Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

SAS: Forandringsvilje holder håbet oppe

Linda

lørdag 18. marts 2017 kl. 13:41

SAS har med udsigten til endnu mere omstrukturering og effektivisering holdt kursen oppe efter et betragteligt underskud og et historisk lavt passenger yield i regnskabsårets første kvartal.

SAS er blevet et eksempel på, hvordan mange moderne organisationer uafbrudt må forandre sig.

Der kommer aldrig en varig ”løsning” for SAS. Når SAS-aktien steg 2 procent efter, at regnskabet for første kvartal blev fremlagt i sidste uge, var det ikke mindst fordi selskabet talte om endnu flere forandringer, besparelser og effektiviseringer. Sådan som det er sket igen og igen gennem de seneste femten år.

Resultatet for regnskabsårets første kvartal (november-januar) var i sig selv mindre end overvældende med et resultat før skat på 697 mio. skr, mod 309 mio. skr. i samme periode sidste år og med et passenger yield (omsætningen fra passagerbefordring/antallet af passagerer ganget den distance, der bliver fløjet, målt i kilometer), der med 0,90 mod 1,02 året før var historisk dårligt. Forventningen om et positivt ordinært resultat før skat blev opretholdt.

Svag aktieudvikling
Selskabet har sidste regnskabsår gennemført en plan, der skal forbedre indtjeningen med 1,3 mia. skr. om året, og i år gennemføres en plan, der yderligere skal forbedre indtjeningen med 1,5 mia. skr. Resultatet for første kvartal og SAS-aktiens udvikling viser, at der nu skal mere til. For selv om aktien steg lidt, er den stadig faldet kraftigt over de seneste 12 måneder. Andre selskaber er også faldet, men SAS er faldet mest.

Selskabet fremstår endnu mere følsomt end sine konkurrenter over for de forandringer i omverdenen, der i det seneste år har omfattet stigende brændstofpriser, hårdere priskonkurrence og en vis inflation for de serviceydelser, luftfartsselskaber køber.

Selskabets ”andre” omkostninger, bortset fra lønomkostninger, er i første kvartal steget 18 procent fra samme kvartal sidste år, mens omsætningen er steget 8 procent. Da SAS’ samlede omkostninger i forvejen ligger højt i forhold til mange andre flyselskabers, rammer den udvikling hårdt. Det er især lavprisselskaber som Easyjet og Norwegian, der har kunnet øge kapaciteten ud af Skandinavien i de seneste fem år.
For at gøre SAS mere konkurrencedygtigt satser koncernchef Rickard Gustafson derfor på en ny omfattende effektiviseringsplan, der skal bygges oven på de effektiviseringer på 2,8 mia. skr, der allerede er gennemført og planlagt for regnskabs-årene 2015/16 og 2016/17.

Ifølge koncernchefen ser ledelsen nu på 300 aktiviteter, hvor omkostningerne kan sænkes yderligere, og fleksibiliteten kan øges. Den mest opsigtsvækkende ændring er foreløbigt etableringen af en ny europæisk organisation, der med udgangspunkt i Irland og baser med lavere omkostninger i London og Sydspanien skal drive foreløbig syv til ni fly.

Illusioner
I andet halvår af 2017 skal de mange hundrede små og store effektiviseringsinitiativer, der nu arbejdes med i SAS, føjes sammen i en stor plan, der skal vise vej videre frem for SAS. SAS-ledelsen vil endnu ikke sætte tal på, hvor meget denne yderligere effektivisering kan levere til SAS’ bundlinje. Men det virker allerede sandsynligt, at 2017-planen kan blive udgangspunkt for endnu flere forandringer. Med etableringen af en omkostningslet ikke-skandinavisk organisation får SAS-ledelsen nye handlemuligheder, når den i fremtiden skal finde endnu flere besparelser. Det forekommer allerede ret sandsynligt, at placeringen af syv-ni fly i det nye set-up kun vil blive en begyndelse. I alt flyver 157 fly i dag i SAS-regi.

Forestillingen om, at man med en enkelt kraftanstrengelse endegyldigt kan tilpasse sig en ”ny normal” fremstår i stigende grad som en illusion. Der skal stadig nye anstrengelser og stadig mere konsekvens til. SAS vil fortsætte det kapløb om at tilpasse sig forandringer i selskabets omverden, der allerede har været i gang i mere end et årti.

Allerede nu fremstår det gamle monopolselskab som et slags skoleeksempel på, hvordan en ledelse konstant må kommunikere handlekraft og konkret vilje til forandring. Det krav vil andre store veletablerede virksomheder også i stigende grad opleve.

læs hele udgivelsen her
Morten A. Sørensen

Læs tidligere analyser af SAS her. Password er abonnent email, og adgangskode kan hentes her .

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Ambitiøs budget- og regnskabsansvarlig
Region Hovedstaden
Udløber snart
Konsulent til Dansk Sygeplejeråds forhandlingsafdeling og Sundhedskartellets sekretariat, tidsbegrænset stilling
Region Hovedstaden
Udløber snart
Konsulent til at styrke den finansielle sektors bidrag til samfundets sikkerhed, kritiske infrastruktur og beredskab
Region Hovedstanden
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dygtig økonomikonsulent til økonomistyring på KU
Region Hovedstaden
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Konsulent til økonomi, data og analyse hos Uddannelse København
Region Hovedstaden
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Processtærk konsulent til økonomi og politik på Københavns Rådhus
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomipartner til økonomisk rådgivning i Center for Ejendomme
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomikonsulent – Nysgerrig sparringspartner med økonomisk forståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dygtig økonom til udvikling af økonomisk regulering af el og gas
Region Sjælland
Fagleder til finansteam til BO-VEST
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank