Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Ny prognose-realisme fra Vismændene

Linda

lørdag 13. februar 2016 kl. 14:29

Vismændene i Det Økonomisk Råd er ved at bryde en mangeårig tradition blandt de professionelle hjemlige prognosemagere: Hvert år de seneste 3-4 år er alle prognosemagere, herunder fra Nationalbanken, regeringen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og storbankerne begyndt et nye kalenderår med at udmelde ekstremt optimistiske forventninger til BNP-væksten for det netop startede kalender år. Det er helt efter bogen sket, uanset det forhold at der hvert eneste år har været tale om alt for optimistiske udmeldinger i starten af året, som hen over året så er blevet nedjusteret den ene gang efter den anden. Det er også ved at ske for 2015, og også denne gang ser de fleste prognosemagere optimistisk på 2016.

Som det fremgår af den opdaterede prognoseoversigt forventer de fleste prognosemagere et 2016 med en dansk BNP vækst på op mod 2 %, og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd endda 2,4 %.

Økonomisk Ugebrev mener, at det er rettidig omhu at udarbejde prognoser, som baserer sig på de aktuelle og nære udsigter for makroøkonomien, bygget på faktiske nøgletal og pålidelige ledende indikatorer. Ofte er prognoserne baseret på en fremtidig positiv vending i danskernes forbrugslyst, og et opsving i international økonomi. Netop denne frygt for at afvige fra konsensus, og altså ”hvad de andre mener”, har Vismændene og DI denne gang set stort på. De har tydeligvis taget afsæt i, hvad de ser i dansk og international økonomi, og for vismændene skal de roses for, at de kommer med en ikke-planlagt mellemtid, når de nu kan se, at forudsætningerne er ændret markant siden sidst. Det er også med til at styrke troværdigheden omkring Vismændenes prognoser, hvor Handelsbankens prognoser ellers – uden sammenligning – ellers har vist sig at være mest ”ædruelige”. Vismændene skriver i en opsummering, at: ”De centrale budskaber er: Den forventede BNP-vækst er nedjusteret til 1,1 pct. i såvel 2015 som 2016. Nedjusteringen på 0,5 pct.point hhv. 1 pct.point er i høj grad et udtryk for et svagt 3. kvartal i 2015. Underliggende vurderes der fortsat at være fremgang, om end konjunkturudsigterne vurderes at være en anelse svagere end i efteråret.” Udmeldingen er tankevækkende, fordi de seneste prognoser fra blandt andet Nationalbanken og regeringen ligger milevidt over opdateringen fra Vismændene – og DI, som også ser en BNP vækst i år lidt over 1 %. Handelsbanken forventer i 2016 og 2017 vækst i dansk økonomi omkring 1 %. Regeringen og Nationalbanken venter i de seneste prognoser en BNP vækst i år på henholdsvis 1,9 % og 1,8 %. Altså det dobbelte af de mere forsigtige prognosemagere.

Baggrunden for, at flere har udmeldt relativt moderate vækstforventninger for 2016 skyldes flere forhold: For det første afspejler minusvækst i 3. kvartal 2015 et relativt svagt momentum i dansk økonomi. Hertil kommer stor lageropbygning, som kan komme til at koste vækst de kommende kvartaler. For det andet er der indikationer på, at danskernes privatforbrug har udviklet sig svagt de seneste måneder. 2016 kan meget vel blive et svagt år for privatforbruget, dels fordi ejerboligpriserne igen er på vej ned, dels på grund af ny usikkerhed om den globale økonomi, og endelig kan negative formueeffekter i kølvandet efter de store kursfald på aktiemarkedet også påvirke danskernes forbrugslyst negativt. Som det fremgår af Økonomisk Ugebrev KonjunkturBarometer for den Globale Økonomi i denne udgave bevæger den globale vækst sig en lille smule ned ad bakke, men med en underliggende god stabilitet. Uroen på de finansielle markeder skyldes altså ikke en synlig hård økonomisk opbremsning, men usikkerhed om, hvad der ligger forude. Aktienedturen skyldes i første omgang markant stigende finansiel nervøsitet, som af nogen analytikere anses for at være et meget stærkt advarselssignal om, hvad der ligger forude. Eksempelvis har Saxo banks cheføkonom udsendt denne update forleden, hvor han viser, hvordan det finansielle stres nu gennemsyrer systemet. Han vurderer, at udviklingen kan være fremmet af markant vigende tro på, at centralbankerne fortsat kan redde situationen med nye planøkonomiske QE-programmer.

se tabel her

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Senior Accountant – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Business Analyst
Region Sjælland
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
ØKONOMICHEF TIL GLOSTRUP BOLIGSELSKAB
Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Erhvervskonsulent til Erhverv og Iværksætteri i Svendborg Kommune
Region Syd
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Økonomikonsulent til BUPL’s økonomienhed
Region Hovedstaden
Strategikonsulent søges til Dansk Erhverv
Region Hovedstaden
Direktør – Destination Kystlandet
Region Midt
Vil du være med til at uddanne Finansøkonomer, Au i finansiel rådgivning og P.ba. i Finans?
Region Sjælland.

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank