Er festen slut nu?

Denne uges rentemelding fra den amerikanske centralbanks pengepolitiske komité kan i eftertiden blive set som det helt afgørende vendepunkt for centralbankernes planøkonomiske stimulanser efter finanskrisen. Centralbankchef Janet Yellen var i sin melding betydeligt mere høgeagtig end forventet af markederne.

Altså tydeligere i sin retorik omkring en kommende nedbringelse af centralbankens balance af obligationer. Den amerikanske centralbank har gennem de seneste år med tre store stimulansprogrammer opkøbt obligationer for enorme milliardbeløb, for kunstigt at holde renten nede og sikre billig likviditet i samfundet til at skabe vækst. Denne kunstige stimulans skal nu rulles tilbage, siger Yellen, om end stille og roligt, men alligevel.

Yellens melding kommer forud for at den europæiske centralbanks Mario Draghi til oktober ventes at komme med nogenlunde samme melding. Altså stramninger af pengepolitikken og tilbagerulning af det historiske store eksperiment med obligationsopkøb for enorme milliardbeløb, som både har givet virksomheder mulighed for at sælge erhvervsobligationer til en kunstig lav rente, og holdt den sydeuropæiske statsgældskrise i ave med lave statsrenter.

Bundlinjen er, at nu skal ”patienten” til at klare sig selv, og det kan udvikle sig meget galt. Alene den manglende fortsatte opbakning til de kunstigt oppustede priser på aktier og erhvervsobligationer vil på sigt udløse en normalisering af de finansielle markeder. Med andre ord er der stor risiko for, at ballonen nu bliver punkteret.

At korrektionen på de finansielle markeder ikke allerede er startet, er efter vores opfattelse besynderlig. Men som bekendt er aktiemarkedet sjældent helt rationelt. Vi er dog ikke i tvivl om, at realiteterne også finder frem til aktiemarkedet i løbet af nogle måneder. Så vores basisscenarie er fortsat, at vi får starten på en større aktienedtur senest lige på den anden side af nytår, men måske før.

Lige nu befinder aktiemarkederne sig i en slags bedøvet forvirringstilstand, hvor alle kigger på hinanden med et spørgende blik: Kan det virkelig være rigtigt? Er festen slut nu? Det kan blive en svær erkendelse at opnå. Men sådan er virkeligheden altså. Så i AktieUgebrevets modelporteføljer vil vi meget snart begynde at skrue ned for aktierisikoen, trinvist.

Hvad skete der lige i Pandora: Er bunden nået?

Ud fra handelsmønsteret i aktien er der ved at ske et skifte fra en negativ undertone til positive indikationer. Vi har de seneste handelsdage bemærket et skifte, som er værd at lægge mærke til. For det første er de udenlandske handelshuse nu måske ved at komme tilbage som nettokøbere, efter at shortfondene har styret aktien markant nedad siden starten af året. I slutningen af denne uge var udlandet faktisk nettokøbere for 40 mio. kr, hvilket kan indikere et trendskifte. Endnu har de store shortfonde dog ikke meldt om, at de er begyndt at nedbringe deres shortpositioner.

For det andet er finanshuset Carnegie senest begyndt massive nettokøb, faktisk for 100 mio. kr. på et par handelsdage. Når man samtidig ved, at Carnegies Pandoraanalytiker Lars Topholm er toneangivende i netop denne aktie, er det et signal, som ikke bør ignoreres.

Købere af tegningsretter i Vestjysk Bank har scoret kæmpegevinst på få uger

Vi udsendte torsdag en handelsmail om, at vi ville købe tegningsretter i Vestjysk Bank, hvis de kom ned på ti øre. Faktisk var de kortvarigt tidligt på dagen meget tæt på, men vi fik dem desværre ikke købt. Sidste handelsdag var torsdag, hvor omsætningen var tårnhøj.

Der er da også lagt op til, at købere af tegningsretter har gjort en super god forretning. Ved indkøbte tegningsretter til eksempelvis 12 øre, bliver prisen for en ny aktie (15 tegningsretter á 12 øre + 1 kr. for den nye aktie) er lig 2,8 kr. som skal sammenholdes med prisen på ”de gamle” Vestjysk Bank aktier på aktuelt 5 kr. Når de nye og gamle aktier slås sammen, forventer vi at prisen lander omkring 3,5-4,0 kr, hvorved køberne af tegningsretter fortsat har scoret over 30 procent i gevinst på få uger.

Stærkt 2017 resultat i modelportefølje

AktieUgebrevets nye portefølje, Japp & Langers Portefølje, overhalede i denne uge den bedste af de 34 investeringsforeninger med danske aktier. Vores afkast i år er nu 23,9 procent, mod Maj Invest Danske Aktier på 23,4 procent (og som endda er blevet begunstiget med op mod plus ti procentpoint af købet af Vestjysk Bank-aktier for én krone gennem Maj Invest). Vi er i porteføljen fortsat 95 % investeret i danske aktier, med kun enkelt shortposition, nemlig i Bear Vestas, som på det seneste har givet solide plusser efter kursfald i Vestas. Vi forventer at skrue markant ned for aktierisikoen de kommende måneder.

Morten W. Langer