Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

IR Rating 2019: Årets vindere er APM, Danske, Lundbeck og ALK

Morten W. Langer

søndag 14. juli 2019 kl. 10:15

Økonomisk Ugebrevs Rating af Investor Relations 2019: Kvaliteten i de 100 største børsnoterede selskabers investor relations er for andet år i træk slækket lidt. For de store selskaber er informationskvaliteten fortsat betydeligt højere end for de mindre selskaber.

Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af de 100 største børsnoterede selskabers Investor Relations vindes i år af fire selskaber, nemlig A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Lundbeck og ALK-Abelló. I forhold til sidste års rating er tre af dem gået frem i score, hvor Danske Bank også scorede i top sidste år. De scorer altså alle ti point ud af ti mulige, og de deler guldpokalen.

Til gengæld er der fire andre selskaber, der også scorede i top sidste år, men som nu er rykket ned ad ranglisten. Det drejer sig om Novo Nordisk, Topdanmark, Coloplast og Rockwool. Novo Nordisk taber et halvt point på summariske oplysninger om konsensusestimater, Topdanmark på offentliggørelse af seneste investorpræsentationer, Coloplast for manglende offentliggørelse af fuldstændigt referat fra generalforsamlingen, og Rockwool på manglende offentliggørelse af analytikerestimater.

MÆGLERE HEMMELIGHOLDER ESTIMATER

I den forbindelse skal det oplyses, at flere selskaber mener, at det er vanskeligt at leve op til målepunkt om analytikerestimater, fordi de store dansk-baserede analysehuse ikke længere vil have offentliggjort deres estimater, heller ikke summarisk. For hovedparten af de store selskaber er der dog stadig mange andre danske og udenlandske analytikere, hvilket fremgår af Factset-estimater. Men for de mindre børsnoterede selskaber kan dette forhold være et reelt problem, fordi de ikke følges af udenlandske analytikere.

Fem selskaber kommer i denne rating ind lige efter topgruppen, med 9,5 point ud af 10 mulige. Nemlig Novo Nordisk, Topdanmark, Carlsberg, Demant og NKT. Fra denne gruppe af ”best of the rest” misser Carlsberg kun på fyldestgørende information om analytikerkonsensus, det vil sige offentliggørelse af estimater på kvartalsbasis, og Demant taber et halvt point på, at der ikke offentliggø-res et fuldstændigt kvartalsregnskab. Endelig mister NKT også et halvt point på, at selskabet ikke offentliggør analytikerkonsensus for hvert kvartal.

For de 30 største selskaber er de største ”problembørn” offentliggørelse af konsensusestimater fra de aktieanalytikere, som følger selskabet. Andre selskaber, som kikser helt eller delvist på dette målepunkt, er Rockwool, FLSmidth, GN Store Nord, ISS, Genmab, Royal Unibrew, Ringkøbing Landbobank, SAS og Bang & Olufsen.

Det andet problembarn handler om offentliggørelse af stemmeafgivelse på selskabets seneste generalforsamling. Af de 30 største selskaber er det kun 21 selskaber, som giver denne information.

Manglende oplysninger om stemmeafgivning på selskabernes generalforsamlinger er bemærkelsesværdig, da man som aktionær ifølge selskabsloven kan bede om at få denne information. Man kan ikke udelukke, at det har påvirket beslutningen om åbenhed i blandt andet Pandora, Novozymes og Sydbank, som alle synes at være inde i en vanskelig periode. Men uden disse oplysninger om stemmeafgivelse er det altså heller ikke muligt at afkode, om der har været eller er et begyndende aktionæroprør i forhold til bestyrelsen og ledelsen.

INGEN AFSTEMNINGER

Under alle omstændigheder må det betragtes som basal information til aktionærer og andre interessenter, at de får oplyst resultater af aktionærernes stemmeafgivning på generalforsamlingen. Nogle enkelte selskaber har i forbindelse med årets ratingopgørelse oplyst til Økonomisk Ugebrev, at der ikke har været afstemning på årets generalforsamling. Økonomisk Ugebrevs vurdering er, at selskaberne så alternativt kan offentliggøre de stemmeresultater, som fremgår af indsendte fuldmagter.

Blandt de større børsnoterede selskaber scorer følgende bemærkelsesværdigt lavt i årets rating: Danske Andelskassers Bank, Schouw & Co., RTX Telecom, Københavns Lufthavne, Chemometec, Fynske Bank og Højgaard Holding.

Læs hele temaet i fredagens udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse, med tabeller over ratingscore for hver af de 100 børsnoterede selskaber, samt gennemgang af udviklingen i analytikerdækningen for de store selskaber, hvor der er betydelige ændringer. Læs også interview med ALKabellos IR-chef om udviklingen i tidens investor relations.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank