48 mia. i korte obligationsfonde med stensikre tab

Finanstilsynet.

Det er tvivlsomt, om banker og investeringsforeninger har givet deres kunder fyldestgørende rådgivning om de negative afkastudsigter for obligationsafdelinger med korte obligationer. Investeringsforeningernes formue med korte obligationer er kun faldet med 3 mia. kr. siden årsskiftet. Alene de seneste tre måneder har placeringen kostet investorerne direkte tab på ca. 300 mio. kr., og der er ingen udsigt til positive afkast fremadrettet.

Hovedparten af de danske privatinvestorer med investeringsforeningsbeviser med korte obligationer holder fast i deres papirer, på trods af næsten stensikre udsigter for negative afkast de kommende år. På den baggrund sår en række uafhængige rådgivere tvivl om, hvorvidt de private investorer har fået fyldestgørende rådgivning om deres ikke-attraktive formueplaceringer.

Med de entydige minusrenter på korte europæiske obligationer vil de løbende afkast stensikkert være negative, hvis renterne ligger uændrede. Men hvis den seneste måneds tendens til stigende korte renter fortsætter, vil der oven i de negative løbende afkast komme kurstab. Og derfor anser uafhængige eksperter det for nærmest usandsynligt, at afdelingerne med korte obligationer kan komme til at give positive afkast inden for de næste år.

PLIGT TIL ADVARSLER

Bundlinjen er, at danskere med investeringsbeviser for 47 mia. kr. med stor sandsynlighed må forvente tab de kommende år. Finanstilsynet har tidligere påpeget, at banker og investeringsforeninger skal gøre kunderne opmærksomme på investeringsprodukter med næsten sikre minuskast. Men tilsyneladende sker der ikke det store på området, som giver bankerne god forvaltningsindtjening.

Læs også:  Stoxx600: Europæisk healthcare sektor indeks i bekymrende udvikling

I løbet af de fire måneder fra udgangen af maj til udgangen af september er formuen i afdelingerne med korte danske obligationer kun dykket 3 mia. kr. til nu 49,7 mia. kr. Fraregner man interne placeringer, er der tale om en formue på 47,8 mia. kr. Over de seneste tre måneder har alle de store afdelinger i Danske Invest, Nordea Invest og Nykredit Invest givet negative afkast på mellem minus 0,2 og minus 1 procent.

Direktør og partner Henrik Franck fra Formuepleje vender tommelfingeren nedad for placering i denne type fonde. ”Sandsynligheden for negativt afkast er høj. Når det gælder obligationer, er det i det nuværende lavrentemiljø svært at finde investeringer med et fornuftigt afkast. Går investor ud ad kurven, vil der være en betydelig risiko for varigheden, det vil sige rentefølsomheden.

Her vil en eventuel rentestigning give store kurstab,” siger Henrik Franck. Også adm. dir. Tommy Christensen fra Fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed har svært ved at se fordelen ved de korte fonde. ”Er man privat investor og har mulighed for at placere sig kontant uden at skulle betale for det, så er det et langt bedre alternativ. Fondene vil fremadrettet få rigtig svært ved at levere et positivt afkast efter omkostninger,” siger han.

Læs også:  Shorthandler øger position i FLSmidth fra 0,57% til 0,64%

Hos Danske Invest, der er en af udbyderne af afdelinger med korte obligationer, har man ikke oplevet nogen decideret flugt af investorer. ”Vi har haft et outflow de første tre kvartaler, men der er ikke tale om noget drastisk, og der er ikke tale om, at fondene med de korte obligationer er ekstra ramt,” siger investeringsspecialist Kim Pilgaard fra Danske Invest.

En del af outflowet har teknisk karakter med omlægning fra fonde i Danmark til fonde i Luxembourg, der ikke tæller med i den danske statistik. ”Herudover har der været tale om nogen omlægning til direkte investeringer, men altså ikke med koncentration i korte obligationer,” siger han.

Han peger samtidig på, at selvom udsigterne for fonde med korte obligationer ikke er positive afkast, så kan det i nogle tilfælde godt give mening for investorer, når det ses i sammenhæng med andre investeringer.

Ejlif Thomasen

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her