Formue

Har Nilfisk brug for hovedrengøring?

Steen Albrechtsen

mandag 28. september 2020 kl. 7:00

Den voldsomme deroute hos Nilfisk er fortsat for fuld styrke, og kursudviklingen mere end indikerer investorernes mangel på tillid. Er løsningen en endnu kraftigere hovedrengøring med potentielt store konsekvenser for balancen og kapitalgrundlaget? Eller skal man lade sig opkøbe og overdrage opgaven til andre?

Trods de seneste mange måneders kursfest på aktiemarkedet, er Nilfisks aktuelle aktiekurs næsten 10% under det forrige bundniveau på 82,50 den 24. marts. Undren over denne udvikling bliver ikke ligefrem mindre, hvis man skæver til konkurrenten Tennant, som på mange parametre minder om Nilfisk. Trods et fald på 15% den seneste må-neds tid, ligger Tennant mere end 20% over bunden fra marts.

De to selskaber ligner hinanden i størrelse, men dog med den forskel, at omsætningen er vippet lidt i Tennants favør siden 2018. Dengang var der tale om, at Nilfisk nok engang var interesseret i en fusion med Tennant.

En idé, som blev hjulpet godt på vej af kapitalfonden Primestone, som ejer over 15% af aktierne i Nilfisk og også har en ejerandel i Tennant. Siden da er Tennants aktiekurs stort set uforandret, mens Nilfisk er faldet hele 75% fra toppen over kurs 300, og målt på markedsværdi er Tennant nu hele tre gange større.

I en coronatid har både Nilfisk og Tennant oplevet store fald i forretningen pga. de mange nedlukninger. Faldet har været på 30% i april og maj.

Begge selskaber beretter også om en bedring i juni, som kun er 15% nede i forhold til samme periode året før. Den tendens er fortsat i juli måned.

På normaliseret bruttomargin og EBITDA-margin er der heller ikke langt imellem de to selskaber, og det understreger måske, at de begge har optimeret forretningen til det niveau, som er muligt på egen hånd. Et fremtidigt løft kan i så fald kun komme via fusioner og opkøb. Tennant og Nilfisk er de største af de 4-5 selskaber, som samlet sidder på henved 60% af verdensmarkedet. Resten er fordelt på en lang række små spillere.

Nilfisk har tidligere forsøgt at fokusere og frasælge dele af forretningen uden større held. Der var simpelthen ikke interesserede købere til prisen.

En større – og måske dyr – restrukturering kan være vejen frem, hvis man skal tilbage på vækstog indtjeningssporet. Imod det taler selskabets balance, hvor man som investor bør have større og større respekt for det faktum, at 280 mio. euro af aktiverne er immaterielle.

Med det aktuelle pres på forretningen kan man stille spørgsmålstegn ved de forudsætninger (makroøkonomi og ledelsesskøn), der ligger bag den seneste nedskrivningstest i 2019-regnskabet (side 69).

Med en bogført egenkapital på 150 mio. euro og en nettorentebærende gæld på lige over 400 mio. euro kan en større nedskrivning få konsekvenser for selskabets kapitalgrundlag.

Nilfisk fastholdt – ligesom sidst – på telefonkonferencen, at gælden ikke er et problem, og at man har solid margin til covenants. Det blev dog også nævnt, at covenants er blevet ændret i forbindelse med refinansieringen i maj, der gav yderligere 100 mio. euro i lånefacilitet.

I sidste ende handler det hele selvfølgelig om indtjening, og der har bundlinjen haltet. 2020 tegner nu til at blive nok et år med ”special items” på henved 20 mio. euro. Kun afbrudt af et enkelt år med 68 mio. euro har 20 mio. euro været niveauet årligt siden 2016, og det stiller det oplagte spørgsmål, hvor ekstraordinære de ”special items” egentlig er? Vi har dog set et fald i omkostningerne, som har sikret en nogenlunde flad udvikling i det justerede EBITDA trods omsætningstilbagegangen i år. 1. halvårsrapporten viser f.eks. en afgang af 1.000 fuldtidsansatte i forhold til 1. halvår 2019, hvilket bør understøtte indtjeningen.

Hvor skal tilliden komme fra?
Som et af få selskaber har Nilfisk ikke genindført nogen guidance for 2020, hvilket betyder, at investorerne også på den front famler lidt i blinde. Omsætningen faldt med 25% i 1. halvår og hvis juni/juli-niveauet med en tilbagegang på 15% er en rettesnor for 2. halvår, ligner det en samlet tilbagegang for 2020 i niveauet 20%. Konsensus ligger p.t. på 15% tilbagegang til 821 mio. euro i omsætning mod 966,5 mio. i 2019. Med den store usikkerhed er det for investorerne i høj grad også et spørgsmål om troværdighed og tillid til Nilfisks fremtid.

En markedsværdi på små 2 mia. kr. er ikke meget, og tanken om at Tennant nu reelt kan forsøge at overtage Nilfisk er nærliggende. Lego-familien og to investeringsfonde sidder samlet med over 50% af aktierne, og et stort urealiseret tab.

Spørgsmålet er om tålmodigheden, finansieringsviljen og tilliden er tilstede til at begive sig ud på en flerårig rejse for at forsøge at bringe selskabet på ret køl igen? Eller om man er ved at indstille sig på at vælge den nemme udvej og søge et salg eller fusion.

Selv med en heftig budpræmie på 50-100% vil Nilfisk ikke blive prissat til en omsætningsmultipel på mere end 0,5-0,6. Det skal ses i lyset af Tennants aktuelle Price/Sales-multipel på aktuelt omkring 1. Tager man højde for Nilfisks højere gæld og kigger på multiplen EV/S vil en 100% budpræmie betyde en multipel omkring 1, mens Tennant aktuelt handler til 1,3 målt på EV/S.

Ligesom det var tilfældet med NKT skal man passe på med at blive forblændet af den negative stemning, men det er unægtelig svært at se, hvad der på helt kort sigt skal ændre den. For i modsætning til NKT og den store infrastrukturudbygning det næste årti, er det svært at se de store underliggende vækstdrivere hos Nilfisk, ligesom man ej heller har brillieret på R&D-fronten.

På lidt længere sigt er vi lidt fortrøstningsfulde, fordi selskabet trods alt har formået at tilpasse omkostningerne løbende, så man selv i 2. kvartal nøjedes med et lille underskud på 4 mio. euro.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Nilfisk

Børskurs på analysetidspunktet 75, 80

Kursmål (seks måneder) 76,00

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Efter 12 års bull marked: Sådan håndterer vi faldende markeder

Stadig flere risikosignaler på aktiemarkedet storblinker ildevarslende rødt: Spørgsmålet er, om man som investor skal begynde at tage risiko af bøgerne, ved at hjemtage nogle af gevinsterne. Vi kan…
Ledelse
1H regnskab fra Harboes Bryggeri indikerer start på Turn Around-proces
Life Science
ØU Lifescience: Porteføljeafkast 33,4% i 2020 klart bedre end referenceindeks
Ledelse
Skuffende regnskab: Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer

Seneste nyt

Aktieugebrevet Invest Logo
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Ledelse

Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Økonomisk Ugebrevs bestyrelsesportal, Bestyrelsesguiden, er nu blevet gratis, med adgang for alle til guidens ca. 700 artikler om praktisk bestyrelsesarbejde. Bestyrelsesguiden er Danmarks mest omfattende guide for bestyrelsesmedlemmer, der…

Aktuel artikelserie

Formue

US-aktier tæt på rekord, men stadig færre aktier trækker læsset

Grafik: Andelen af de store S&P 500 aktier over 50 dages glidende gennemsnit, har været klart faldende på det seneste.

Andre artikelserier

Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge

Seneste nyt

Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X