Formue

Stort aktiesalg i HusCompagniet slipper kursen fri

Steen Albrechtsen

søndag 16. maj 2021 kl. 11:05

Der er fuld gang i forretningen hos HusCompagniet, men kapitalfonden EQT’s forventede salg af 19,2 procent af aktiekapitalen holder institutionelle investorer væk. Dette salg er overstået om tre måneder, og så slippes kursen fri.

HusCompagniet fremlagde årsregnskab for 2020 den 17. marts, og allerede i opdateringen for 1. kvartal den 4. maj kunne man opjustere forventningen til helåret ganske pænt. Først og fremmest fordi der er solgt rigtigt mange huse i 1. kvartal. Hele 626 stk. er der solgt, hvilket er 62 procent mere end 387 stk. i 1. kvartal sidste år.

Det er næppe et helt retvisende kvartal at sammenligne med pga. covid-udbruddet, men ser man eksempelvis på de øvrige tre kvartaler for 2020, hvor salgstallet var 465, 540 og 529, er tendensen alligevel tydelig. HusCompagniet siger også selv, at aktiviteten var ekstraordinært høj i 1. kvartal.

Der er typisk en leveringstid omkring 9 måneder fra kontraktunderskrivelse til nøgleoverdragelse, og dermed må det antages, at en ganske stor del af årets omsætning allerede er i hus.

Med dette in mente, kan man undre sig en smule over, at HusCompagniet medio marts meldte så forsigtigt ud for 2021, at man allerede 1½ måned senere måtte opjustere forventningen til omsætningen (fra 3.800-4.150 mio. kr. til 4.100-4.250 mio. kr.) og EBITA-indtjeningen med 10 mio. kr. til 360-370 mio. kr.

Indtjeningen kunne ikke helt følge med tempoet, og EBITA-marginen er faktisk marginalt lavere ved de nye forventninger end ved de oprindelige fremlagt i marts. Forklaringen er, at der investeres i vækst, ligesom de mange salg også udløser salgsprovisioner upfront, der påvirker marginen en lille smule. Væksten i indtjeningen forventes derfor først at slå igennem sidst på året, når leveringerne begynder at blive rullet igennem regnskaberne.

Intuitivt set det ud til, at man griber det hele lidt konservativt an, når man planlægger med vækst, investerer i det og kun forventer at omsætningen stiger.

3 måneder til sidste EQT-salg
Til trods for den pæne udvikling i forretningen, ligger kursen ret stille og kun et par procent over IPO-kursen på 117 i november 2020. Forklaringen herpå skal nok findes i ejerkredsen, hvor kapitalfonden EQT stadig er hovedaktionær. Hele provenuet ved børsnoteringen gik til EQT, som derigennem nedbragte sin ejerandel til 44 procent.

I forbindelse med børsnoteringen indgik EQT en lock-up aftale på 180 dage, hvor man ikke måtte sælge flere aktier. Denne lock-up udløb her i maj, og EQT benyttede straks lejligheden til at udbyde 4 mio. aktier. Pga. god interesse blev udbuddet forhøjet til 5 mio. aktier, der blev solgt på en aften til kurs 118.

EQT har nu indgået en ny lock-up, som denne gang kun er på 90 dage. Dvs. at man allerede i forbindelse med halvårsregnskabet den 18. august formentlig vil kunne sælge de sidste 3,84 mio. aktier (19,2 procent af aktiekapitalen). Qua den hurtigst mulige delvise exit ovenpå 1. kvartalsregnskabet, er det næsten givet, at aktierne sælges ved først mulige lejlighed.

Der vil derfor næppe ske det helt store med aktien, førend den ”slippes fri” af det jerngreb. Ingen større institutionel investorer har noget stort incitament til at købe sig stort ind i et selskab, hvor 19,2 procent af aktierne er til salg til dagskurs om et par måneder.

Vi bemærker i øvrigt, at direktionens to medlemmer og et bestyrelsesmedlem købte for næsten 5 mio. kr. samlet i det seneste EQT-udbud.

På risikosiden kan man ikke komme udenom boligmarkedets generelle tilstand. Uagtet at der muligvis er underliggende og stabil efterspørgsel som følge af dele af boligmassens generelle stand og alder og ikke mindst de klimamæssige fordele, der umiddelbart er ved nybyggeri på både forbrugs- og komfortsiden. Det betyder dog ikke, at en opbremsning i boligmarkedet eller måske snarere et direkte fald i boligpriserne vil gå urørt forbi HusCompagniets aktie.

Investorer har en tendens til mere at reagere på overskrifter og forventninger til fremtiden, og det er oplagt, at der er pæne forventninger til fremtiden. Det er her værd at nævne, at antallet af nybyggede huse stadig er på et rimeligt niveau historisk set – og ikke mindst i forhold til årene omkring finanskrisen. På det punkt er der altså ikke nogen stor boble lige nu. Det største problem synes snarere at være egnede byggegrunde.

Moderat vækst, men lave nøgletal
Konsensus viser omvendt, at forventningerne p.t. ikke er eksorbitante – der er f.eks. kun udsigt til vækst på 7 procent i omsætningen næste år, og 1,8 procent i 2023. Price/Earning for i år ligger lige under 10 og omkring 8,5 for de efterfølgende to år. Vi sætter et lidt forsigtigt kursmål på 145 som afspejler en P/E på 10 og en forventet indtjening på 14 kr/aktie i 2022. Samt ikke mindst en markedslettelse over, at EQT formentlig er væk om tre måneder, hvilket bør fjerne det låg, der synes at ligge på kursen.

Omvendt er det hurtigt, at kapitalfonden er ude og dermed ikke længere har nogen hånd på kogepladen i forhold til den (måske for) optimerede forretning, man har solgt til investorerne via 9 måneder på børsen. Den risiko mener vi dog er rimelig kompenseret ved en P/E på 10 i dagens marked.

Det sidste store spørgsmål er, om man skal købe nu eller afvente det endelige salg af den sidste aktiepost? Her hælder vi mest til, at man afventer EQT’s sidste salg, da der trods alt er tale om en aktiepost på hele 19,2 procent.

Den gyldne middelvej er selvsagt straks at købe en halvdel så tæt på placeringskursen 118 som muligt, og så den anden halvdel i august efter halv-årsregnskabet og den forventelige placering af de sidste aktier.

Steen Albrechtsen
SA og/eller dennes nærtstående ejer aktier i HusCompagniet

Aktuel kurs:                    123,00
Kursmål (6 mdr.):        145,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]