Selvom de nye anbefalinger om danske investorers aktive ejerskab lægger op til åbenhed om faktisk konkret stemmeafgivning, er det indtil videre kun MP Pension, som lever op til international best practice.
Herhjemme er der kun en enkelt pensionskasse, der offentliggør fuldstændig stemmeafgivning for alle børsnoterede selskaber i investeringsporteføljen. Det er MP Pension (magistrene), som har overtaget denne frontlø-berrolle fra det tidligere Unipension, som MP Pension var en del af indtil 1. januar 2017.
”MP Pension har siden 2010 stemt på samtlige børsnoterede selskabers generalforsamlinger i vores portefølje. Det har vi gjort, fordi det for MP Pension er vigtigt at være transparente omkring vores arbejde med ansvarlige investeringer”, siger direktør i MP Pension Jens Munch Holst til Økonomisk Ugebrev.
MP Pension synes, at det er vigtigt med denne åbenhed, ved blandt andet at signalere til omgivelserne, at man lever op til de overordnede hensigtserklæringer, når der konkret skal stemmes på generalforsamlingerne.
”Afstemningerne til generalforsamlingerne er vores ultimative måde som ejer at vise vores holdninger omkring de punkter, der er sat på dagsordenen. For at kunne træffe kvalificerede beslutninger om afstemninger i udenlandske selskaber, samarbejder vi med Hermes i London, som både screener vores portefølje, går i dialog med selskaberne på vores vegne og kommer med anbefalinger om afgivelse af stemmer”, siger Jens Munch Holst.
MP Pension synes indtil videre at have anlagt en ”blidere” linje end proxyrådgiverne fra ISS og Glass-Lewis, som har været kritiseret for at forme deres stemmeanbefalinger ud fra lidt for firkantede skematiske vurderinger.
”I Danmark gennemgår vi hvert eneste dagsordenspunkt selv og træffer beslutninger om, hvordan der skal stemmes. Det gør vi, fordi vi kender markedet og selskaberne godt og løbende har personlig dialog med dem. Vi anser os dermed for at være fuldt ud kompetente til at afgive stemmerne. Når man afgiver stemmer på generalforsamlingerne, skal man for at kunne gøre det på en kvalificeret måde kende til juridiske forhold (selskabslovgivningen og anbefalinger om god selskabsledelse) i de enkelte lande, lande- og sektorspecifikke forhold i øvrigt samt have indgående kendskab til selskabernes forretning,” siger Jens Munch Holst.
MP Pension får for de udenlandske investeringer en årlig rapportering fra Hermes, som er offentlig tilgængelig. Heri oplyses blandt andet, at Hermes på vegne af MP Pension sidste år udøvede engagement (dialog) overfor 342 selskabers ledelser, herunder ni danske selskaber. Fokus var for 41 procent vedkommende governance, og 47 procent vedrørte sociale og etiske spørgsmål.
MP Pension har blandt andet stemt nej til flere dagsordenspunkter på Genmabs generalforsamling dette forår, blandt andet om retningslinjer for incitamentsordninger, nej til det foreslåede honorar til bestyrelsen, og nej til en godkendelse af udstedelse af 500.000 warrants til de ansatte. Andre aktionærer i Genmab var endnu mere kritiske overfor Genmabs ledelsespraksis, eksempelvis BMO Global Asset Management, som er en af verdens største asset managers.
I forvalterens officielle Voting Records forklares detaljeret, hvorfor der er blevet stemt nej til hvert dagsordenspunkt. Omkring GMO’s nej-stemme til valg af bestyrelsesmedlem Pernille Erenbjerg, CEO i TDC, oplyses det, at ”Executive directors are expected to hold no more than one external directorships to ensure they have sufficient time and energy to discharge their roles properly, particularly during unexpected company situations requiring substantial amounts of time.”
Omkring nej-stemmen til en redegørelse om incitamentsordninger oplyses det, at ”Approve Guidelines for Incentive-Based Compensation for Executive Management and Board. Notes: Incentive awards to executives should be clearly disclosed and include robust and stretching performance targets to reward strong performance and drive shareholder value over a suffciently long period of time. Significant salary increases should be linked to material changes in the business or in the role and responsibilities of executive directors. Furthermore, severance payments should not exceed two year’s pay. Larger severance packages should be subject to a separate shareholder approval.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.