Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

ALK-Abelló ser ud til at bryde opjusteringsbølgen

Steen Albrechtsen

tirsdag 24. maj 2022 kl. 12:00

Spørgsmålet er hvornår investorerne igen vil betale en solid præmie for indtjeningen et pænt stykke ude i fremtiden? For det er nødvendigt, hvis ALK-aktien skal retur til rekordniveauet fra årsskiftet. Ledelsen leverer 40 procent af årets forventede EBITDA resultat i 1. kvartal, men det er tvivlsomt, om de seneste års gentagne opjusteringer gentages i år. Aktien er dykket 12 procent siden regnskabet.

Man behøver ikke at kigge længe på regnskaberne og estimaterne for den finansielle udvikling i ALK for at se, at investeringscasen handler om stabil og langsigtet omsætningsvækst, samt et betydeligt løft i indtjeningsmarginen, når ressourcer og kapacitet udnyttes endnu bedre.

Her spiller tabletforretningen en vigtig rolle, og netop den forretning krydsede 50 procent af koncernens omsætning i 1. kvartalsregnskabet. Det er et markant løft fra 18 procent i 2017, hvor man hentede frisk kapital og fremlagde den nye strategi, hvor man bl.a. selv vil erobre det amerikanske marked.

For hele året venter man en vækst på 20 procent i tabletforretningen. Som helhed leverede 1. kvartal en vækst på 11 procent, og det er i den høje ende af forventningen for 2022 om en vækst på 8-12 procent (i lokal valuta). 1. kvartal er sæsonmæssigt stærkt, og EBITDA steg fra 226 til 272 mio. kr. i 1. kvartal, hvormed næsten 40 procent af årsforventningen på 625-725 mio. kr. er i hus.

Selskabet har de senere år været ganske konservative med forventningerne, hvilket har ledt til gentagne opjusteringer hen over året – også i 1. kvartal i tidligere år. Det blev ikke tilfældet i år, og konsensusestimaterne peger aktuelt i retning, at man ”kun” lander i toppen af de udmeldte intervaller, men ikke nævneværdigt over.

I konsensusestimaterne ligger også implicit en EBIT-margin på 11 procent, og det står dermed helt klart, at indtjeningsvæksten frem mod 2025 bliver ganske høj, hvis EBIT-målet om 25 procent står ved magt. Konsensusestimaterne for både 2022 og 2023 viser over de seneste par måneder et par procents løft i primært EBIT og indtjeningen per aktie, mens omsætningsestimaterne til gengæld er stort set uændrede.

Der er stadig ingen tvivl om, at det langsigtede potentiale i forretningen er båret af den formentlig mangeårige mere eller mindre strukturelle markedsvækst indenfor allergibehandling, og ikke mindst strategien om at bevæge sig ind på markedet for fødevareallergi.

Dette marked er mange gange større end den del af allergimarkedet, som man adresserer lige nu. Det første fase 1-studie indenfor jordnød/peanut-allergi igangsættes i løbet af sommeren, og der forventes kliniske data næste år. ALK’s markedsværdi har indbygget store forventninger om fremtidig vækst og indtjening, men investorerne er ikke villige til at betale lige så meget for dette som for blot et par måneder siden. Hvor meget vil det ændre sig de næste par måneder?

En ting er, at aktien er blevet billigere, og det samme er en række andre stabile væksthistorier. Men noget andet er, at der også skal være en driver til at sende aktien højere op igen. Den har vi svært ved at se lige nu, og derfor indtager vi en afventende og svagt negativ holdning p.t., selvom aktien for den meget langsigtede investor klart er blevet mere interessant end for nogle måneder siden.

Måske lidt overraskende er der ingen indrapporterede shortpositioner i aktien, hvilket umiddelbart fortæller os at der næppe er store yderligere kursfald på vej.

Aktien handles fortsat til over 30 gange næste års overskud. Og det kan give udfordringer i et miljø med stigende renter, da analytikerne er mindre tilbøjelige til at acceptere meget høje P/E-værdier. Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet, at et gennembrud i USA kan blive den helt store kurstrigger. Men ledelsen oplyser i det aktuelle regnskab, at det fortsat er op ad bakke: ”In North America, the long-standing market barriers remain a challenge for the adoption of tablets in the USA, however, ALK continued efforts to mobilise allergy patients, accelerate tablet sales, and to secure paediatric and adolescent indications for ACARIZAX® /ODACTRA® . Meanwhile, in Canada, tablet sales maintained their strong growth momentum.”

Steen Albrechtsen
Vi har ALK-aktien i Økonomisk Ugebrevs Portefølje, og dermed i den børsnoterede investeringsfond, Aktieugebrevet Invest. Vi ser ALK som en meget stærk langsigtet aktie, og ved yderligere kursfald forventer vi at supplere op i vores position.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank