Ifølge Danmark Statistiks BNP-indikator var væksten i årets første kvartal på 0,3 procent. ”Fremgangen i økonomien synes dermed at fortsætte, om end mere afdæmpet end foregå-ende kvartal. Serviceerhverv bidrager særligt til den positive vækst,” skriver DS.
Mens store dele af det øvrige Europa med hastige skridt nærmer sig recession, går det tilsyneladende ganske godt med den hjemlige økonomi. Danmarks Statistiks BNP-indikator viser vækst på 0,3 procent i årets første kvartal, og det positive billede understøttes af Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Dansk økonomi.
DS skriver : ”Væksten i BNP holdes oppe af fremgang i serviceerhverv og genfindes både i det private og det offentlige. Beskæftigelsen viser behersket fremgang i årets første måneder for både det offentlige og virksomheder og organisationer. Tillidsindikatorerne for serviceerhverv og detailhandel viser en positiv tendens i årets første kvartal. Ses der fremad, er der lidt fremgang at spore i den samlede tillidsindikator, som i april måned er på EU-niveau.” Ifølge DS’ månedlige måling af danskernes forbrugertillid er der også fortsat god optimisme her: ”Forbrugerne vurderer, at både familiernes og Danmarks økonomiske situation i dag er bedre end for et år siden. Begge indikatorer ligger også højere i forhold til sidste måned og i forhold til gennemsnittene for det seneste halve år. Indikatoren for familiernes økonomiske situation ligger på 10,7 i maj, mens gennemsnittet for det seneste halve år er 6,4. Indikatoren for Danmarks økonomiske situation ligger på 8,0, og gennemsnittet for det seneste halve år er 6,7.”
Det mest positive er dog, at danskerne nu er mere villige til at indkøbe varige forbrugsgoder, end de har været meget længe. På delspørgsmålet ”Hvor meget vil familien i de kommende 12 måneder bruge til større forbrugsgoder sammenlignet med de sidste 12 måneder?” er der for første gang i flere år et positivt nettotal, hvilket kan afspejle en mere strukturelt øget købslyst.
Meget vil dog antageligt afhænge af en eventuel negativ afsmitning på dansk økonomi fra den økonomiske opbremsning i det øvrige Europa: De seneste data for april viser fortsat fremgang i industriproduktionen, men til gengæld faldt omsætningen. Det vil sige, at der i stigende grad produceres til lager, fordi produktionen stiger mere end salget. DS skriver , at ”industriens samlede omsætning faldt 0,2 pct. fra februar til marts men lå i januarmarts 1,1 pct. over de foregående tre måneder. Omsætningen faldt 0,7 pct. på eksportmarkedet og steg 0,7 pct. på hjemmemarkedet i marts. Faldet i den samlede omsætning i marts var bredt funderet over alle branchegrupperinger.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.