Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

EL og Alternativet vil sikre den offentlige sektors integritet

Sten Thorup Kristensen

mandag 15. januar 2018 kl. 8:07

Som omtalt i Økonomisk Ugebrev Ledelse før jul skiller Danmark sig voldsomt ud fra stort set alle andre vestlige lande ved, at vi praktisk talt ikke har særlige regler eller instanser, der skal understøtte den offentlige sektors integritet og uafhængighed af virksomheder eller interesseorganisationer. Danmark dumper faktisk i en stor international kortlægning, udarbejdet af OECD. Men det kan der snart blive lavet om på, hvis det står til flere politiske partier. Integritet og mulige interessekonflikter i den offentlige sektor er dog tilsyneladende ikke noget, der optager de fleste store partier.

Både Enhedslisten og Alternativet – to partier, der med al sandsynlighed vil blive en del af det parlamentariske grundlag, hvis regeringsmagten skifter efter næste valg – ønsker nemlig at tilpasse den danske praksis for offentlig ledelse til det, man kender i udlandet. Det fremgår af et rundspørge, Økonomisk Ugebrev har foretaget til formændene for partiernes folketingsgrupper.

Både René Gade fra Alternativet og Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten er positivt stemte over for den udvidede model, hvor man opretter en særlig instans til at bevogte den offentlige sektors integritet. René Gade skriver: ”(Det) kan oplagt kombineres med vores forslag om en whistleblowerordning og et partistøttenævn: Alle tre ting (og gerne andre) kunne lægges under én samlet institution a la ”Folketingets Nævn for God Forvaltning”. Institutionen bør afgjort ligge under Folketinget med adgang til ressourcer fra Finansministeriet, frem for at det ligger under Finansministeriet.”

Det sidste er en hentydning til, at sagsområdet i dag hører under Moderniseringsstyrelsen, som netop hører under Finansministeriet – den del af det, Sophie Løhde (V) p.t. har ansvar for.

Et andet spørgsmål i rundspørget går på de situationer, hvor en person skifter fra en magtfuld eller betroet stilling i offentlig forvaltning til en privat modpart, f.eks. en virksomhed eller en interesseorganisation. ”Jeg støtter indførelse af en form for karensperioder ved offentligt ansatte topembedsmænds overgang til private virksomheder, og vi har bl.a. peget på, at der kan hentes inspiration fra såvel USA som andre europæiske lande, der har indført såkaldte cool-off-perioder,” skriver Jakob Sølvhøj.

Alternativet har tænkt i samme baner, blandt andet i en nylig ”demokratipakke”. ”Vi går ind for karensperioder for ministre og topembedsmænd. Vores forslag er inspireret af EU, men det er ikke mejslet i granit. Vi anerkender, at Danmark er et lille land, og der er brug for, at talenter kan udnyttes, hvor der er behov for dem. Så vi skal ikke være for stramme. Men det er vigtigt, at man ikke kan udnytte sin særlige adgang til aktuel og vigtig viden til at lobbye sine tidligere kollegaer,” skriver René Gade, der forestiller sig, at der skal gå 1-3 år før en topembedsmand eller minister kan blive lobbyist.

”Det er også vigtigt, at det kun er folk i de øverste lag af hierarkiet, det gælder, og bestemt ikke samtlige offentlige ansatte, for så vil det offentlige få alt for svært ved overhovedet at tiltrække medarbejdere. Med topembedsmænd tænkes der f.eks. på departementschefer, afdelingschefer og formentlig også kontorchefer,” uddyber René Gade.

Det er dog langt fra et samlet Folketing, der lægger op til ændringer. Dansk Folkeparti ønsker således tværtimod status quo, fremgår det af en mail fra politisk assistent Jan Schioldan, der svarer på vegne af gruppeformand Peter Skaarup. ”Dansk Folkeparti er generelt stor tilhænger af åbenhed. Men vi mener ikke, at der skal indføres generelle regler, der beror på mistillid og sår tvivl om menneskers habilitet. Vi er ikke tilhængere af at indføre karensperioder for ministre og topembedsmænd. Vi frygter, at der bliver for langt mellem den virkelige verden og den politiske – at det bliver sværere at rekruttere ”almindelige” mennesker fra den virkelige verden og fra erhvervslivet, hvis der indføres karensperioder,” skriver Jan Schioldan. Partiet kan heller ikke støtte, at der bliver nedsat en særlig instans til at varetage den offentlige sektors integritet.

”Det lyder både dyrt og bureaukratisk – og som noget, der bliver ”en stat i staten”. Vi tror på, at de danske myndigheder også i fremtiden sagtens kan administrere den offentlige sektors integritet uden at skulle indføre nye bureaukratiske mellemled,” skriver Jan Schioldan, som dog pointerer, at man bør ”iagttage stor opmærksomhed omkring tavshedspligt og klausuler”.

De øvrige gruppeformænd har enten ikke besvaret Økonomisk Ugebrevs henvendelse, eller de har ikke ønsket at tilkendegive synspunkter om emnet.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Forretningsudvikler til Pension og Formue
Pension, Formue
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Midt- og Nordjylland
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Afdelingsdirektør for forretningsudvikling Private Banking
Private Banking
Aabenraa
Grønborg: Bankernes rejse nærmer sig afslutningen
Udløber snart
Formuerådgiver
Formuerådgiver
Region hovedstaden og Sjælland
Regnskabsassistent til Pharma Nord
Region Syddanmark
Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp
Region Hovedstaden
ØKONOMIMEDARBEJDER – Carlsbergfondet
Region Hovedstaden
Kontorchef for økonomi, analyse og kunder i Færdselsstyrelsen
Region H
DIGITALISERINGSCHEF – Muskelsvindfonden
Region H
Direktionskonsulent med flair for økonomi og udviklingsprojekter
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank