Formue

Topchef kæmpede psykopatens blodkamp

Hugo Gaarden

lørdag 02. november 2019 kl. 14:53

Når en psykopat vil skabe et milliard-foretagende, er der fare på færde for kunder, bestyrelser og medier. Bogen ”Bad Blood” handler om den amerikanske start-op-virksomhed Theranos. Stifteren, den purunge dynamiske smukke og charmerende Elizabeth Holmes ville revolutionere medicinalbranchen med et nyt blodprøveprodukt, hun havde opfundet. Produktet kunne bare ikke leve op til løfterne.

Elizabeth Holmes løg og bedrog, og hun brugte alle midler på at ødelægge alle, der fortalte om hendes fup og fiduser. Det påviste en senere kulegravning, som journalist John Carreyrou foretog gennem mange måneder beskrevet i Wall Street Journal og nu i sin ”blodige” bog. Den er mere spændende end en krimi, og den bør være pligtlæsning for alle journalister, der arbejder med kulegravning. Han og avisen oplevede modangreb, som danske journalister aldrig har oplevet.

Elizabeth Holmes, der har danske aner, ville fra barnsben være milliardær. Hun var en af de mest begavede studerende på Stanford, men droppede studierne for at lave et nyt blod-testningsapparat, der skulle tage blodprøver ved et ”prik” på en fingerspids. Det skulle spare gigantiske udgifter, fordi en lille prik blod skulle kunne teste talrige sygdomme.

Idéen var genial. Novartis var den første medicinalvirksomhed, der blev fanget af ideen og Elizabeths engagement. Hun var kun lidt over tyve år, da hun etablerede firmaet i Silicon Valley, og hun var ekspert i at skabe forbindelser og netværk. Hendes bestyrelse kom efter et par år til at omfatte de tidligere udenrigsministre George Shulz og Henry Kissinger samt den nuværende forsvarsminister, James Mattis. Ikke én eneste i bestyrelsen havde forstand på lægevidenskab.

Apparatet kom aldrig til at fungere perfekt, og der blev snydt med resultaterne. Når medarbejdere rejste kritik eller bare tvivl, blev de fjernet uden varsel. Holmes formåede at skrabe 900 millioner dollar sammen. Selskabet blev værdisat til 9 milliarder dollar. Mediemogulen Rupert Murdoch blev den største investor med 125 millioner dollar.

Hun snoede alle om sin finger, som John Carreyrou skriver. Medierne var betaget af hende og betragtede hende som lægebranchens Steve Jobs. Carreyrou fik et tip om problemerne, og han endte med at tale med 150 personer, inden han efter måneders research fik historien på forsiden af avisen den 15. oktober 2015.

Den dokumenterede, at firmaet snød, fordi de fleste test foregik på traditionelle apparater og ikke på firmaets egne. Siden hen afviste myndighederne at godkende apparatet og testresultaterne.

Munden lukkes på kilder og journalist
Det mest spændende i bogen er beskrivelsen af, hvordan Elizabeth Holmes forsøgte at lukke munden på formodede kilder og på journalisten, for til sidst at forsøge at få avisen til at droppe artiklen, især via ejeren af Wall Street Journal, selveste Murdoch. Men Murdoch viste sig som professionel avismand. Han gjorde intet for at bremse historien, og han solgte siden sin aktiepost tilbage til Holmes for én dollar!

Investorer har tabt styrtende, og en meget stor del af kapitalen er brugt til at betale en hærskare af advokater for at føre krig mod John Carreyrou og kilder. Hovedkildens far måtte sælge huset for at betale advokatregninger på 400.000 dollar for at forsvare sønnen mod den nådesløse Elizabeth Holmes.

Det rystende er, at så mange mennesker med topposter i samfundet lod sig snøre i årevis af Holmes. Shulz, der var med til at forhandle atomaftaler med Sovjetunionen, nægtede at tro på et barnebarns detaljerede advarsler om svindelen. Han slog hånden af barnebarnet og bakkede op om Holmes. Han svigtede opsynsrollen totalt.

Årsagen var, at Holmes er en psykopat, skriver Carreyrou. Hun kunne overtale alle, hun kunne lyve uden blusel, og når hun mødte modstand, var hun iskold. At investorer tabte penge, og at patienter brugte penge på nyttesløse risikable tests, ragede hende en høstblomst. Hun gik gladeligt i medierne for at kritisere Carreyrou og optræde som en uskyldighed.

Først da medicinalmyndighederne, herunder FDA, sagde, at hendes apparat ikke duede, klappede hun i. Børsen i New York har anklaget hende for svindel. FBI vil have hende fængslet. Enkelte investorer har anlagt sag. Hendes advokater har forladt hende. Hendes pas er inddraget. Det vides ikke, om Shulz og Kissinger har røde ører.
Bad Blood, John Carreyrou, Picador, 15 pund, 339 sider.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Formue

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af ØU Formue – det førende magasin for privatinvestorer.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]