Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Her er vinderne blandt de 100 største unoterede selskaber

Morten W. Langer

fredag 05. november 2021 kl. 7:00

Landets største unoterede selskaber kom samlet set ud af 2020 med næsten samme omsætning som i 2019, og EBITDA-driftsresultatet steg endda knap tre procent mod 12 procent forrige år. Den flade omsætningsudvikling i de 100 største unoterede selskaber dækker over ekstreme vindere og ekstreme tabere: Typiske vindere ligger indenfor healthcare, byggematerialer, transport og onlinehandel, mens taberne er de store energiselskaber og leverandører til restauranter og kantiner.

Økonomisk Ugebrevs årlige analyse af regnskabsperformance i de 100 største unoterede selskaber viser et meget klart billede af, hvordan viruskrisen har påvirket de store virksomheder i dansk erhvervsliv. Seks store virksomheder præsterede en omsætningsvækst på mere end 15 procent, og ni andre virksomheder måtte se omsætningen falde tyve procent eller mere.

Og der er et overraskende klart mønster i, hvem der blev vindere, og hvem der blev tabere. Men resultaterne viser også, at der er outsidere, som har gjort det bedre end forventet i forhold til deres branche, og der er også virksomheder, som har gjort det ringere end forventet.

Som tidligere beskrevet i Økonomisk Ugebrev har topledelserne i mange virksomheder været bedre til at omstille sig hurtigt og udnytte nye muligheder end andre, som har hængt i bremsen – og det har kostet dyrt ikke at tilpasse sig de nye markedsforhold.

Blandt selskaberne med størst omsætningsvækst sidste år ligger to farma-selskaber i toppen: Det drejer sig om Abacus Medicine, der sidste år øgede omsætningen med 57 procent til 4,9 mia. kr. EBITDA-resultatet dykkede dog lidt til 96 mio. kr.

En del af forklaringen på den massive vækst er et opkøb, men også stor vækst i salget. Ledelsen skriver i regnskabet: ”Due to the challenging market conditions under COVID-19 and high investment level in 2020, our profit margins declined. We are confident that the profit margins will improve going forward. One business-event stood out: The acquisition of Pluripharm. Our largest single investment ever adds a new element to our business, and we have an important task ahead of us. We will develop Pluripharm, return the company to profitable operations, and realise the many synergies with the rest of the Group.” En anden hurtigløber var Davidsen koncernen, som arbejder indenfor salg af byggematerialer med en stærk onlineforretning. Omsætningen blev øget 45 procent til 3,3 mia. kr., og EBITDA-resultatet blev løftet til 141 mio. kr. mod 53 mio. kr. året før. Ledelsen skriver, at ”vellykket integration af Optimera og gunstige markedsvilkår har sikret os en stærk resultatudvikling. Med en omsætningsfremgang på 45% til nu DKK 3.348 mio. og et resultat før skat, som blev mere end tredoblet til DKK 108 mio., så har vi dels opnået de fulde synergier af vores opkøb af Optimera samt den generelle markedsudvikling. Vores høje integrationshastighed af Optimera viste sig at blive en fordel for os, idet udbruddet af COVID-19 kom netop som vi havde færdiggjort den IT- og sortimentsmæssige integration af de nye forretninger. Dermed stod vi godt rustet til det opsving, som hele branchen mærkede, da såvel private som håndværkere pludseligt øgede aktiviteten.”

En tredje hurtigløber var Abena Holding, der i den grad har fået medvind under corona på grund af koncernens salg af værnemidler. Omsætningen blev øget 44 procent til 6,5 mia. kr., og EBITDA blev mere end tredoblet til 1,2 mia. kr. mod 300 mio. kr. året før.

Ledelsen skriver blandt andet, at ”Årets udvikling i omsætning og resultat er væsentligt højere end tidligere udmeldte forventninger, hvilket i al væsentlighed skyldes en øget aktivitet i forbindelse med det globale udbrud af CO-VID-19 (Coronavirus). Det har medført en øget efterspørgsel på koncernens produkter specielt indenfor værnemidler. ABENA anser en stor del af denne aktivitetsstigning som midlertidig og forventer en normalisering af markedet indenfor 1-2 år.”

Videre hedder det: ”ABENA har gennem en årrække investeret i, at etablere et velfungerende sourcing setup fortrinsvis i Asien. Dette er sket gennem udbygning af koncernens egen tilstedeværelse i Asien samt tæt samarbejde med ansvarlige producenter. Et set-up der gennem COVID-19 har været stærkt medvirkende til, at ABENA har haft muligheden for at forsyne bl.a. sundhedssektoren med vigtige produkter, som globalt var meget efterspurgte i de 90 lande som ABENA eksporterer til.”

Andre hurtigløbere kan inddeles i nogle veldefinerede kategorier: velfungerende onlineforretninger har været en klar løftestang for blandt andet Harald Nyborg og Jysk Holding. Også fødevare- og landbrugsrelaterede selskaber som DLF Seeds, Tican Fresh meat, Danish Agro (og datterselskabet DV International) og Danish Crown præsterede flot fremgang i omsætning. Detailhandelsvirksomhederne Rema 1000, Salling og Aldi gik frem i omsætning.

Rema 1000 befæstede positionen som den mest lønsomme dagligvareforretning i Danmark med et EBITDA-resultat og en afkastningsgrad på 15 procent. Salling Group (med blandt andet Netto) øgede EBITDA til 4,7 mia. kr. og lønsomheden modsvarer en afkastningsgrad på 7,5 procent, mens Aldi fortsat ligger i minus, men i mindre minus end tidligere år. EBITDA blev sidste år minus 229 mio. kr. mod minus 441 mio. kr. året før. Omsætningen steg fra 3,4 mia. kr. til 3,9 mia. kr.

Coop Danmark halter fortsat langt bag efter konkurrenterne med en afkastningsgrad sidste år på 3,9 procent, forbedret fra 2,5 procent året før.

Kortlægningen af de 100 unoterede selskabers performance viser, at mange virksomheder har formået at øge deres lønsomhed betydeligt mere end stigningen i omsætningen. En del virksomheder har også øget lønsomheden, samtidig med at omsætningen er faldet. Det vidner om, at mange virksomheder i starten af viruskrisen har tilpasset virksomhedens omkostninger til et alvorligt krisescenarie, som i mange tilfælde ikke blev realiseret med den forventede styrke.

Hele 30 af de 100 virksomheder øgede sidste år deres EBITDA-resultat med mere end tyve procent. Nogle af de helt store vindere på forbedret EBITDA var Postdanmark, der fik vendt et lille underskud til plus 209 mio. kr. Leo Pharma fik, trods faldende omsætning, gennemført et veritabelt turnaround, med et plus på 528 mio. kr. mod minus 128 mio. kr. året før.

Harald Nyborg, som er ejet af familien Daell, mere end fordoblede EBITDA til 822 mio. kr., og selskabet var med en afkastningsgrad på tyve procent en af de mest lønsomme forretninger i årets top 100 kortlægning. Ledelsen skriver kort og godt i regnskabet, at ”den i regnskabsåret herskende sundhedskrise har skabt øget efterspørgsel i det sortiment, som koncernens selskaber udbyder, hvorfor årsresultatet er positivt påvirket heraf.”

Omkring forventningerne til 2022 oplyser det, at der forventes en ”stabil udvikling i koncernen, men dog ikke økonomisk på niveau med 2020.”

Videre hedder det, at der fortsat vil blive udvidet med nye butikker, og at koncernens fysiske forretninger har været lukket de første to måneder af året, men med afhentningssalg som en mulighed. Det har kunnet holde ”et rimeligt aktivitetsniveau”, hedder det. Det oplyses også, at aktiviteterne i Norge, samt Daells Bolighus og Danish Bottling Company ”belaster koncernresultatet”.

Generelt har de store energiselskaber set omsætningen dratte markant, og flere af de store benzinselskaber fik sidste år beskåret omsætningen med over en tredjedel. Dansk Shells salg dykkede 40 procent, fra 17 mia. kr. til ti mia. kr. Equinor Refining fik beskåret omsætningen til 12 mia. kr. mod 21 mia. kr. året før. Og Q8’s salg dykkede 22 procent til 3,9 mia. kr. ligesom Uno-X salg også faldt markant.

EBITDA-resultatet hos Dansk Shell styrtdykkede fra 298 mio. kr. i 2019 til minus 408 mio. kr. Overraskende har både Q8 og Uno-X løftet EBITDA-resultatet, begge med ca. 60 procent til henholdsvis 378 mio. kr. og 235 mio. kr.

Q8’s ledelse skriver kortfattet: ”Driftsresultatet på 233,9 mio. kr. er en forøgelse på 173,8 mio. kr. i forhold til forrige regnskabsår, hvor driftsresultatet var på 60,1 mio. kr. På trods af Covid19-pandemien er driftsresultatet historisk højt, og det skyldes et forbedret dækningsbidrag på salg af olieprodukter samt gennemført omkostningsbesparelsesprogram under hele regnskabsåret 2020/21. ”

Ifølge regnskabet er der ikke sparet på koncernens personaleomkostninger, så umiddelbart ser det ud til, at det øgede resultat stort set alene skyldes forhøjelse af priser på koncernens produkter.

Uno-X’s ledelse beretter nogenlunde samme historie: ”Der har været store fald i oliepriserne i 2020 i forhold til året før. Uno-X’s resultat udgjorde i 2020 MDKK 112 som vi anser for at være tilfredsstillende. Det er på trods af store konjunktur- og lagertab som følge af faldet i olieprisen har påvirket selskabet negativt med ca. MDKK 55, men den underliggende drift vurderes til at være god på trods af et stærkt konkurrencepræget marked. 2020 blev et anderledes år med nedlukninger af samfundet og strenge restriktioner. En effekt er at volumen på benzin og diesel i selskabet er faldet målt op mod 2019. Volumen vil ikke komme tilbage på samme niveau før samfundet igen åbner op.”

Videre hedder det: ”På den anden side er man lykkedes med at forbedre marginsituationen som opvejer tabet af volumen. Uno-X har igen i 2020 absorberet en del éngangsomkostninger i form af nedskrivninger og afskrivninger som følge af stationsombygninger, men fremover vil de to kæder kunne operere på et lavere omkostningsniveau. I årets løb har Uno-X åbnet 5 nye stationer, konverteret 12 fra Bonus og lukket 6 af de mindst rentable tankstationer således, at der ved årets udgang var 242 stationer i netværket.”

MWL

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

299,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev om
Ledelse og Bestyrelsesarbejde

Få de vigtigste nyheder om ledelse direkte i din indbakke.
Det er gratis og udkommer mandag og onsdag kl. 9.00

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden
Udløber snart
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]