Interview: Udviklingsministeren har en central rolle i P4G, regeringens nye globale initiativ om offentlige-private partnerskaber for indfrielsen af Verdensmålene. Ulla Tørnæs mener, at P4G markerer et paradigmeskifte for hvordan udviklingsbistand i fremtiden skal håndteres. ”Udviklingsbistand skal være katalysator for private investeringer,” siger Ulla Tørnæs i dette interview til Økonomisk Ugebrev.
Regeringens kongstanke om, at den private sektor gennem nye forretningsmodeller og globale partnerskaber skal spille en absolut hovedrolle for opfyldelse af FN’s 17 Verdensmål (SDG) understreges med åbningen (fredag d. 19. oktober) i København af det første P4Gsummit – Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030 .
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har som medformand af P4G-bestyrelsen en helt central rolle i, at P4G bliver en succes. Og foreløbig ser initiativet ud til at have ramt meget præcist ned i en stigende efterspørgsel efter udvikling af nye partnerskaber og forretningsmodeller, der både kan levere økonomisk vækst og bæredygtig udvikling i udviklingslandene.
På baggrund af 450 ansøgninger fra 80 forskellige lande har P4G-ledelsen valgt at støtte 24 projekter, hvoraf seks har dansk deltagelse. P4G har blandt andet støttet et samarbejde mellem Grundfos og Dansk Flygtningehjælp om at sikre bæredygtig vandforsyning til et flygtningesamfund i Uganda. Også Arla Foods, Novozymes og Folkekirkens Nødhjælp har fået støtte til et partnerskab om en særlig proteinrig kiks baseret på quinoa fra etiopiske bønder. Kiksen kan løse nogle af problemerne med fejlernæring i Afrika og samtidig bringe indtjening til danske virksomheder.
”Målet er at styrke fokus på Verdensmålene og få skabt aktivitet og øge tempoet for bæredygtige forandringerne. Der er kun 12 år til 2030. Vi er nødt til at scale- og speedeup på stort set alle områder, hvis vi skal i mål. Og det vil Danmark. Derfor arbejder vi målrettet både nationalt og internationalt på at bidrage til en bæredygtig udvikling. Der er nogle gange alt for mange ord og kun lidt handling. Derfor har vi taget initiativ til P4G,” siger Ulla Tørnæs til Økonomisk Ugebrev.
Solid og bred global opbakning til P4G
P4G skal være en global platform, hvor regeringer, organisationer, virksomheder og civilsamfund får mulighed for at mødes med det formål at kunne indgå nye markedsdrevne partnerskaber. ”Jeg deler den erkendelse, at vi ikke alene gennem traditionel udviklingsbistand kan nå at indfri Verdensmålene. Vi skal have den private sektor med for at kunne skabe den udvikling, der er behov for,” siger Ulla Tørnæs om baggrunden for P4G.
På P4G-topmødet i København deltager bl.a. stats- og regeringschefer fra Etiopien, Sydkorea, Nederlandene og Vietnam samt erhvervsledere – bl.a. fra verdens største e-handelsplatform kinesiske Alibaba og danske Novozymes – civilsamfundsrepræsentanter, World Economic Forum og storbynetværket C40, der har haft Michael Bloomberg som bestyrelsesformand. Det er med andre ord en række tungtvejende internationale partnere, som bakker op om initiativet, der er initieret af statsminister Lars Løkke Rasmussen. Paris’ borgmester og formanden for C40, Anne Hidalgo har dog meldt afbud med henvisning til et andet politisk arrangement.
Regeringen er dog også i forskellige sammenhænge blevet kritiseret for i deres tilgang til Verdensmålene at overse de små og mindre udviklingsprojekter, hvor særligt danske SMV’er kan være med, og at fokusere for ensidigt på de helt store danske virksomheder. Det gælder både regeringens SDG-fond og også delvist det aktuelle P4G initiativ.
”Det er en dagsorden jeg er opmærksom på. Verdensmålene handler om os alle, og derfor også om de mindre virksomheder og de allersvageste mennesker i verden. Men det er rigtigt, at P4G hovedsagligt handler om de store aktører, men meget gerne også i samarbejde med mindre virksomheder. For mig at se er det vigtigste dog ikke om en virksomhed har 10, 1.000 eller 10.000 ansatte, men hvordan den vil bidrage til verdensmålene. Men vi skal have fokus på det, og jeg vil gerne erkende, at jeg ikke endnu helt har fundet nøglen til, hvordan vi åbner døren til SMV-engagementet i Verdensmålene. Når det er sagt, så er P4G jo ikke det eneste, vi laver i dansk udviklingsbistand. Der er andre muligheder via Danida for små og mellemstore virksomheder og jeg vil gerne udbygge de muligheder, hvis det er nødvendigt” siger Ulla Tørnæs.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.