IR Rating 2019: Årets vindere er APM, Danske, Lundbeck og ALK

Mærsks danske hovedkvarter på Esplanaden i København, onsdag den 7. februar 2018. A.P. Møller-Mærsk præsenterer årsregnskab, fredag den 9. februar 2018. A.P. Møller - Mærsk A/S kommer i dag med årsregnskab.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2018)

Økonomisk Ugebrevs Rating af Investor Relations 2019: Kvaliteten i de 100 største børsnoterede selskabers investor relations er for andet år i træk slækket lidt. For de store selskaber er informationskvaliteten fortsat betydeligt højere end for de mindre selskaber.

Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af de 100 største børsnoterede selskabers Investor Relations vindes i år af fire selskaber, nemlig A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Lundbeck og ALK-Abelló. I forhold til sidste års rating er tre af dem gået frem i score, hvor Danske Bank også scorede i top sidste år. De scorer altså alle ti point ud af ti mulige, og de deler guldpokalen.

Til gengæld er der fire andre selskaber, der også scorede i top sidste år, men som nu er rykket ned ad ranglisten. Det drejer sig om Novo Nordisk, Topdanmark, Coloplast og Rockwool. Novo Nordisk taber et halvt point på summariske oplysninger om konsensusestimater, Topdanmark på offentliggørelse af seneste investorpræsentationer, Coloplast for manglende offentliggørelse af fuldstændigt referat fra generalforsamlingen, og Rockwool på manglende offentliggørelse af analytikerestimater.

MÆGLERE HEMMELIGHOLDER ESTIMATER

I den forbindelse skal det oplyses, at flere selskaber mener, at det er vanskeligt at leve op til målepunkt om analytikerestimater, fordi de store dansk-baserede analysehuse ikke længere vil have offentliggjort deres estimater, heller ikke summarisk. For hovedparten af de store selskaber er der dog stadig mange andre danske og udenlandske analytikere, hvilket fremgår af Factset-estimater. Men for de mindre børsnoterede selskaber kan dette forhold være et reelt problem, fordi de ikke følges af udenlandske analytikere.

Læs også:  Danske Blue Chip: Når strategierne kører fast

Fem selskaber kommer i denne rating ind lige efter topgruppen, med 9,5 point ud af 10 mulige. Nemlig Novo Nordisk, Topdanmark, Carlsberg, Demant og NKT. Fra denne gruppe af ”best of the rest” misser Carlsberg kun på fyldestgørende information om analytikerkonsensus, det vil sige offentliggørelse af estimater på kvartalsbasis, og Demant taber et halvt point på, at der ikke offentliggø-res et fuldstændigt kvartalsregnskab. Endelig mister NKT også et halvt point på, at selskabet ikke offentliggør analytikerkonsensus for hvert kvartal.

For de 30 største selskaber er de største ”problembørn” offentliggørelse af konsensusestimater fra de aktieanalytikere, som følger selskabet. Andre selskaber, som kikser helt eller delvist på dette målepunkt, er Rockwool, FLSmidth, GN Store Nord, ISS, Genmab, Royal Unibrew, Ringkøbing Landbobank, SAS og Bang & Olufsen.

Det andet problembarn handler om offentliggørelse af stemmeafgivelse på selskabets seneste generalforsamling. Af de 30 største selskaber er det kun 21 selskaber, som giver denne information.

Manglende oplysninger om stemmeafgivning på selskabernes generalforsamlinger er bemærkelsesværdig, da man som aktionær ifølge selskabsloven kan bede om at få denne information. Man kan ikke udelukke, at det har påvirket beslutningen om åbenhed i blandt andet Pandora, Novozymes og Sydbank, som alle synes at være inde i en vanskelig periode. Men uden disse oplysninger om stemmeafgivelse er det altså heller ikke muligt at afkode, om der har været eller er et begyndende aktionæroprør i forhold til bestyrelsen og ledelsen.

Læs også:  Rating af Top 100 Aktielister: PKA vinder ESG Aktierating

INGEN AFSTEMNINGER

Under alle omstændigheder må det betragtes som basal information til aktionærer og andre interessenter, at de får oplyst resultater af aktionærernes stemmeafgivning på generalforsamlingen. Nogle enkelte selskaber har i forbindelse med årets ratingopgørelse oplyst til Økonomisk Ugebrev, at der ikke har været afstemning på årets generalforsamling. Økonomisk Ugebrevs vurdering er, at selskaberne så alternativt kan offentliggøre de stemmeresultater, som fremgår af indsendte fuldmagter.

Blandt de større børsnoterede selskaber scorer følgende bemærkelsesværdigt lavt i årets rating: Danske Andelskassers Bank, Schouw & Co., RTX Telecom, Københavns Lufthavne, Chemometec, Fynske Bank og Højgaard Holding.

Læs hele temaet i fredagens udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse, med tabeller over ratingscore for hver af de 100 børsnoterede selskaber, samt gennemgang af udviklingen i analytikerdækningen for de store selskaber, hvor der er betydelige ændringer. Læs også interview med ALKabellos IR-chef om udviklingen i tidens investor relations.

Skriv en kommentar

Please enter your comment!
Indtast dit navn her