomheder og kompetencer, der kan gøre deres produkter endnu nyttigere for kunderne. Danfoss, FLSmidth og Vestas har for eksempel ikke så meget markeret sig med køb af konkurrenter og ny produktionskapacitet som med mindre akkvisitioner af service-, it- og vidensvirksomheder, der bringer disse producenter tættere på kunderne. Hvis Mærsk køber en logistikvirksomhed eller flere i 2020, kan man se en lignende logik: Mere logistikvirksomhed vil ikke, som fortidens store opkøb af rivalerne Sea-Land, P&O Nedlloyd og Hamburg Süd, øge kapaciteten i den centrale containerforretning i forhold til konkurrenterne, men vil ideelt set kunne binde det samlede transportsystem bedre sammen og give direkte kontakt til flere slutkunder.
• Mange store koncerner har i løbet af det seneste tiår fået aktive holdingselskaber skudt ind mellem dem og ejerne, der jo i C25-selskaberne ofte er store fonde. Ekspansionen foregår nu i høj grad gennem disse holdingselskaber. Ekspansion og risikospredning i A.P. Møller-sfæren finder nu snarere sted gennem A.P. Møller Holding end gennem det børsnoterede A.P. Møller-Mærsk, og i Novo-sfæren snarere gennem holdingselskabet Novo end gennem Novo Nordisk og Novozymes.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller for Stena Bulk A/S
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Udløber snart
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank