Vi ser nu de første indikationer på, at det store billede er ved at ændre sig: De seneste målinger af erhvervsklimaet i Europa har været solidt bedre end ventet. Også USA leverer bedre end ventet, og arbejdsmarkedet holder fortsat stand. Og så begynder kinesisk økonomi at vise nyt liv.
Alt dette har stor betydning for sektorrotationen, som – hvis det fortsætter – vil udløse et træk over mod vækst (tech), cykliske aktier og finans, fordi de korte renter sandsynligvis nedsættes mindre end ventet. Vi ser også en positiv vending i olie/energi og kobber, som vi fredag købte ETF’er i til ØU’s modelportefølje.
Til gengæld er det dårligt nyt for healthcare/farma, biotech og defensive papirer, samt stabilt forbrug og forsyning.
Udviklingen i global transport er lidt mere mudret. Umiddelbart er øget kinesisk vækst godt for verdenshandlen, men den store joker er Trumps varslede store toldtariffer overfor Kina og Europa, som vil dæmpe ratepriserne.
Øget vækst må anses for at øge oliepriserne, og det vil kunne trække Torm med frem. Til gengæld ser det ud til, at DS Norden fortsat ligger stærkt underdrejet.
Trump, som lige nu står til at vinde det amerikanske præsidentvalg, forventes ikke at hjælpe den grønne energiproduktion på vej, og det har også kunnet ses senest i udviklingen i Global Clean Energy indeks.
Bedre økonomiske vinde i Europa vil især kunne hjælpe de danske industriaktier, eksempelvis NKT, Rockwool, Pandora og H+H International. Som det fremgår af vores tværgående dataanalyser i denne uge, har analytikerne senest opjusteret estimater på disse selskaber.
De tekniske signaler understøtter også dette billede et stykke hen ad vejen. Der er tekniske købssignaler i blandt andet transportvirksomheden NTG, entreprenøren Per Aarsleff, møbelvirksomheden TCM Group og energikabelselskabet NKT.
Tekniske salgssignaler har særligt ramt defensive aktier, som eksempelvis ALK, Lundbeck, Scandinavian Tobacco Group og Harboes.
Historien med ny økonomisk fremgang er meget foreløbig, og den har brug for flere bekræftende signaler for at bide sig fast. Det samme gælder for de lettere positive nøgletal fra USA, hvor der længe har været stor forskel på ledende bløde indikatorer og hårde nøgletal, eksempelvis for beskæftigelsen.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.