Log ind
Formue

Langers Skarpe: Aktiemarkedet tæt på at slå revner

Morten W. Langer

søndag 13. juni 2021 kl. 20:00

De seneste amerikanske forbrugerpriser viste en kæmpe stigning, og det indikerer stigende inflation forude. Men alligevel fortsætter de lange obligationsrenter med at falde. Det store spørgsmål er: Hvorfor?

Alt andet lige burde obligationsrenterne springe kraftigt op ved udsigt til stigende inflation. De fleste prissignaler, eksempelvis råvarepriser (CRB Raw Industrial indeks), kobberpriser, landbrugsråvarer og fragtrater er fortsat stigende. Så det er vanskeligt at se, at inflation snart aftager.

Som det fremgår af denne analyse , er forskellen mellem den ti-årige amerikanske statsrente og forbrugerpriserne (CPI) nu den største i over 30 år. Sådan vil det ikke fortsætte, og der er to muligheder: Enten falder inflationen kraftigt over de kommende måneder i kølvandet på faldende priser på råvarer, energi og transport. Eller også vil obligationsrenterne stige kraftigt.

I første omgang fortæller markedet os, at inflationen vil dykke kraftigt. Men hvorfor skulle den gøre det, når billedet lige nu viser noget helt andet? Vores bedste forklaring er, at de høje priser snart vil lægge en alvorlig dæmper på den økonomiske vækst, virksomhedernes overskud vil falde, og købekraften i forbrugernes lønninger vil blive udhulet af stigende priser.

Vores bedste bud på, hvad der kommer til at ske efter det igangværende genåbningsboom, er altså en betydelig opbremsning i den økonomiske vækst, og det vil også give lavere obligationsrenter. Med de aktuelle meget høje genåbningsvækstrater kan dette scenarie være en god ting for aktiemarkedet. Og det kan også være derfor, at aktiemarkederne reagerer med et skuldertræk på de stigende forbrugerpriser.

Nogle af de risikoindikatorer, som vi følger tæt, peger i hver sin retning: Itraxx crossover, som afspejler de professionelle investorers krav til forsikringspræmien på usikre erhvervsobligationer, viser, at risikovilligheden i dag er større end på noget andet tidspunkt i år.

På den anden side viser udviklingen i det amerikanske skew indeks, at de professionelle investorer nu afdækker sig mod en større aktienedtur i et omfang, som ikke er set de seneste to år.

Forvirrende? Ja, i den grad.

Her er vores basisscenarie for udviklingen på aktiemarkedet de kommende måneder: Med den igangværende sivning i obligationsrenterne er der grund til at tro, at tech, biotech og clean energy vil fortsætte med at vinde styrke, men sandsynligvis meget afdæmpet. Vi forventer, at industri, transport og finans vil opleve et lettere pres på aktiekurserne.

Næste pejlemærke vil være 2. kvartalsregnskaberne, som begynder at tikke ind sidst i juli og i august. Altså om halvanden måneds tid. Vi ser stor risiko for, at de råvareforbrugende selskabers overskud vil komme under pres, hvor de forventede vækstrater næppe holder vand.

Indtil videre har analytikerne dog ikke justeret deres estimater for 2. kvartal, viser indsamlede data fra Refinitiv I/B/E/S. Til gengæld kan der spores en negativ justering for de forventede 3. kvartalsoverskud i industriselskaberne, som vi generelt mener, man skal være forsigtig med nu.

Ugens Vindere & Tabere: De amerikanske life science aktier, både health care og biotech, giver nu et krystalklart købssignal efter flere måneders stilstand i biotekindeks.

Det har også smittet meget positivt af på de danske life science aktier, blandt andet ALK-Abelló, Zealand Pharma, Genmab og Novo Nordisk. Bank- og industriaktierne blev over en bred kam sat ned i kurs, og dette billede kan meget vel fortsætte en tid endnu.

Orphazyme i ballontur som Gamestop: Efter dansk lukketid torsdag sprang aktien på det amerikanske marked fra kurs 30 med flere tusinde procent, men en stor del af stigningen blev neutraliseret med kursfald mod lukketid torsdag.

Fredag åbnede aktien i 60 på det danske aktiemarked for at lukke i kurs 80 kl. 17 dansk tid. Efter dansk lukketid faldt aktien yderligere 26 procent på det amerikanske aktiemarked fra kurs 13,5 til 10. Det er fortsat et mysterium, hvorfor aktien steg så meget og så hurtigt. Vi kan dog se, at der torsdag aften blev shortet svarende til 1,1 mio. aktier. Bemærkelsesværdigt er det alligevel, at fredagens største nettokøbere på det danske aktiemarked var fem store udenlandske finanshuse, der nettokøbte for over 420 mio. kr. Orphazyme-aktier.
Morten W. Langer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Ældre Sagen søger Controller til økonomiteamet
Nyt job
Bolig- og Planstyrelsen søger Ambitiøs økonomipartner
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Investeringsmedarbejder til fast ejendom
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Finans Danmark søger Boligøkonom
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Medarbejder med relevant juridisk baggrund til komplekse og tværfaglige sager på det maritime område
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
To Controllere til Nature Energy
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Modernisering af Nationalbanken?

Økonomisk Ugebrev går i en række artikler tæt på Nationalbankens praksis på forskellige områder, hvor den adskiller sig ...

Andre artikelserier

Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English
Tax Governance
Den Danske Pensionssektor

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Hent den populære e-bog Tjen en million på aktier

Tilmeld dig vores nyhedsbrev med daglige nyheder og få e-bogen helt gratis. 

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik..

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]