Investorer: ”Komisk” forudsætning bag ny Nordsøolieudvinding

8. udbudsrunde i Nordsøen: Beregninger fra Finansministeriet og lobbyorganisationen Olie Gas Danmark understøtter det økonomiske potentiale for olieudvinding i Nordsøolien. Men beregningerne bygger på tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA), der i årevis kraftigt har undervurderet udviklingen på det globale sol- og vindenergimarked. En mere realistisk fremskrivning ville ændre regnestykket. Kapitalforvaltere undrer sig og kalder tallene ”direkte komiske.” Finansministeriet bekræfter overfor Økonomisk Ugebrev, at deres beregninger heller ikke korrigerer for den reelle kapacitetsudvikling i sol- og vindenergimarkedet. Olie Gas Danmark ønsker ikke at kommentere på tallene.

Olie Gas Danmark og Finansministeriet benytter fremskrivninger af oliemarkedet, som baserer sig på IEA-prognoser, der i mere end 10 år konsekvent har undervurderet den faktiske kapacitetsudvikling i vedvarende energikilder. En mere realistisk fremskrivning ville ændre regnestykket, og måske forhindre beslutninger baseret på fejl, vurderer bl.a. Nordeas chefanalytiker for sustainable finance, Thina Margrethe Saltvedt.

”Problemet er, at mange politikere og industriledere betragter IEA’s nye Energy Outlook som ”bibelen” i energisektoren. Rapporten kan således medføre, at der tages beslutninger baseret på fejl i udviklingsprognoser for markedet,” siger Thina Margrethe Saltvedt.

Udviklingen for solenergi har i mange år været eksponentiel, men Finansministeriet og Olie Gas Danmark bruger prognoser, som konsekvent antager en flad udvikling. IEA har hvert år siden 2006 skudt langt under den faktiske kapacitetsudvikling i vedvarende energi. (Se grafik på næ- ste side). Beregningerne er ellers helt centrale for beslutningen om, hvorvidt Danmark skal fortsætte olievindingen i Nordsøen. Klimaminister Dan Jørgensen har indtil videre udskudt beslutningen.

Også kapitalforvalteren C WorldWide har helt tilbage i 2015 påpeget problemet med de fejlslåede prognoser fra IEA. Ifølge temaspecialist Peter Springborg fra C World-Wide Asset Management er IEA’s gentagne pessimistiske prognoser af markedet for vedvarende energi baseret på helt forkerte antagelser.

Læs også:  Ansigtsmasker reducerer smittespredning/ så kom Brostrøm til fornuft

”Det Internationale Energiagentur IEA og andre analytikere har flere gange været for pessimistiske med hensyn til væksten i solenergi. Det skyldes, at de tænker lineært. Konsekvensen er, at investeringsverdenen, offentligheden og politikerne undervurderer den igangværende omstilling på energimarkederne,” vurderer Peter Springborg. Han henviser til, at IEA’s aktuelle fremskrivning for den gennemsnitlige omkostning per kWh produceret strøm (LCOE) for sol og vindenergi viser samme billede som i 2015.

Brancheforeningen Olie Gas Danmark har ikke ønsket at svare på spørgsmål fra Økonomisk Ugebrev om kritikken af IEA’s fremskrivninger.

Fremskrivning i strid med virkeligheden
IEA fremskriver LCOE-prisen i 2040 på sol og vindenergi til langt højere, end hvad markedsprisen aktuelt er flere steder i verden – fx i Spanien Portugal og UK (Se grafik på næste side). Desuden er IEA’s estimater for LCOE-priser i 2040 op til tre gange højere end Bloomberg New Energy Finances prognoser.

”Jeg tror, at IEA’s underliggende filosofi er at påpege områder, hvor regeringerne kan gøre mere for at sikre den grønne overgang snarere end at generere det mest sandsynlige scenario. Når det så er sagt, er det fuldkommen uforståeligt, hvorfor IEA ikke har taget ved lære af de sidste mange års faldende omkostninger på sol og vind, og indkalkuleret disse i deres LCOE-prognoser, som er direkte komiske, fordi de ligger milevidt over, hvor omkostningerne er faldet til allerede i dag,” siger Peter Springborg.

IEA’s prognoser af markedet i 2020 for solenergi ligger også langt under IHS Markits forecasts. Selv IEA’s såkaldte ”accelerated case scenario”, der antager ”fuld tryk” på den grønne omstilling, er mere pessimistisk end IHS Markits seneste vurdering af kapacitetsudviklingen for 2020. IHS forudser en udvikling i 2020 i den globale solenergikapacitet på 14 procent – til 142 GW. IEA’s ”accelerated case scenario” forslår 128 GW, der faktisk er en tilbagegang fra året før.

Læs også:  Ansigtsmasker reducerer smittespredning/ så kom Brostrøm til fornuft

”Dette giver os et forkert billede af udviklingen på energimarkedet. De fleste mennesker, der arbejder med energimarkedsanalyse, er opmærksomme på disse udfordringer i tallene fra IEA og bruger andre kilder som grundlag for beregninger af vedvarende energi såsom Bloomberg new Energy Finance eller DNV GL, siger Thina Margrethe Saltvedt.

Ifølge tidligere Managing Director for Goldman Sachs i England og nu bæredygtig investor og iværksætter, August Lund, bidrager de konstante undervurderinger af udviklingen i vedvarende energi til at fastholde et mere positivt billede af indtægter fra oliemarkedet.

”Hvis man skyder så meget forbi i sine prognoser af kapaciteten i vedvarende energikilder, så må det logisk påvirke olieprisen opad i beregninger af energimarkedet. Det er vel åbenlyst, at vurderer man lavere kapacitet fra renewable vil det medføre større efterspørgsel på fossile brændstoffer. Kapaciteten har været eksponentiel, men IEA har indregnet en flad udvikling,” siger August Lund.

I en mail oplyser Finansministeriet til Økonomisk Ugebrev, at ”der korrigeres ikke i IEA’s fremskrivninger, udover altså effekten af den markedsinformation, der inddrages via futures-priser.” Med andre ord tager Finansministeriet ikke den faktiske udvikling i kapaciteten i vedvarende energikilder med i betragtningerne. Olie Gas Danmark ønsker ikke at kommentere IEA’s prognoser af vedvarende energi.

42713557a2f8fb61c188Adf81b879e1e46608428

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her