Del artiklen:

Aktiemarkedet sluttede ugen i en god stemning, og med stigninger til langt hovedparten af de dominerende aktier. Er det et signal om en ny periode med kursstigninger?

Svaret på dette spørgsmål er, at det ikke giver nogen mening at forsøge at forudsige fremtiden med udgangspunkt i, hvad der skete en enkelt dag i fortiden. F. eks. i fredags. Det svarer til at forsøge at forudsige resultatet af en fodboldkamp ud fra stillingen efter de første fem minutter af kampen. Det kan de fleste nemt se er meningsløst, men for mange er det vanskeligere at anvende den samme logik på aktiemarkedet. Men den gælder også for aktier.

Fredagens kursstigninger er et godt eksempel på, hvordan en enkelt dag revet ud af sin sammenhæng i bedste fald er værdiløs som krystalkugle for fremtiden, og i værste fald direkte skadelig, da den kan give et skævt billede af udviklingen. Den gode fredag var nemlig kun anden gang i marts, hvor Copenhagen Benchmark (CB) steg. Og den første stigning i marts var på meget beskedne 0,17 procent, så den kan kun i teorien regnes som en stigning. Kendsgerningen er altså, at CB p.t. er i gang med en sivende nedtur, hvilket illustreres af nederste figur i højre spalte, som viser styrken i markedet. Fredagens stigning var heller ikke tilstrækkelig stor til at løfte CB op forbi den modstand ved 1325, som vi har tegnet i øverste figur i venstre spalte.
En god dag kan naturligvis vise sig at være indledningen til en fortsat stigning, men at påstå det på baggrund af en enkelt dags stigning er lige så troværdigt som at slå plat eller krone om aktiemarkedets retning. Indtil modstanden ved 1324 er overvundet, fastholder vi et skeptisk syn på kursudviklingen herfra.

læs hele udgivelsen her

Bruno Japp

 

 

Hvad er Copenhagen Benchmark?
Copenhagen Benchmark (forkortet CB) hedder officielt OMXCBCAPGI og består af de 40-50 største aktier noteret på Nasdaq OMX Nordic (”Københavns Fondsbørs”). Indekset illustrerer udviklingen på det danske marked, som pga. det danske markeds defensive karakter kan afvige fra udviklingen på de internationale markeder på kort sigt. Tidshorisonten for analysen er 3-4 uger.

Del artiklen: