Log ind
Log ind
Formue

Langers Skarpe: Vi står foran årets vigtigste test

Morten W. Langer

tirsdag 05. oktober 2021 kl. 14:40

For otte dage siden var vores budskab, at de aktuelle kursstigninger på aktiemarkederne var uden sammenhæng med de fundamentale forhold, og at markedet ville komme tilbage til ”virkeligheden.” Det har i den grad vist sig at være rigtigt, og vi har set årets mest intensive kursfald på aktiemarkederne.

Det styrende europæiske index, tyske DAX indeks, testede fredag det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for første gang i ti måneder. Første test var en moderat, men ikke overbevisende afvisning. Men markederne holdt altså stand i første omgang. Den kommende handelsuge bliver derfor en gyser af rang. De negative fundamentale drivkræfter ligger fortsat på lur overalt, og der er masser af potentielle kurstriggere for yderligere et markant kursfald.

Vi starter med at se på det tekniske billede:
Vi er ved at være der, hvor især de professionelle investorer vil anvende kursstigninger til at reducere deres aktieeksponeringer. Den negative stemning har nu bidt sig fast, og alle har fået den undskyldning for at sælge ud, som man har ventet på.

Mange vil se det som rettidig omhu at hjemtage gevinster efter flere gode aktieår i streg, Alene ud fra en teknisk vinkel er det vanskeligt at se, at vi kan få meget mere end en positiv korrektion op de næste uger.

For DAX Future vil vi holde øje med først 15.400 og dernæst 15.600. Vi anser disse pejlemærker som best case i den aktuelle situation, og der vil med stor sikkerhed komme et stort sælgerpres, hvis markedet når helt derop. Fredag aften lukkede den tyske aktiefuture i 15.250, så der er fortsat noget rum opad, når man kigger på de nære tekniske modstande.

De fundamentale drivkræfter nedad er fortsat domineret af stigende obligationsrenter, inflationsforventningerne og udsigten til stigende korte centralbankrenter:

1) Obligationsrenterne står nu foran en ti-årig trendvending, hvis renten får et lille nøk mere opad. Så den skal vi holde skarpt øje med.

2) Det vil i høj grad afhænge af inflationen, hvor billedet lige nu er mudret. De underliggende priser udvikler sig meget blandet med vigende kobberpriser, tørlastraterne er fortsat i en lodret stigning, containerraterne (vigtige for Mærsk) er vigende for første gang i mange måneder, fødevarepriserne er fortsat stigende, og det er energipriserne også.

På den anden side viser de seneste indikatorer for erhvervstilliden, at væksten i erhvervslivet bremser op, ikke mindst på grund af flaskehalse, stigende råvarepriser og mangel på arbejdskraft. I USA lyder forventningen nu på kun én procent i vækst i dette kvartal. Holder dette billede stik, kan der gå meget længere tid, før centralbankerne sætter renten op. Den vigende tro på snarlige forhøjelser i den korte rente ses i rentefald på de korte amerikanske 2- og 3-årige obligationer. Med vigende vækst taler meget også for, at inflationsproblemet er forbigående, men det er ikke bevist endnu.

Vores bundlinje er, at markedet fortsat vil fokusere på inflationsproblemet, vigende vækst og centralbankstramninger, som er en grim cocktail. Men billedet kan altså vende meget hurtigt. Samtidig peger det tekniske billede også fortsat nedad. Holder det vigtige 200 dages glidende gennemsnit for DAX Future, kunne vi godt finde på at skrue lidt op for aktieandelen i Økonomisk Ugebrevs portefølje, som kun er godt 50 procent investeret. Vi har altså masser af tørt krudt.

Indkøbene vil ske i nogle af de sektorer, som begunstiges af stigende obligationsrenter og stigende oliepriser samt nogle specialcases, som efter vores vurdering er blevet billige. Læs mere herom i lørdagens udgave af Økonomisk Ugebrev Formue.

Ugens danske vindere og tabere: De flest vindere var meget oplagte i forhold til markedsudviklingen. Bankerne blev generelt løftet af stigende obligationsrenter, og shippingaktierne, især Torm og DS Norden, blev hjulpet af stigende energipriser, herunder oliepriser.

Der var også en stribe andre specialcases, som gik flot frem. Aquaporin blev løftet af nye købere på banen, som muligvis har set tekniske købssignaler. Alm. Brand fik et skub opad efter meldingen om, at forsikringskoncernen har solgt sin pensionsforretning.

I bunden af ranglisten finder vi bl.a. Green Hydrogen, som kom med en kæmpe nedjustering, blot fire måneder efter børsnoteringen og halvanden måned efter seneste regnskab, som var uden advarselssignaler. Tilliden til selskabet har uden tvivl lidt et knæk, også selvom det oplyses, at der blot er tale om udskudte leveringer ind i 2022.

Endelig fik de dyreste farmaaktier hug. Bl.a. faldt Ambu 15 procent. De stigende obligationsrenter vil lægge et vedvarende pres på farma-aktierne med de højeste Price/Earning-værdier.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Akademiker til Økonomistyring i Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering
Økonomichef til en vild kommune
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Dansk Sygeplejeråd søger erfaren økonomimedarbejder med flair for regnskabsprocessen fra A-Z
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]