Log ind
Log ind
Ledelse

Globale investorer overlader ESG-krav til de daglige ledelser

Sten Thorup Kristensen

tirsdag 11. januar 2022 kl. 7:00

Næsten alle store professionelle investorer forventer, at de virksomheder, de investerer penge i, viser samfundsansvar gennem ESG-tiltag, bekræfter international undersøgelse. Men den viser også, at investorerne som hovedregel har det fint med, at direktionen varetager ESG-indsatsen på egen hånd. Det gælder ikke mindst i relation til klimarelaterede spørgsmål.

Hvis de forskellige ESG-dagsordener stresser bestyrelser, er der ikke noget at sige til det. Tænk tilbage på året 2020: Ved indgangen af det fyldte klimadebatten meget, og flyskam var det store nye fyord. Det blev allerede efter et par måneder uaktuelt, da coronaen satte en stopper for flyrejser. Nu forventedes virksomhederne til gengæld ikke bare at vise omsorg for egne medarbejderes sikkerhed, men også at hjælpe til med at få samfundet godt igennem pandemien – samtidig med at de under stærkt tidspres lavede nødplaner for den daglige drift. Og senere den sommer kom BLM-demonstrationerne og efterfølgende MeToo, der også gjorde emnet diversitet og ligestilling endnu mere presserende. Bestyrelserne kan altså opleve, at der hele tiden bliver stillet nye ESG-krav til dem, og at disse krav en gang imellem mere opstår ud af en flygtig folkestemning end ud af en grundig omtanke.

Men måske kan bestyrelserne med ro i sindet overlade meget af arbejdet til direktionen. Det indikerer i hvert fald en undersøgelse fra Edelman, der er et globalt kommunikationsfirma med fokus på at styrke kundernes brand og omdømme. Hovedresultaterne er nu offentliggjort i et notat fra NACD , den amerikanske organisation for bestyrelsesmedlemmer.

Undersøgelsen, der er baseret på interviews med institutionelle investorer i seks lande, bekræfter umiddelbart intuitionen: Næsten alle lægger i en eller anden grad vægt på, at de selskaber, de sætter penge i, skal gøre noget aktivt for såvel klima som diversitet. Især det første er et must.

Men forventningen omfatter ikke nødvendigvis, at det er en opgave, der ligger på bestyrelsens bord. Næsten alle investorer forventer, at bestyrelsen involverer sig i en eller flere ESG-parametre. Men netop her er klima ikke en topscorer – kun 39 procent af investorerne forventer bestyrelsens opmærksomhed på klimaparametre.

Og det endda selv om spørgsmålet er formuleret så-dan, at det også omfatter opmærksomhed om den konkrete risiko, som klimaforandringer eller klimadagsordenen i sig selv måtte udgøre for selskabet. Investorerne er altså i langt de fleste tilfælde tilfredse med, at direktionen håndterer selskabets klimapolitik.

Det giver også mening på den måde, at klimaspørgsmål i dag er en naturlig del af dagligdagen i erhvervslivet, og ligesom det er direktionen, der reagerer på f.eks. ændringer i forbrugernes smag eller i priser på markedet.

Og det er også naturligt, at den tager hånd om det, hvis der f.eks. kommer en ny og mere klimavenlig teknologi af betydning for den pågældende branche.

Topscoreren i relation til investorernes ESG-forventninger til bestyrelser er medarbejderes sundhed og sikkerhed. Her vil 52 procent se aktivitet fra bestyrelsens side. Dette er dog givetvis påvirket af, at data er indsamlet under coronakrisen.

I et mere langsigtet perspektiv er det – set fra dansk side – måske nummer to på listen, der er mest interessant: 50 procent af investorerne forventer, at bestyrelsen viser engagement i henseende til sociale spørgsmål i det eller de lokalområder, selskabet er aktivt i.

I Danmark er vi vant til, at den offentlige sektor tager sig af de sociale spørgsmål, så virksomhedernes samfundsrolle er mere relevant omkring klima og diversitet/ inklusion. Men i de fleste andre lande er virksomhederne en vigtig brik i borgernes sociale sikkerhedsnet. Det er værd at huske på for en dansk virksomhed, der har eller får globale aktiviteter.

Også et andet element i undersøgelsen er tankevækkende, set ud fra et dansk perspektiv: Edelman har også gennemført en generel meningsmåling, hvor de spørger folk om deres tillid til generelle typer af institutioner. Her kommer virksomheder ud med et ”trust index” på 61, for NGO’er på 57, for myndigheder/regering på 53 og medier på 51.

I Danmark er den grundlæggende fortælling, at det nok er erhvervslivet, der skaber værdierne, men at virksomhederne sandsynligvis vil prøve at snyde sig til fordele, så det er godt, at NGO’er og staten holder dem i ørerne. Men ude i verden er perspektivet altså anderledes. Her er det ofte virksomhederne, der bliver betragtet som den mest troværdige søjle i samfundet.

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Ledelse og Bestyrelsesarbejde

Få de vigtigste nyheder om ledelse direkte i din indbakke.
Det er gratis og udkommer mandag og onsdag kl. 9.00

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Relaterede nyheder

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]