Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Nyhed: AktieBarometeret blinker fortsat rødt

Linda

lørdag 20. februar 2016 kl. 1:02

I denne udgave af AktieUgebrevet relancerer vi Aktiebarometeret i en ny revideret udgave, som er tilpasset de aktuelle markedsforhold. Af de i alt ti signaler er der særligt tre nye signaler, man skal være opmærksom på. Det drejer sig om tre signaler, som siger noget om det finansielle stress i USA, dels mere generelt finansielt stress, dels stress i den amerikanske olieindustri.

For det første Cleveland Financial Stress index, som afspejler stress i den amerikanske banksektor. For det andet CDS spænd for den amerikanske energisektor, der afspejler investors krav til risikopræmien på kreditobligationer i store amerikanske energiselskaber. Endelig er der en tredje stressindikator, nemlig iTraxx Subordinated Financials index, som afspejler investors risikopræmie på lidt mindre sikre europæiske bankobligationer.

De tre finansielle stressindikatorer er vigtige, fordi de er afgørende temperaturmålere for investorstemningen. I USA er den finansielle stress udløst af frygt for stigende renter, og af de lave oliepriser, som har bragt den amerikanske olieindustri på randen af konkurs. Stigende oliepriser vil derfor nedbringe den finansielle stress i USA, da de reducerer sandsynligheden for en ødelæggende konkursbølge – med en afsmittende effekt på bankerne – senere i år.

I Europa er statsrenter på statsobligationer fra de sydeuropæiske lande tordnet i vejret de seneste må-neder. Risikoen for statskrak i flere sydeuropæiske lande er dermed blevet mere nærliggende, fordi de løbende refinansieringsrenter af statsgælden er markant forøget. Der er fortsat overløb af risiko fra statsgæld til de samme landes nationale banker, som er fyldt op med de lokale statsobligationer. Det har lettet lidt på risikobilledet, at den europæiske centralbank netop har udmeldt, at banken vil tage usikre statsobligationer som sikkerhed for udlån til bankerne. ECB påtager sig dermed en enorm risiko, og der er indirekte tale om statsstøtte til de nødlidende sydeuropæiske økonomier.

Udviklingen af de tre stressindikatorer vil hovedsageligt blive bestemt af markedets tiltro til, at den europæiske og den amerikanske centralbank fortsat kan ”redde” de finansielle markeder fra et kollaps.

Alle tre stressindikatorer blinker fortsat rødt, men lidt mindre intenst nu end for en uge siden, hvor aktiemarkederne bundede ud. Udmeldingen fra både ECB og FED, den amerikanske centralbank, har pustet en vis optimisme i de finansielle markeder, som dog næppe er holdbar. Det stærke aktiemarked i den forgange uge er af analytikere blev udlagt som det stærkeste short squeeze i tre år.

Hvis det holder stik, har der ikke været fundamentalt grundlag for de stærke aktiekursstigninger den seneste uge. De finansielle stressindikatorer vil give en indikation på, om finansmarkederne generelt kan redde situationen denne gang. Risikoen for, at centralbankerne har mistet deres tryllestøv, er overhængende, ikke mindst fordi de negative renter breder sig som en steppebrand.

Meget tyder på, at der er en stribe meget negative følgeeffekter af langvarige negative renter, ikke mindst hvis centralbankerne øger de allerede negative renter med et endnu større minustal. Eksempelvis vil det undergrave bankernes rentemarginaler, og dermed bankernes lønsomhed. Endvidere er der risiko for, at virksomheder og borgere vælger at have pengesedler under hovedpuden, frem for at betale for at have penge på bankbogen. Alle finansielle aktører erkender, at vi går meget usikre tider i møde, og at der er områder, vi aldrig har oplevet tidligere.

læs hele udgivelsen her

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank