Investorerne belønnede nok engang Zealand Pharma for deres satsning på fedmelægemidler, da man i sidste uge fremlagde de længe ventede fase 1b data fra amylin-lægemiddelkandidaten petrelintide. Zealand Pharma udnyttede dygtigt interessen til at hente så meget kapital, at man næppe behøver mere kapital fremover.
Zealands aktiekurs steg 37 pct. ovenpå de positive fase 1 data fra amylinanalogen petrelintide i sidste uge, og aktiekursen er steget 140 pct. i år.
Udmelding af positive data med efterfølgende kurshop udnyttes tit af biotekselskaberne til at hente frisk kapital, og det gjorde Zealand Pharma da også med en nyemission, som i nordisk bioteksammenhæng var usædvanligt stor og bemærkelsesværdigt succesfuld. Zealand fik således 1 mia. USD fra investorerne til kurs 843 svarende til en beskeden rabat i forhold til markedskursen.
Zealand Pharma har udviklet sig til en bemærkelsesværdig succes. Efter en mislykket børsnotering i 2005 pga. manglende investorinteresse lykkedes børsnoteringen omsider i 2010. Aktien henslæbte imidlertid en upåagtet børstilværelse i mange år, hvor aktiekursen i marts 2022 var på niveau med kursen ved børsintroduktionen.
Men herefter ændrede tingene sig dramatisk til det positive. Zealand opgav ambitionen om at blive et fuldt integreret biopharmaselskab med egen salgsorganisation i USA. Nu skulle fokus udelukkende være på forskning og udvikling med efterfølgende udlicensering.
Da Zealand havde fedmeprodukter i pipelinen, kunne selskabet lukrere på aktiemarkedernes fedmehype, så aktiekursen siden 2022 er mere end ellevedoblet.
Selvom de positive fase 1b MAD Part 2 petrelintide data var gode, var kursreaktionen nok i overkanten for så tidlige data. Petrelintide er en amylinagonist, som har en anden virkningsmekanisme end Novo Nordisks GLP-1 agonist Wegovy.
I det 48 patient store studie var det gennemsnitlige vægttab efter 16 ugers behandling 8,6 pct. ved næsthøjeste dosis. Det tegner lovende, og bivirkningerne viste sig også fornuftige. Alt i alt altså positive data, men da det er et mindre studie, skal de tages med et gran salt.
Det kommende placebokontrollerede proof of concept studie, som planlægges til opstart i 2. halvår, strækker sig over 42 uger. Udover vægttabet som det primære kliniske endpoint undersøges kropssammensætningen også via MRI-skanning. Netop vægttabets fordeling mellem muskelvæv og fedt kan blive en vigtig konkurrenceparameter for fremtidens fedmemedicin.
Der er ”lots to like” ved Zealand aktien. Selskabet er eksponeret mod et fedmemarked i eksplosiv vækst, og det med en af de bedste fedmeproduktporteføljer i markedet. Med den seneste succesfulde kapitaltilførsel er det likvide beredskab over 10 mia. kr., og selskabet er nu så finansielt velpolstret, at det ikke får behov for yderligere kapitaltilførsel fremover. Kursniveauet afspejler dog også de positive perspektiver, så aktiens upside på den korte bane er formentlig begrænset.
Konklusion
Aktuel kurs 892,50
Kortsigtet (< 3 mdr.) Hold
Langsigtet (12 mdr.) Kursmål 900
Lars Hatholt
Lars Hatholt ejer aktier i Zealand Pharma
Disclaimer: Læs her om ØU’s aktieanalyser
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.