Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Medicinalindustri og vindmøller sikrer fremgang

Morten W. Langer

lørdag 30. marts 2019 kl. 14:39

Eksporten synes at holde dansk økonomi oven vande, trods afmatning i det øvrige Europa. På flere andre felter er forsigtigheden ved at bide sig fast. Det gælder boligpriser, bankernes nye udlån til erhvervslivet og detailhandelssalg.

Hvis man skal tro Danmarks Statistiks opgørelse over udviklingen i antal lønmodtagere, går det over stok og sten i dansk økonomi. I januar 2019 kom der hele 8100 nye lønmodtagere til, viser tallene fra DS . Selvom antallet af deltidslønmodtagere på det seneste har været markant stigende er den underliggende beskæftigelsesudvikling fortsat positiv. Forklaringen ligger efter alt at dømme i en øget eksport, da danskernes privatforbrug fortsat ligger underdrejet, og forbrugertilliden er heller ikke noget at råbe hurra for. Danske Bank skriver i en analyse af eksporten:

”Stigningen kommer efter et tilbageslag i december, men der er alligevel tale om et stærkt tal. Set over de sidste tre måneder er eksporten steget med 3,5 procent. Det kan virke næsten naturstridigt, at det går så godt for dansk eksport i en periode, hvor resten af Europa kæmper med at holde dampen oppe, og der er modstand fra afmatning i Kina, handelskrig og Brexit. Men forklaringen er først og fremmest solid fremgang for medicinalindustrien, som ikke er så afhængig af konjunkturerne. Formentlig har vindmøllerne også hjulpet i januar.”

Udviklingen i danskernes indkøb i detailhandlen ligger dog underdrejet på sjette måned, og detail handelsomsætningen har stort set ikke bevæget sig ud af flækken i seks måneder. Selvom boligrenterne på realkreditlån de seneste måneder har været faldende, synes priserne også at have toppet for denne gang. Det indikeres både af de seneste data fra Danmarks Statistik og fra Boligsiden, hvor der ses på udviklingen i kvadratmeterpriser på nye solgte villaer i Københavns Omegn.

En tydelig indikation på en kommende opbremsning i erhvervslivet er bankernes vigende nyudlån til erhvervslivet. Indtil for nogle måneder siden lå nyudlånet markant højere end tolv måneder tidligere. Men dette billede er nu, i seneste måned, vendt i negativ retning: De seneste fire måneder har det månedlige nyudlån været på henholdsvis 39, 35, 29 og 24 mia. kr., hvor det i samme periode sidste år var på 28, 27, 27 og 28 mia.kr. Vi opfatter dette som indikation på en markant kreditstramning i bankerne.

Nyeste BNP-prognose kommer fra Nationalbanken, der tror på en vækst på 1,7 procent i år, trukket af blandt andet fremgang i privatforbruget på 1,8 procent. Det flugter bedre med den svage detailhandelsomsætning og den svage forbrugertillid end hos de andre prognosemagere i Økonomiministeriets seneste prognoseoversigt .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank