Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Analytikere fastholder positive udsigter, men…

Linda

lørdag 16. januar 2016 kl. 17:08

Aktieanalytikere, danske såvel som internationale, fastholder og øger deres overskudsforventninger for langt de fleste store danske børsnoterede selskaber, men det står i modsætning til tendensen i en bred nedjustering af forventningerne til de europæiske Stoxx 600 selskaber, hvor de danske C20 selskaber indgår. Økonomisk Ugebrev har gennemgået analytikernes estimater for forventede overskud i 4. kvartal 2015, og der har den seneste måned været minimale justeringer for de danske selskaber. De uændrede positive udsigter for de store børsnoterede selskaber anvendes af analytikere og banker til at videreformidle et budskab om, at der ikke er grund til panik efter de seneste ugers voldsomme kursfald, og at man som aktieinvestor skal have ”is i maven”. Fakta er dog, at en stor andel af aktiekursstigningerne de seneste år mest er drevet af multipel ekspansion, dvs. forhøjede Price/Earning værdiansættelser og øgede udbyttebetalinger. Kun en mindre del af de stigende aktiekurser i Europa er drevet af højere overskud i selskaberne, men hvis selskaberne stort set fastholder deres overskud, er der så grund til at aktiekurserne falder? Det vil i høj grad afhænge af, hvordan ”aktiemarkedet” ser på de historisk høje værdiansættelser, ikke mindst på de store danske defensive aktier. I gennemsnit handles det europæiske aktiemarked til 17 gange det forventede overskud, og efter et enestående godt aktieår for danske C20-aktier, handles de danske storaktier til et gennemsnit på 18 gange overskuddet.

Hvis den igangværende nedtur på aktiemarkederne er forsmag på en strukturel repricing af aktiemarkederne – til lavere p/e-værdier, kan der være meget langt ned. En justering fra et gennemsnit på 18 gange overskuddet til 14,5 gange overskuddet, med uændrede overskud i selskaberne, vil kræve et generelt kursfald på 20 %. Og hvad skulle så være grunden til en sådan repricing? For det første tyder meget på, at en ny rentecyklus er startet for første gang i ni år med en stribe forventede renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank, som vil smitte af på markedsrenterne og fordyre virksomhedernes finansieringsomkostninger. For det andet er risikopræmien på erhvervsobligationer under hastig forøgelse, i første omgang på high yield, som udtryk for reduceret risikovillighed hos de professionelle investorer.

Og for det tredje kan det meget vel være, at analytikerne faktisk heller ikke denne gang har set, hvad der ligger lige forude. Eksempelvis en global recession udløst af faldende olie- og metalråvarepriser, en alvorlig opbremsning i Kina og en recession i USA udløst af højere renter, som vil ændre markant på virksomhedernes markedsvilkår.

Uanset, hvad der har udløst aktiekursfaldene, der efterhånden ligner et længerevarende bear marked, har analytikerne ikke set det. Over de seneste fire uger og tolv uger er analytikernes forventninger til 2016-overskuddet kun sat mærkbart ned i A.P. Møller-Mærsk, TDC, FLSmidth og DSV. For Mærsks vedkommende er nedjusteringen mærkbar og især afledt af dobbeltstormen, idet både oliepriser og fragtraterne er faldende.

Analytikerne er fortsat med at forhøje deres overskudsforventninger for stort set alle andre C20 selskaber. Den fortsatte optimisme er overraskende, set i lyset af det globale makroøkonomiske billede med svaghed i USA og Asien, som meget hurtigt kan smitte af på et fortsat svagt Europa. For de europæiske Stoxx 600 selskaber synes analytikerne ikke at være nær så optimistiske. Her har der været løbende nedjusteringer af overskudsforventningerne til 4. kvartal 2015 over de seneste mange måneder.

I fire af ti brancher forventes direkte underskud i kvartalet. Det drejer sig blandt andet om stabile og cykliske forbrugsgoder. I både health care, industri og teknologi ventes fortsat overskudsvækst i forhold til 4. kvartal 2015, men væksten ses nu markant lavere end for tre og seks måneder siden. Her har analytikerne altså sat deres forventninger markant ned, selvom der fortsat ventes plusvækst.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank