Formue

Ekstraordinært stort udbytte fra stærkt Nordea?

Steen Albrechtsen

mandag 10. august 2020 kl. 7:00

Nedskrivninger i kølvandet på Covid-19 og den stærke kapitalposition var oplagte fokuspunkter i forbindelse med Nordeas halvårsregnskab. Omkostningsudviklingen tiltrak sig dog også opmærksomhed med et stort fald i omkostningsprocenten, som trods sin lidt kunstige natur understøtter 2022-målsætningen.

Omkostningsprocenten faldt til 52% og i 2. kvartal kom man ganske tæt på den langsigtede 2022 målsætning om en omkostningsprocent under 50. Den flotte præstation, som kom i mål trods en mindre tilbagegang på indtægtssiden i kvartalet, blev dog i særlig grad hjulpet af coronasituationen og dens påvirkning af f.eks. rejse- og repræsentationsaktiviteten i koncernen. Over 70% af de ansatte arbejdede hjemmefra i perioden, og omkostningerne kan således siges også at være lidt kunstigt lave i kvartalet.

Det kunstigt lave niveau underbygges af, at man fastholdt forventningen til niveauet for 2020 på ”under 4,7 mia. EUR”, hvilket er noget over hvad en annualisering af 2. kvartals omkostninger på 1.088 mio. EUR giver. Ledelsen gav dog indtryk af at være meget komfortable med målsætningen.

ECB besluttede i slutningen af juli at forlænge den nuværende periode med udbytte- og aktietilbagekøbsstop for kreditinstitutterne frem til 1. januar 2021. Den oprindelige periode udløb 1. oktober, og det var Nordeas udmelding, at man sandsynligvis ville genoptage udbetalingen af udbytte, hvis perioden ikke blev forlænget.

Udbyttet og den stærke kapitalposition var et væsentligt omdrejningspunkt på telefonkonferencen ovenpå halvårsregnskabet i midten af juli. Nordeas ledelse henviste flere gange til den kommende ECB-rapport om Covid-19-effekterne for den europæiske banksektor og de medfølgende anbefalinger.

For banken og aktionærerne faldt anbefalingen således ud til den forkerte side, og aktionærerne må væbne sig med yderligere tålmodighed, førend man igen kan se frem til at modtage udbytte fra Nordea – og de øvrige solide banker i Norden i øvrigt. Nordeas CEO understregede, at man har oparbejdet udbyttet for 2019, og at man også oparbejder udbytte for 2020. Banken kan derfor principielt udbetale et stort udbytte i foråret 2021. Det store spørgsmål er først og fremmest om ECB forlænger perioden yderligere. Dernæst følger usikre spørgsmål om, hvordan banken vil agere i det mere spegede politiske, regulatoriske og kommunikative spil, hvor et stort udbytte nemt vil kunne bringe mange negative overskrifter og tiltrække for megen politisk opmærksomhed.

Omvendt er banken blandt de mest velkapitaliserede i EU og guider på nuværende tidspunkt, at man trods alt kommer igennem 2020 med et solidt overskud, og hvad der må betegnes som moderate nedskrivninger.

Den farbare middelvej kan måske blive et mere moderat udbytte, som sidenhen bliver fulgt op af et aktietilbagekøbsprogram senere i 2021. CEO Frank Vagn-Jensen slog i hvert fald fast, at man ikke har intention om at være overkapitaliseret, og medmindre det nærmest usandsynlige sker (at man taber det hele) må det uvægerligt betyde, at der skal sendes kapital tilbage til aktionærerne før eller siden.

Nedskrivningerne topper i 2020
Det blev tydeligt kommunikeret, at nedskrivningerne topper i 2020 ifølge de modeller og forecasts der arbejdes med på det område. Nordea har allerede nu opbygget en nedskrivningsbuffer på 650 mio. EUR, som der kan tages fra senere i år eller i 2021, hvis det måtte blive nødvendigt. I 1. halvår er der bogført 852 mio. EUR i nedskrivninger (inkl. de 650 mio.)

Samlet forventes der nedskrivninger på under 1 mia. EUR. Estimatet fremkommer efter en gennemgang af udlånsbogen, og det modsvarer en nedskrivningsprocent på maksimalt 0,41, hvilket er højere end gennemsnittet på 0,24 siden 2008, men under toppen på 0,55 i 2009. En gennemgang af udlånsbogen har ifølge Nordea vist, at kun fem sektorer (f.eks. underholdning, søfart, olie/gas & offshore, mv.), som samlet fylder 4% af udlånseksponeringen er betydeligt påvirket af Covid-19.

Aktiekurs fik comeback med sektoren
Aktien er kommet solidt tilbage fra marts-bunden omkring kurs 35 og handler nu omkring 50. Det er fortsat en nedgang på ca. 10% for 2020 og ca. 20% siden toppen ved 61 i februar måned efter årsregnskabet.

Det er dog ingen hemmelighed, at de store bankaktier har bevæget sig meget synkront, og at der ikke for alvor har været et udskilningsløb endnu. Estimatoversigten viser også med tydelighed, at de store nordiske banker prissættes til en P/E omkring 10 for 2021 og omkring 9 for 2022. Nordea ligger her ganske tæt på medianen. 2020-P/E for bankerne har en lidt større spredning, men her der det primært Danske Bank der skiller sig ud. De konkrete estimater for indtjeningen per aktie er sænket med ca. 10% for 2021 og 6% for 2022, hvis man sammenligner de aktuelle estimater med estimaterne fra februar 2020, umiddelbart før Covid-19-krisen brød ud.

Sektoren er bestemt ikke in pt., og udfordringerne for sektoren er sandsynligvis de samme som før krisen og med en digitalisering, der er accelereret. Prisfastsættelsen ser dog stadig tilforladelig ud med tanke på alternativerne, og ikke mindst med tanke på den overskydende kapital, som før eller siden skal tilbage til aktionærerne. Som altid når en aktie eller sektor ikke er in, kræver det stor tålmodighed (eller meget præcis timing) hos investorerne, hvis et solidt afkast skal opnås.

Med udsigt til, at banken indfrier sine 2022-målsætninger om en omkostningsprocent under 50 og en egenkapitalforretning over 10% synes Nordeaaktien attraktiv. Den er naturligvis følsom overfor en konjunkturnedgang afhængig af, hvordan Covid-19 situationen udvikler sig lokalt og globalt, men givet en solid kreditbog og stram omkostningsudvikling, synes risikoen at være til at overse.

Steen Albrechtsen

SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Nordea

Børskurs på analysetidspunktet 49,25
AktieUgebrevets Kursmål (6 mdr) 55,00 

Læs tidligere analyser af Nordea her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Finans

Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer

Arbejdet med at skabe fælles rammer for værdiansættelse af pensionsbranchens milliardstore alternative investeringer er gået helt i stå. Derfor står flere investeringseksperter nu frem med en løsningsmodel, der én…
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien
Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed

Seneste nyt

Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans

Dansk venture i historisk investeringsræs

De seneste opgørelser over danske ventureinvesteringer viser, at vækstvirksomhederne  i overraskende grad er i stand til at tiltrække venture-penge på trods af coronakrisen. Antal selskaber, der senest har fået…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde
Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million

Seneste nyt

Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu
Finans
Ny CEO udstikker ny vej: Her er ISS’ nye strategiske retning

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X