Formue

Succes for BLS Invest i danske og globale aktier

Morten W. Langer

lørdag 05. januar 2019 kl. 20:08

Ti år efter de to tidligere ansatte porteføljemanagere Peter Bundgaard og Anders Lund startede deres eget firma, BLS Capital Fondsmæglerselskab, er de for alvor slået igennem som dem, der forvalter landets mest succesfulde investeringsforeninger. 

Tomandshæren kom fra henholdsvis Nordea og Alfred Berg, hvor de også var succesfulde, men hvor finanskrisen bombede deres fine afkastresultater sønder og sammen.

Meget tyder dog på, at de har lært rigtig meget af den forhistorie. For det seneste år ligger deres investeringsforeninger, både med danske aktier og med globale aktier, helt i top, viser Morningstars afkastopgørelser. Se også tabeller. Deres stockpicktankegang, kombineret med jagt på god value og selvstændig analyse, har betydet, at de er gået deres egne veje. Og de har på ingen måde jagtet et tilnærmet benchmark for ikke at afvige for meget fra ”de andre”.

I årets rating af den bedste investeringsforening baseret på danske aktier vinder de suverænt med et afkast på over 12 procent i år, hvor eneste anden forening med plusafkast på 3 procent er Danske Bank Small Cap, hvis formue dog er meget begrænset. Resten af afdelingerne med danske aktier ligger i minus, men lidt mere end en håndfuld af de 35 afdelinger ligger dog pænt bedre end Copenhagen Benchmark Indeks.

BLS Invest Danske Aktier har en formue på ca. 800 mio. kr., hvilket er mere end 10 procent højere end ved årsskiftet, korrigeret for det positive afkast. Det betyder, at afdelingen har haft tilgang af investorer, hvilket er usædvanligt i det aktuelle marked, hvor langt de fleste aktieafdelinger har haft afgang af kunder, der har trukket følehornene til sig på grund af svage markeder de seneste måneder.

BLS’ afdeling med danske aktier har præsteret langt bedre end de øvrige afdelinger, især ved at gå efter defensive store danske C25-aktier. Blandt andet Novo Nordisk, Carlsberg, Coloplast, William Demant, Jeudan og Copenhagen Airports (jvf. seneste oplysninger fra ultimo 2017). Der kan altså være sket større rokader i porteføljen siden da.

Ifølge det seneste årsregnskab fra BLS Invest har forvalteren sat en grænse for, hvor meget kapital man ønsker under forvaltning. I årsrapporten oplyses det, at ”BLS Capital har en grænse på aktivmængden inden for såvel Danske som Globale Aktier, idet der er sat loft på henholdsvis tre milliarder kroner i Danske Aktier og tre milliarder amerikanske dollars inden for Globale Aktier.”

Videre oplyses det, at ”formålet med dette er at holde den forvaltede formue på et niveau, hvor der ikke skal gås på kompromis med investeringsmulighederne. Jo større en forvaltet formue, jo mindre råderum vil en forvalter have til optimalt at kunne udnytte kortsigtede, uforklarlige kursudsving uden at handelen bliver kurspåvirkende.”

For begge afdelinger er der dog et stykke vej til loftet, idet den danske afdeling har ca. 800 mio. kr. under forvaltning, og afdelingen med globale aktier ca. 4,4 mia. kr.

I ratingen af de bedste foreninger med danske aktier bliver sidste års vinder, Danske Invest Danmark Small Cap, væltet af pinden af BLS. Men afdelingen, der kun har et par hundrede millioner under forvaltning, ligger altså i år næstbedst, og afdelingen er stadig en spids bedre end BLS på tre år sigt. Det gennemsnitlige årlige afkast er for de to afdelinger henholdsvis 9 og 8 procent, og det er markant bedre end forfølgergruppen med gennemsnitlige årlige afkast på 3-4 procent.

Sidste års nummer to, nemlig Maj Invest Danske Aktier, er rykket helt ud af dette års topscorertabel, og Nykredits og BankInvests bedste afdelinger med danske aktier er rykket frem med relativt bedre afkast i 2018.

For afdelinger med globale aktier ligger BLS som nævnt også bedst i år, og det er blot en gentagelse af sidste års førertrøje. Afkastet er 7,9 procent for det seneste år, og det er mere end 2 procentpoint bedre end nummer to på ranglisten, nemlig Sparinvest index globale aktier. På tre års sigt har BLS præsteret et årligt gennemsnitligt afkast på over 12 procent, og det er betydeligt bedre end Sparindex. Alle afdelinger under Morningstar-kategorien Global Growth er røget ud af dette års rangliste, fordi den er baseret på ét års afkast. Men på tre års sigt blander flere af afdelingerne med Growthaktier sig i opløbet, blandt andet Nordea Invest Global Stars med et gennemsnitligt årligt afkast på 12,8 procent, altså en spids bedre end BLS. Kun to ud af 17 afdelinger i denne kategori har plusafkast for det seneste år, nemlig Nordea Invest Global Stars og C Worldwide Globale Aktier Etik, med henholdsvis 5 og 3 procent i plus.

På erhvervsobligationer har det seneste år heller ikke været en dans på roser. Alle afdelinger har givet minusafkast. Handelsinvest har klaret sig bedst, men formuen her er kun 80 mio. kr. De øvrige afdelinger baseret på erhvervsobligationer har afkast på mellem minus halvanden og minus 3 procent, med laveste minusafkast til Nykredit og Danske Invest.

Udviklingen i de samlede formuer for de enkelte investeringsforeninger viser, at det generelt har været op ad bakke med at tiltrække flere investeringskroner fra danskerne. Korrigeres for moderate minusafkast på aktiemarkederne, har der været mindre fremgang i flere afdelinger, men mest i Formuepleje Invest og investin. Samlet set er den samlede formue under forvaltning ved udgangen af oktober 2018 én procent lavere end ved årets indgang.

For afdelinger rettet mod institutionelle investorer er formuefaldet betydeligt større end 11 procent, svarende til 130 mia. kr. Alene med en nedgang på 50 mia. kr. fra september til oktober, hvilket gik mest ud over Nykredit, PFA Asset management og Danske Invest.

9fe5c40447d9fce54f611e4451b85c7020b4f595B6287e9356a2584d3e3471f57e4789ae4e44ac81C14ca65982981a3b2ae2

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har –…
Samfundsansvar
Bo Foged er nyt medlem af Komitéen for god Selskabsledelse
Finans
Danske institutionelle investorer lever op til ny hullet lov om aktivt ejerskab
Finans
IPO Rating: Dataproces Group over middel i første IPO Rating, kun få kiks
Samfundsansvar
Vismand: Grøn omstilling kan gøres billigere
Ledelse
Total nedsmeltning i Waturu: Sendt til tvangsopløsning, direktion og bestyrelse fratrådt, uden revisor
Finans
PKA og PFA hemmeligholder afkast på verdens største vindmøllepark
Finans
Børsprofessor: Certified Advisors på First North bør godkendes af Finanstilsynet
Samfundsansvar
Download gratis ESG Controversial Report om ExxonMobil
Samfundsansvar
ØU’s Klimabarometer: Det danske samfund i solid fremgang på klimahensyn
Finans
Bankekspert: Bankerne overkapitaliserede, ”sparer op” til kæmpeudbytter næste år
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Fokus på virksomheders ESG risici og modstandsdygtighed overfor klimarisici, samt ESG effekter på obligationsmarkedet
Samfundsansvar
A.P. Møller Holding øjner gennembrud for grønne børsnoteringer
Formue
Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32 % i 2020
Formue
Norwegian afslører detaljer i redningsplan: Her er vores opdaterede kursmål

Seneste nyt

Formue
Bullish eksperter? Derfor får vi ikke et januar rally i år
Samfundsansvar
AkademikerPension hæver barren for aktivt ejerskab
Formue
Analytikerne udpeger her 43 danske udbytte-aktier i 2021
Finans
Venture: Nyt marked for salg af ejerandele med kæmperabat
Ledelse

2021: Her er årets Temaer, Surveys og Kortlægninger i Økonomisk Ugebrev Ledelse

NR. DATO TEMA 1 08.01.2021 Globale Megatrends: ledelse, selskabsledelse, bestyrelsesarbejde 2 22.01.2021 x 3 05.02.2021 Survey: Danskernes syn på etik i erhvervslivet, samt C25 selskaber 4 26.02.2021 Danmarks Bedste…

Aktuel artikelserie

Ledelse

Chr. Hansen mister sin status som elitevirksomhed

Fra fredagens udgave af ØU Ledelse:  Mauricio Graber fik en vanskelig opgave, da han i 2018 kom til som CEO i meget højt værdiansatte Chr. Hansen. Han har – især i det sidste halvår –

Andre artikelserier

Ny eseirerads$2312
Ny serie112
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Samfundsansvar
Sasja Beslik: Danske virksomheder langt fra Parisaftalens klimamål
Ledelse
Mærsk går enegang, udskyder grøn flådefornyelse og satser på cash flow
Finans
First North-rådgivere: De har haft succes, og de har haft fiasko
Samfundsansvar
Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler
Samfundsansvar
EU Sustainable Finance truer den danske ledelsesmodel
Samfundsansvar
Store forskelle i landes tilgang til grøn finanspolitik
Ledelse
Trends 2021: Danske Largecap lagde i 2020 byggeklodser til nye strategier
Samfundsansvar
Pensionsselskaber har milliarder investeret i globale selskaber, som ignorerer klima
Finans
Rating: Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til
Ledelse
MT Højgaard næsten i mål med turn around: Problemprojekter tæt på afviklet
Formue
Waturu ejere forsøger ny børsnotering, denne gang i Norge
Finans
Engelsk crowdfunding-platform på vej med seks danske startups
Ledelse
NYTÅRSBREV FRA CHEFREDAKTØREN: Vi skærper profilen og tilpasser os ny omverden

Seneste nyt

Samfundsansvar
Exxon offentliggør scope 3-emissioner for første gang
Ledelse
Få gratis adgang til Bestyrelsesguiden med 700 artikler om Praktisk Bestyrelsesarbejde

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Hvordan skal erhvervsejendomme vurderes i fremtiden?
Fødevarestyrelsen påbegynder udbetalinger til minkavlerne – her er vores guide i forbindelse med den påbegyndende udbetaling
Ny normalvedtægt for ejerforeninger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X