Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Langers Skarpe: Centralbankerne tager igen styringen over aktierne

Morten W. Langer

lørdag 16. februar 2019 kl. 16:47

Centralbankerne tager igen styringen over aktierne

Fortsat svage økonomiske nøgletal for både USA, Kina og Europa, og udsigten til nye centralbankstimulanser, fik fredag aktiemarkederne til at vende på en tallerken. Efter nærmest chokerende ringe amerikanske data for detailsalget torsdag, blev aktierne sendt markant ned. Det styrende amerikanske S&P røg igen under 200 dages glidende gennemsnit, og umiddelbart lignede det oplægget til en ny langsigtet nedtrend.

I den aktuelle situation kan markedet vælge at opfatte situationen på to måder: Enten vil frygten for en ny recession igen sende aktierne langt ned. Og det var det, vi så oplægget til i december sidste år. Eller også udvikler de økonomiske nøgletal sig så entydigt negativt, at centralbankerne begynder at signalere nye pengepolitiske stimulanser. Og det er det, vi nu er på vej ind i.

Fredag valgte markedet altså at fokusere på, at centralbankerne igen skruer op for de planøkonomiske stimulanser for at understøtte økonomien. Det vil sikkert ske med nye rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank, og dette scenarie er allerede delvist indarbejdet i de implicitte renter. I sidste uge så vi også de kinesiske myndigheder træde massivt på speederen, og den europæiske centralbank vil også komme på banen, hvis europæisk økonomi fortsat udvikler sig ligeså elendigt som nu. Eksempelvis med nye obligationsopkøb eller andre former for helicopter money, hvor centralbanken igen sætter fuld fart på seddelpressen. Hvordan kampen mellem centralbankstimulanser på den ene side og recessionsfrygt på den anden side vil styre markederne, er det for tidligt at konkludere endeligt på.

Tidligere stimulanspakker har sendt aktierne markant op

Ser vi på historien med effekterne af de tre seneste amerikanske stimulanspakker, så blev aktiemarkederne hver gang løftet kraftigt fremad. Så det er et meget sandsynligt scenarie igen. Der vil naturligvis være tale om endnu et boost til aktiemarkederne, som er endnu en byggeklods i historiens største pengepolitiske eksperiment. Og det er ikke sikkert, det vil lykkes endnu engang. Det virker jo heller ikke ligefrem betryggende, at den globale økonomi igen står på randen af en recession efter ti år med voldsomme pengepolitiske stimulanser. De finansielle aktier, og den underliggende økonomi, er altså i høj grad blevet holdt kunstigt oppe af penge, frem for af en sund selvforstærkende fremgang i realøkonomien.

Bundlinjen er, at politikerne ikke har anvendt de ti år med kunstige stimulanser til at gennemføre de nødvendige strukturreformer, så de brede vækstlag i erhvervslivet er understøttet, så konkurrencen blev stimuleret, og så der blev taget et opgør med stivnede statsmonopoler i særligt Frankrig. Desværre er Europa et skrækeksempel på dette billede, hvor politikerne har misset chancen for at skabe et langsigtet fundament, som styrkede den reelle konkurrencekraft eksempelvis i forhold til amerikanske virksomheder.

På den korte bane bliver det særdeles interessant at observere, om de nye pengepolitiske stimulanser kommer for sent, og så sent, at økonomien ryger i recession forinden. Ses på risikoindikatorerne for europæiske og amerikanske erhvervsobligationer er der meget stor tillid hos de professionelle investorer, at centralbankerne nok skal redde situationen.

Hvad kan ødelægge dette billede?

På den korte bane kunne det lyserøde billede blive spoleret af svage regnskaber for 1. kvartal 2019. Lige nu forventer analytikerne faldende overskud i de store børsnoterede selskaber. Mens virksomhederne kommer hæderligt ud af 4. kvartal, ser det lige nu rigtig grimt ud for europæiske virksomheder de første kvartaler af 2019. Selv tysk økonomi hiver efter vejret, og sidste uges BNP data for 4. kvartal var meget tæt på at udløse et recessionssignal med to kvartaler med minusvækst.

Danmarks største entreprenør er endnu ikke ude af krisen

I aktiekommentaren for en uge siden skrev vi følgende om de børsnoterede ejerselskaber bag MT Højgaard. ”For Monberg Thorsen og Højgaard Holding forventer vi at bestyrelsen efter mange års passivitet nu for alvor træder i karakter. Som Økonomisk Ugebrev tidligere har skrevet er der flere guldæg i koncernen, men hvor moderselskabet har ødelagt resultaterne. Der kan ligge en kæmpe upside for den risikovillige.”

Vi skal ikke sige, at der nødvendigvis er investorer, der har læst denne del af kommentaren, og derefter har købt op i aktierne. Men faktum er, at Monberg & Thorsen B og Højgaard Holding A var ugens mest stigende aktier med kurshop på henholdsvis 28 og 38 procent. Vi forventer fortsat, at upside er stor, men det er de finansielle risici altså også. MT Højgaard har været ekstremt hårdt finansielt presset. Og der er fortsat flere hængepartier, før selskabet er ude på den anden side igen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank