Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Lars Nørby Johansens liv som funktionær

Sten Thorup Kristensen

mandag 25. september 2017 kl. 10:02

Formanden for Københavns Lufthavne blev fanget på venstrebenet, da ATP i sidste uge meddelte, at man overtager en stor aktiepost i selskabet fra australske Macquarie. Et pludseligt, og lidt pinligt, holdningsskifte fra formandens side var nødvendigt, og det har kostet på ratingscoren i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs Formandsrating.

”Det er bestyrelsens opgave at varetage den overordnede og strategiske ledelse af selskabet med henblik på at sikre værdiskabelsen i selskabet,” hedder det i Fondsbørsens gældende anbefalinger til god selskabsledelse.

Men i langt de fleste virksomheder i Danmark er virkeligheden en noget anden: En eller flere dominerende aktionærer lægger den strategiske linje, og bestyrelsen er funktionærer, der sætter strategien på papir og sørger for, at den bliver ført ud i livet under overholdelse af love og regler.

Lars Nørby Johansen kender nok anbefalingerne og deres baggrund bedre end de fleste, for han var drivkraften i det udvalg – Nørby-udvalget – der for 16 år siden formulerede det første sæt af anbefalinger til god selskabsledelse. Men i den seneste uge har han som formand for Københavns Lufthavne stødt hovedet mod virkeligheden. Og det er nok det, der koster ham et skarpt fald i rating: Fra 3,7 sidste år til 3,0 i år.

Københavns Lufthavns ejerskab ligger i en lidt besynderlig konstruktion, hvor den australske kapitalfond Macquarie Infrastructure and Real Assets’ aktieandel via en holdingstruktur tilsyneladende bliver destilleret sådan, at den har absolut kontrol over selskabet, selv om aktieandelen er vel under 50 procent, og også staten og en canadisk pensionskasse er storaktionærer.

Forholdet mellem ejerne er ikke rosenrødt, viste det sig i juli, da regeringen kom med et udspil til ny regulering, der skulle begrænse udbyttebetalingerne til ejerne. Lars Nørby Johansen svarede igen med en trussel om, at resultatet kunne blive færre, og ikke flere, investeringer i lufthavnen, som regeringen ønskede:

“Voresudbygningsplan er baseret på en finansieringsmodel, som Transportministeriet nu foreslår at ændre afgø-rende. Hvis det gennemføres, er vi nødt til at revurdere vores udbygnings- og investeringsplaner,” sagde han til Børsen.

Men i sidste uge blev det så meddelt, at Macquaries sælger sin ejerandel til blandt andet ATP, og pensionskæmpen er åbenbart indforstået med statens regulering. Nørby udtrykte sin glæde over den nye ejer i kredsen – og blev hånet for det i både et interview og en kommentar i Børsen. ”Hvis en ny ejerkonstellation har en anden opfattelse, så lytter vi til det. Det siger sig selv. Ejerne bestemmer. Jeg har ikke yderligere holdninger til det spørgsmål,” sagde han.

Læs resten af artiklen her.

Nu tager Göran Ando skraldet

Novo Nordisks bestyrelsesformand står for det suverænt største drop i årets rating: Sidste år – hvor analysen blev gennemført i april – fik han højeste rating på 4,4. I år falder han ned til middelkarakteren 3,0. I mellemtiden er aktiekursen styrtdykket, topchefen er skiftet ud, og selskabets tidligere meget roste direktør i USA, Jacob Riis, der også havde været omtalt som kandidat til topchefposten, sagde i stedet op. Han er i dag topchef i Falck i stedet.

Især dette efterspil bragte opmærksomhed på formanden, som efter Riis’ exit nedtonede den betydning, som denne havde haft i koncernen. Det var sikkert ment som betryggelse til de hårdt prøvede aktionærer, men det blev af mange hørt som en unødvendig desavouering af en tidligere medarbejder.

Også Peter Tuborgh, bestyrelsesformand i Pandora, bliver tillagt et stort ansvar for uroen om sit selskab. Han kom sidste år ind på en sjetteplads, men er i år faldet 1,1 karakterpoint til karakteren 3,0 point – altså præcis samme karakter, som Lars Nørby Johansen og Göran Ando opnår.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank