Formue

Øget smitteniveau kortsigtet positivt for Novozymes

Steen Albrechtsen

mandag 26. oktober 2020 kl. 7:00

Stigende smitteniveauer globalt skaber usikkerhed, men kan også lede til en god afslutning på året for Novozymes. Det kan blive en reprise af de positive coronaeffekter fra 2. kvartal.

Ovenpå det stærke 1. halvår (som især var drevet af 2. kvartal) var det bestemt ikke uventet, at Novozymes’ organiske vækst kom ned på jorden igen. En begyndende corona-normalisering og genåbning af samfund medførte en vis tilbagerulning af de mange positive ekstraordinære effekter.

Helt konkret var der i høj grad tale om lagertilpasninger i 3. kvartal. I 2. kvartal var lagrene og salget steget betragteligt sammen med den øgede efterspørgsel og af hensyn til forsyningssikkerheden. Det hjalp især vaskemidler og føde- & drikkevarer, som er de to klart største divisioner med tilsammen 2/3 af koncernomsætningen.

Særligt vaskemidler blev med en tilbagegang på 1 procent i 3. kvartal ”ramt” af corona-tilbagerulningen ovenpå 11 procent vækst i både 1. og 2. kvartal. Det udvander tilbagegangen en smule, at 3. kvartal 2019 var stærkt (+5 procent), da det netop var her, at den nye ”friskhedsplatform” blev lanceret og bidrog til et vækstskifte efter mange kvartalers stilstand.

Begge de to store divisioner forventes at vokse midt-encifret i år, og lægger dermed en solid bund under hele koncernens vækst. Men det er ikke nok til at udligne de svagere divisioner, hvor især Bioenergy skiller sig ud.

Tilbagegangen i USA er nu stabiliseret, og den øvrige ethanolforretning leverer positiv vækst. 3. kvartal viste en samlet nedgang på 5 procent og for årets første ni måneder sås en organisk tilbagegang på 11 procent for hele divisionen.

For hele året ventes en to-cifret procentuel tilbagegang i Bioenergy. Efter den voldsomme nedgang på 37 procent i 2. kvartal skrev vi sidst, at Bioenergy ville bestemme hvor Novozymes’ organiske vækst landede i 2020. Det synes ikke længere at være så toneangivende, da den officielle EIA-statistik viser, at produktionen af bioethanol ser ud til at have stabiliseret sig på niveauet lige over 900.000 tønder/dag, som også var gældende ved halvårsrapporten. Dvs. en nedgang på 10-15 procent.

Det er ikke et tal, man kan overføre direkte til Novozymes, men det kan give en god indikation af forholdene på det amerikanske marked, som er det største. Bioenergy opererer også i Brasilien ligesom de geografiske markeder internt i US og produktmixet ikke nødvendigvis afspejler de officielle tal meget præcist. Markederne udenfor USA præsterede positiv vækst, men det var langt fra nok til at udligne tilbagegangen i USA.

I Landbrug & Foder var lagertilpasninger også et issue i 3. kvartal, men her var de større end ventet, og divisionen leverede en tilbagegang på hele 19 procent. Det skal dog ses i lyset af en fremgang på 27 procent i 2. kvartal, så timing er den væsentlige forklaring på den store tilbagegang, som på det punkt var ventet. For de første ni måneder landede væksten på 4 procent, hvilket er på niveau med vækstforventningen til hele 2020 på ”lav encifret”.

Fortsat større usikkerhed end normalt
Det er lidt overraskende, at man med kun 2½ må-ned tilbage af regnskabsåret fastholder et ret bredt interval i helårsforventningen. Nemlig det samme interval på minus 2 til plus 2 procent, som blev udstukket ved halvårsregnskabet.

Med stigende sikkerhed finder man det dog mest sandsynligt at lande midt i intervallet, og svingfaktorerne er basalt set corona-udviklingen, som kan betyde en gentagelse af de ovenfor nævnte effekter fra foråret indenfor vaskemidler, føde- & drikkevarer og bioenergy. Effekterne er modsatrettede, men dog positive på nettobasis på kort sigt.

Det brede interval er i vores øjne også et udtryk for en smule konservatisme, som skal sikre, at man i hvert fald holder det man har lovet og ikke skuffer de hårdt prøvede investorer.

Ser vi lidt længere frem på konsensusestimaterne, ligger den forventede omsætningsvækst meget præcist omkring 4 procent i både 2021, 2022 og 2023, hvilket er under ambitionen på 5 procent organisk vækst, der blev udstukket for strategiperioden 2020-2022. Covid-19 har naturligvis afsporet strategiperioden en smule, men forskellen indikerer også, at analytikerne endnu ikke har fuld tillid til 5 procent ambitionen.

Med forventningen om en samtidig stigning i EBIT-marginen til 28 procent i 2023, ligger der reelt en årlig vækst i indtjeningen per aktie på 8-10 procent i strategiperioden. Det er pænt, men ikke prangende i en verden, hvor Price/Earning-2021 aktuelt ligger på 35,8. Her er det også vigtigt at huske på, at væksten er den væsentligste løftestang for de kommende års marginløft.

Analytikerne er blevet mere negative
Fordelingen af anbefalinger er over de seneste 12 uger blevet tungere på salgssiden med nu 14 ”stærkt salg” anbefalinger ud af 22 i alt mod 9 tidligere. Mediankursmålet har længe ligget under aktiekursen, og ligger aktuelt omkring 340-350.

Vi hører principielt til i koret af tvivlere, som ikke finder aktien attraktiv ved den nuværende prissætning. Vi satte sidst et kursmål på 330, og vi ser ikke grund til at ændre dette voldsomt, selvom en ny smitterunde kortsigtet kan øge væksten.

Selskabet står nu overfor i hvert fald to kvartaler i det nye år, hvor sammenligningstallene er meget svære. Dertil kommer, at Novozymes’ næste rapportering (4. kvartal og helåret 2020) vil ske på baggrund af en ny divisionsstruktur, hvor fem divisioner bliver til to: en forbrugerrettet og en mere industrielt rettet.

Det kan måske også give lidt usikkerhed om selskabets retning og præstation, indtil analytikere og investorer er blevet fortrolige med de to divisioner, og deres præstationer. Og ikke mindst potentialet for omsætningsvækst og marginforbedring.

Steen Albrechtsen

Børskurs på analysetidspunktet 391,00

Kursmål (6 måneder) 340,00

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Finans

Store revisionshuse får flere kunder, trods øget fravalg af revision

Tema om revisionsfirmaer del 2: Selvom antallet af danske selskaber, der fravælger revision, er markant stigende, stiger antallet af kunder hos de fleste store revisionsfirmaer alligevel, viser data fra…
Finans
Ekspertforslag: Sådan undgås skæve værdier på pensionssektorens alternativer
Formue
ØU Trader: Porteføljen spurter forbi dansk aktieindeks, + 33,6% i 2020
Finans
Hvornår løber Waturus pengekasse tom?
Samfundsansvar
Regeringens udspil til Grøn Skatterefom
Finans
Parken høster stort skjult sommerhus-guldæg næste år
Samfundsansvar
Podcast fra P4: ØU-redaktør om ny database for kontroversielle investeringer
Formue
Langers Skarpe Aktietips: Nu skal man tænke både kortsigtet og langsigtet
Samfundsansvar
Nasdaq køber firma til afsløring af finansiel kriminalitet og hvidvask
Finans
Slemme røde tal i Vækstfondens ventureportefølje
Samfundsansvar
EU-strategi for vedvarende offshoreenergi
Ledelse
Andelen af kvindelige ledere vokser, men ikke i topledelsen
Samfundsansvar
Kun et dansk selskab på nyt Dow Jones Sustainability Index
Ledelse
Kapitalismen skal tæmmes, ikke slås ihjel
Formue
Børshandel startet i Huscompagniet: Emissionsbanker holder hånden under aktien

Seneste nyt

Samfundsansvar
Analyse: ESG ratings forvirrer investorer om reel bæredygtighed
Finans
Qudos: Aarhusianske finansfolk stod bag kæmpe forsikringskonkurs med milliardtab
Formue
Aktieanalyse: Spirende optimisme hos Novo Nordisk
Samfundsansvar
Investeringsdirektør i PFA: Med Joe Bidens valgsejr i USA vil den grønne transformation tage fart
Formue

SAS aktien stiger 16 % torsdag, vi ser fortsat en højere ny balancepris

Torsdag 11:00. Efter en positiv analyse fra HSBC torsdag morgen med nyt kursmål på 1,28 DDK for SAS-akier, kom der ny luft. ØU opdatererer analse i weekenden, hvor vi…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været baseret på ekstremt svage forretningsmodeller og overvurderede værdiansættelser. Aktuelt viser sagen om Waturu, at institutionen med Certified Advisors ikke fungerer godt nok, når det gælder sikring af fyldestgørende information til investorerne. Baggrunden for ØU’s fokus på First North er, at en velfungerende dansk vækstbørs er samfundsmæssig vigtig som formidler af risikovillig kapital til små vækstvirksomheder.

Andre artikelserier

Dilemmaer i det aktive ejerskab
Finansiering af den grønne omstilling
Sustainable Finance: Nye spilleregler for den finansielle sektor
Nye krav til bestyrelsen i kølvandet på Coronakrisen
Hvilke strategier sikrer den bedre performance under coronakrisen?
Den danske banksektors lange vej mod konsolidering?
Finans
HusCompagniet klemmer citronen med slap vækststrategi
Finans
Optræk til stærkt comeback til SAS, efter mere corona
Formue
S&P Future: Så kom startsignalet til det næste aktierally
Formue
MSCI: Europæiske aktier har givet minus 5% i afkast i år, Danmark +30%
Samfundsansvar
ATP kræver mere specifikke skattepolitikker af virksomheder
Samfundsansvar
Investorer opfordrer europæiske virksomheder til at vise ‘manglende’ klimaomkostninger
Samfundsansvar
Læger uden Grænser: Aftaler om vacciner skal lægges frem for offentligheden
Ledelse
En verden til forskel: 20 år med god selskabsledelse
Formue
Finanshus går mod uberbullish udsigt: “Reopning Rotation Story is bearish”
Formue
S&P Future står foran megastærkt aktierally – eller en flad udvikling med rotation
Samfundsansvar
Nordea overvejer JP/Politikens sexannonce-forretning
Samfundsansvar
ATP skærper investeringsstrategi overfor kulindustri
Jens F. Kofoed
Samfundsansvar
Moraløkonomien stærkt på vej i dansk erhvervsliv
Samfundsansvar
Private fondsinvestorer sender 30% af midlerne til ”bæredygtige” eller ”grønne” fonde

Seneste nyt

Ledelse
COVID-19: Sverige har nu dobbelt så mange smittede som Danmark, per million
Formue
SAS: En af fondsbørsens mest perpektivrige aktier lige nu

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Defensive foranstaltninger på vej mod landene på EU’s sortliste
Lægemiddelstyrelsen åbner nyt dataanalysecenter
Konsekvenser efter aflivning af minkbesætninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X